Europa verwerpt klacht Belgische spelersmakelaar tegen financiële fair play

Onder andere PSG werd een sanctie opgelegd voor overtredingen op de financiële fair play.
AFP Onder andere PSG werd een sanctie opgelegd voor overtredingen op de financiële fair play.
De Europese Commissie heeft de klacht van de Belgische spelersmakelaar Daniel Striani tegen de financiële fair play regels (FFP) van de UEFA verworpen. Dat vernam het Franse persagentschap AFP van "een bron dicht bij het dossier". Striani werd vertegenwoordigd door advocaat Jean-Louis Dupont, die internationale faam verwierf met het Bosman-arrest.

Volgens Dupont belemmert de FFP het recht op vrij verkeer van werknemers (spelers), dienstverlening (makelaars) en kapitaal (eigenaars). Het aantal transfers en de transfersommen zouden volgens Dupont dalen, wat een verlies van inkomsten voor de spelersmakelaars zou betekenen.

De Europese Commissie oordeelde echter dat Striani geen belanghebbende partij is. De FFP, waarmee de UEFA een financieel evenwicht tussen de clubs wil bereiken, legt makelaars immers geen enkele verplichting op. Wat het effect van de FFP voor makelaars kan zijn, is de commissie niet duidelijk. Er kwam bij de commissie ook slechts één enkele klacht binnen. De partijen die wel rechtstreeks door de nieuwe reglementen geraakt worden, met name de clubs, hebben er dus blijkbaar geen probleem mee. Zij werden bovendien vooraf geraadpleegd over het concept van de FFP en verklaarden er zich akkoord mee.

Negen clubs, met daarbij Paris SG en Manchester City, werden recent sancties opgelegd voor overtredingen op de financiële fair play. Alle negen aanvaardden ze de straf. Er werd geen beroep gedaan op de Europese Commissie, noch op het Internationaal Sporttribunaal TAS.