De mail die het gewetenloze karakter van spelersmakelaar Willie McKay schetst: “Sala, in sentiment zijn wij niet geïnteresseerd”

Emiliano Sala en Willie McKay.
PN/rv Emiliano Sala en Willie McKay.
“Had ik aan Nantes maar nooit een mandaat gevraagd om over de transfer van Sala te onderhandelen, dan was hij nog altijd onder ons”. Een quote van spelersmakelaar Willie McKay (59), de man die vorige week de noodlottige vlucht van Sala richting Cardiff regelde en nu onder vuur ligt. Bij L’Équipe verdedigt hij zich, al publiceert de Franse sportkrant ook een gewetenloze mail waarin McKay Sala probeert te overtuigen met hem zaken te doen. 

Willie McKay: “De voorbije acht dagen zijn een nachtmerrie geweest voor ons”. ‘Ons’, dat is de familie McKay. Willie, vader en spelersmakelaar, zijn echtgenote Janis en hun drie zonen. Mark komt ook aan de bak als makelaar en werkt samen met zijn pa en dan zijn er Jack en Paul, twee voetballers van Cardiff. De eerste is 22 en aanvaller bij de beloften, de tweede is verdediger wordt door de club momenteel uitgeleend aan vijfdeklasser Morecambe.

Mark McKay, de zoon van Willie en ook makelaar, post geregeld foto's waarop hij pocht met zijn luxueuze levensstijl.
rv Mark McKay, de zoon van Willie en ook makelaar, post geregeld foto's waarop hij pocht met zijn luxueuze levensstijl.

Maar het meest opvallende aan de publicatie van L’Équipe is zonder meer de mail die McKay aan Sala verstuurde waarop hij zijn werkwijze schetst. “Emiliano, ik ben Willie McKay. Wij zijn helemaal niet geïnteresseerd in je persoonlijke gang van zaken: je financiën, je vakantie, je kinderen, dat is niet onze ‘business’. Wij zijn er om transfers te doen! We hebben Nantes gecontacteerd om een mandaat te bekomen om jouw transfer te regelen. Dat doen we met zoveel spelers. Wij zijn er niet op uit je met een andere makelaar te laten werken, maar de meeste spelers zijn héél tevreden met onze manier van bemiddeling. Wij zeggen niet van ‘wij zijn als een vader of zoon voor onze spelers’... Neen, als jij geen voetballer was geweest, waren die mensen niet in jou geïnteresseerd. Uiteindelijk zijn ze alleen maar uit op het geld. Waar we allemaal veel van willen natuurlijk. Daarom werken wij graag samen met louter de clubs. Geen sentiment, gewoon zakendoen.”

Eén van de twee stoelkussen die gisteren werden gevonden op het strand van het Franse Surtainville, de eerste gevonden restanten van het privévliegtuig dat Sala van Nantes naar Cardiff moest brengen.
AP Eén van de twee stoelkussen die gisteren werden gevonden op het strand van het Franse Surtainville, de eerste gevonden restanten van het privévliegtuig dat Sala van Nantes naar Cardiff moest brengen.

Waarop hij dieper ingaat op de interesse van Cardiff City in Sala, een geruchtencircuit dat hij zelf op gang heeft getrokken. “Mijn ervaring zegt: als je nu niet voor de Premier League gaat, zal je daar spijt van hebben. Er wordt gezegd dat Cardiff je niet interesseert. Maar dat is waarschijnlijk onze fout, want wij hebben in de media ‘gelekt’ dat andere clubs als West Ham en Everton jou willen. Gewoon om de interesse in jou aan te zwengelen. Zo werken wij en dat kan door de speler misschien verkeerd geïnterpreteerd worden. Maar zonder die ‘buzz’ zou niemand je kennen. Want, eerlijk, niemand volgt die Franse competitie.”

Willie McKay.
rv Willie McKay.
De spelers en de fans van Nantes pakten gisteravond uit met een indrukwekkend eerbetoon aan de verdwenen Sala.
AFP De spelers en de fans van Nantes pakten gisteravond uit met een indrukwekkend eerbetoon aan de verdwenen Sala.
AFP
AFP5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • LUC HUON

  Deze makelaar lijkt mij recht voor de vuist en geen onzin verkopend, maar kunnen die atleten eventueel met de assistentie van een advocaat hun eigen zaken niet regelen.

 • Bart Engelen

  Hard en to the poging maar eerlijk, geen spoor van gewetenloosheid. Wie zou pakweg Lukaku willen kennen als hij geen voetballer zou zijn!...

 • Wim Peeters

  Zo moest elke makelaar werken, enkel met de clubs, niet met de speler. Maar dan moet je als club wel zien dat je meerdere makelaars hebt dat niet elke speler aan dezelfde makelaar vastzit maar dat hij kan kiezen. En enkel vaste verkoopbonus van de club, niet betaald door de speler.

 • Steven van Nimwegen

  Zo'n makelaar zou ik net ook willen als ik voetballer was...

 • johanneke li

  tja, voor elke zaak heb je langs een kant het zakelijke en langs de andere de emoties; in voetbal is dat een groot gegeven. uiteindelijk doen al die mensen die mee aan het voetbal werken vooral hun job, dit is geen abnormale uitspraak in dat opzicht.