Egyptische competitie voor onbepaalde tijd stilgelegd na dodelijke rellen

De Egyptische voetbalbond heeft de nationale competitie voor onbepaalde tijd stilgelegd. De beslissing komt er na de zware rellen tussen ordehandhavers en supporters van de voetbalclub Zamalek waarbij gisterenavond negentien doden vielen. De onlusten braken uit voor het stadion van de voetbalploeg Zamalek, in het noordoosten van de Egyptische hoofdstad, toen supporters zich met geweld toegang tot het stadion wilden verschaffen.

Sinds het in 2012 in een voetbalstadion in Port Said tot moordend geweld was gekomen - 74 doden -, zijn de meeste wedstrijden in Egypte achter gesloten deuren gespeeld. Voor de wedstrijd tussen het plaatselijke Zamalek en de club Enbi waren wel toeschouwers toegelaten, maar het ministerie van Binnenlandse Zaken beperkte uit veiligheidsoverwegingen het maximum aantal toegelaten supporters tot 10.000.

Gevolg: vele fans zonder ticket van de harde kern, de Ultra White Knights, verschaften zich met geweld toegang tot het stadion. De politie vuurde traangasgranaten af, de supporters riposteerden met vuurwerk. De wedstrijd werd desondanks aangevat, zij het met een half uur vertraging.

Familieleden van supporters trokken na de rellen naar het ziekenhuis in Caïro waar de gewonden worden behandeld. Een moeder huilde toen ze de naam van haar zoon op een lijst met overleden slachtoffers zag staan. "Ik zei nog tegen hem: ga niet naar voetbalwedstrijden'', zei de vrouw.

De rellen van gisteren braken uit voor een wedstrijd in de hoogste divisie tussen Zamalek en Enppi, een club van een staatsolieconcern. De regering heeft de wedstrijden in de hoogste divisie stopgezet.

REUTERS
REUTERS
AP
AP