Epidemioloog Van Damme: “5.000 voetbalfans in een stadion? Dit is te gek”

rv
De Franse voetbalstadions gaan vanaf 11 juli weer open voor publiek. In eerste instantie mogen maximaal 5.000 mensen de tribunes op. Dat aantal kan in de loop van de zomer worden verhoogd, meldde de overheid. “Zoveel mensen in een stadion, is not done”, aldus epidemioloog Pierre Van Damme.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De Franse voetbalclubs mogen fans toelaten bij de oefenwedstrijden in aanloop naar het nieuwe seizoen. Ook bij de nog te spelen finales van de twee Franse bekertoernooien kan publiek aanwezig zijn. Vanaf 11 juli mogen er tot 5.000 supporters in de stadions plaatsnemen. En dat zint epidemioloog Pierre Van Damme niet. “Dit is tegen alle principes van de afstandsregel, of het gezond verstand.”

Zomaar 5.000 mensen in een stadion toelaten, is te gek. Stel dat er enkele fans zijn met Covid-19... Hoe ga je achteraf aan contactopsporing doen? We moeten het ook altijd bekijken vanuit het standpunt van de contactopsporing, om het heel snel te kunnen indijken. En dan is 5.000 man toch een gigantisch aantal.”

In België mogen er vanaf 1 juli tot maximaal 200 toeschouwers aanwezig zijn bij voetbalwedstrijden. Kan dat aantal in de loop van de zomer verhoogd worden? “Dat gaan we telkens moeten evalueren. Ik zou toch het liefst hebben dat we dat doen met mondjesmaat. En of er op de Veiligheidsraad van woensdag iets op tafel over de stadions ligt? Daar kan ik niet op antwoorden.”

EPA

Lees ook: Geen Champions League meer voor Meunier die contractverlenging van twee maanden bij PSG weigert, Dortmund wenkt 
50 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Francois Jonckheere

  Tot heden de beste na Merckx. Ben altijd een Van Looy fan geweest.

 • Marcel Vandamme

  Ze hebben pech, hun glorietijd loopt ten einde. Maar goed ook want met die gasten zitten we nog lang in die absoluut niet werkende "draconische" maatregelen. Ik beoordeel mensen niet snel op hun uiterlijk, maar bij hem loopt de zelfgenoegzaamheid echt wel van zijn gezicht te lezen!

 • jos gompel

  Maar 10000 bijeen gepakt is geen probleem

 • Nico Van Haecke

  Paniekzaaierij door Dhr. Vandamme. Hij doet maar, in elk geval is het bij mij het ene oor in en het andere uit. Zoveel geloof ik hem nog.

 • Walther Temmerman

  Van Damme de onheilsprofeet, de meest negatieve va alle virologen. Van elke versoepeling verwachte hij grote uitbreiding van de besmettingen na 10 dagen. Wel er is al van alles versoepelt ne nog geen stijging gezien.