D-day voor Eurostadion: Ghelamco zet door, Reynders kritisch: "Men had voor renovatie moeten kiezen"

De maquette van het Eurostadion werd een klein jaar geleden aan de pers voorgesteld.
belga De maquette van het Eurostadion werd een klein jaar geleden aan de pers voorgesteld.
MR-vicepremier Didier Reynders vindt dat "men vanaf het begin had moeten kiezen voor de renovatie van het Koning Boudewijnstadion" in plaats van het nieuwe Eurostadion te bouwen op parking C aan de Heizel.  Eerder raakte ook al bekend dat premier Charles Michel op de partijtop van de MR zei dat het dossier "vanaf het begin verprutst is door amateurs". Later vandaag beslist de UEFA of Brussel speelstad blijft voor het EK in 2020. Ghelamco zegt intussen dat het ongeacht die beslissing zal doorzetten met het project.

Het Uitvoerend Comité van de Europese Voetbalconfederatie UEFA beslist vandaag in het Zwitserse Nyon of Brussel speelstad blijft voor het EK van 2020. Tweeënhalf jaar voor de start van het tornooi kan bouwpromotor Ghelamco nog geen bouwvergunning voorleggen. België kan enkel hopen dat het van de UEFA wat uitstel krijgt. Dat is ook wat vicepremier Didier Reynders hoopt, ondanks de kritiek die hij vanochtend bij de RTBF uitte.

De Brusselse schepen Alain Courtois (MR) stelde onlangs dat de federale regering zijn rol moest spelen in het dossier. "Men had misschien de federale regering van bij het begin moeten betrekken", merkt Reynders op. Volgens de vicepremier zijn er rond het dossier maar weinig contacten geweest tussen de Brusselse en de Vlaamse regering. "Ik begrijp niet waarom het Brussels Gewest ervoor gekozen heeft om het stadion in Grimbergen te bouwen, buiten het Brussels grondgebied, met alle moeilijkheden die daarbijkomen", zei Reynders.

Ghelamco: "Wij doen gewoon voort"

Intussen zegt Ghelamco-bestuurder Philip Neyt dat de bouwpromotor voorlopig zal doorzetten met het project, ongeacht de beslissing die de UEFA later vandaag zal nemen. Hij wijst erop dat zijn bouwbedrijf nu eenmaal een aanbestedingsprocedure uitvoert, uitgeschreven door de stad Brussel. Ghelamco wacht al jaren op de nodige vergunningen. "Welke beslissing er vandaag ook wordt genomen, wij doen gewoon voort", zegt Neyt.

Al hoopt hij natuurlijk wel dat de UEFA Brussel nog niet buitenspel zet. De bestuurder hoopt dat de Europese voetbalbond het Belgische project nog enkele maanden uitstel verleent. Neyt verwijst hierbij naar het auditverslag van de UEFA. "Wij hebben de oefening moeten maken om te zien of het bouwtechnisch nog mogelijk was om op 18 maanden een voetbalstadion te bouwen en dat bleek geen probleem. De UEFA was enthousiast en onder de indruk van ons project. Daar zal het vandaag dus niet aan liggen". Al zijn er natuurlijk nog andere zaken die spelen, zoals het politieke kluwen in België of het gelobby van buitenlandse kandidaatsteden. "De jongste elementen in de pers zijn wat dat betreft niet geruststellend", betreurt Neyt.

Het feit dat het Eurostadion in Brussel spiksplinternieuw zal zijn en aan alle vereisten zal voldoen, bijvoorbeeld inzake veiligheid, speelt volgens Ghelamco ook in het voordeel van ons land. "Rome, Cardiff of zelfs Stockholm hebben toch verouderde stadions. Wat als een van hen wordt uitgekozen en het Eurostadion er toch zou staan tegen het EK van 2020?".

Een simulatiebeeld van het Eurostadion.
Foto RV Een simulatiebeeld van het Eurostadion.39 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • peter vandenbergh

  Typisch Belgisch... ipv een mooi nieuw uithangbord voor Vlaanderen en België te creëren gaat men liever een oude barak een nieuw likje verf geven ! En dat terwijl een gloednieuw stadion niet meer zou kosten aangezien het vooral privégelden zijn. Bewaking en dergelijke heb je ook nodig voor de Heizel dus dat is geen meerkost.

 • Gerrit Goossens

  Voor een keer hebben Michel en Reynders gelijk. Een Brussels stadion gaan bouwen in het Vlaams gewest, dat kon je vooraf wel weten dat er moeilijkheden zouden komen. En de opmerking van Reynders is ook raak: waarom kiezen voor een megalomaan project ipv het Koning Boudewijnstadion te renoveren? Maar de stad Brussel en projectonwikkelaars, dat is één langdurige historie van onfrisse zaken. Ghelamco is het zoveelste geval.

 • geeraard verschaeve

  Geen enkele politieker moet zijn mening geven ze hebben allemaal boter op het hoofd

 • Herman Botermans

  Duidelijk dat Ghelamco weer liegt dat het niet meer kan... Stockholm Friends Arena is van 2012 en heeft 50.000 plaatsen. Arm België.

 • Raymond DEDEREN

  Niemand wil dat stadion maar ghelamco zet door,ghelamco met al zijn arrogantie moet heel dringend gestopt worden.