De Ligt officeel van Juventus: prijskaartje van 75 miljoen euro

AFP
Ajax en Juventus hebben eindelijk de transfer van Matthijs de Ligt afgerond. De 19-jarige verdediger verhuist voor 75 miljoen euro van Amsterdam naar Turijn.

De Nederlandse international ondertekende bij de Italiaanse kampioen een contract voor vijf jaar na het afleggen van zijn medische testen. De verdediger wordt dadelijk voorgesteld bij de ploeg uit Turijn. Ajax ontvangt de transfersom niet in één keer, maar verspreid over vijf jaar. Mogelijk komt er bovenop het transferbedrag nog 10,5 miljoen euro aan bonussen.

De transfer van De Ligt naar Juventus hing al een hele tijd in de lucht, maar werd nu pas definitief. Dinsdagavond landde de Nederlandse verdediger al in Turijn voor zijn medische testen, die hij woensdag aflegde. Juventus was niet de enige geïnteresseerde. De naam van de Nederlander werd in het tussenseizoen ook veelvuldig genoemd bij PSG, Barcelona en Manchester United, maar Juventus won uiteindelijk het pleit.

De Ligt maakte in september 2016 zijn officieel debuut voor Ajax en kwam sindsdien tot 117 officiële duels voor de Amsterdammers, waarin hij dertien keer scoorde. In zijn eerste seizoen bereikte de verdediger, als basisspeler, meteen de finale van de Europa League, die met 2-0 verloren werd van Manchester United. 

AP

De voorbije jaargang werd de kers op de taart met fantastische prestaties in de Champions League. Ajax reikte daarin erg verrassend tot de halve finales en schakelde onderweg titelverdediger Real Madrid en Juventus uit. In de halve finales leken de Ajacieden lange tijd op weg naar de finale tot Lucas Moura Tottenham in blessuretijd naar de eindstrijd trapte. De Ligt was zowel tegen Juventus als tegen Tottenham belangrijk met een kopbaldoelpunt. In eigen land veroverde Ajax wel de dubbel, met de eerste titel in vijf jaar en de eerste beker in negen jaar.

De Ligt wierp zich intussen ook bij Oranje op tot een vaste waarde. De tiener, als eerste verdediger ooit winnaar van de Golden Boy-award in 2018, telt voorlopig vijftien caps en speelde begin juni nog de volledige wedstrijd in de verloren Nations League-finale tegen Portugal (1-0).

Voor Juventus is de transfer van De Ligt de derde duurste aankoop in de clubgeschiedenis. Enkel Cristiano Ronaldo (voor 105 miljoen euro van Real Madrid in 2018) en Gonzalo Higuain (voor 90 miljoen euro van Napoli in 2016) waren ooit duurder. De Ligt zal donderdag een eerste keer meetrainen met de Bianconeri. Maurizio Sarri, de nieuwe trainer van Juventus, vliegt binnenkort met zijn selectie naar Azië voor een reeks oefenwedstrijden. Na acht landstitels op rij zal ook komend seizoen het winnen van de Champions League het belangrijkste doel van de zwart-witte formatie uit Turijn zijn.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • johannes van Wetten

  Zeer zeker Boris, hij heeft alle kwaliteiten, L+R spelend , en een zeer goede kop techniek, en fysiek en mentaal is hij op oudere spelers al veel verder, ook zeer sociaal bewogen als persoon en clubmens, met een groot tactisch inzicht.

 • Steven Jansen

  Goed koopje voor Juventus uit de superieure Ajax opleiding want over twee jaar is hij de helft meer waard. Dit is geen talent meer maar een CL finale waardige speler, ondanks de lompe experten commentaren hieronder.

 • Jan Jansen

  Nu al een van de beste verdedigers in Europa! Niet voor niets zo enorm gewild door de grote clubs!

 • Boris Zoetkoek

  Bart en Jen-Claude hebben duidelijk geen Ajax gekeken. Staat al 2,5 jaar in de basis en heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt. De dubbel gepakt, vast waarde in Oranje, jongste aanvoerder bij Ajax, Golden Boy, Champions League halve finale, Europa League finale. Het bedrag is zelfs wat aan de lage kant, maar Ajax is lekker sociaal bezig met hun spelers. 'Mogelijk komt er bovenop het transferbedrag nog 10,5 miljoen euro aan bonussen.' Dit zijn geen bonussen, maar premie voor Raiola.

 • jans van Oosten

  Een half jaar? Speelt al 2.5 jaar op topniveau. nie zeveren als je er niks van kent.