Scoreloze remise levert Benfica nieuwe finale op

AP
Benfica Lissabon mag binnen veertien dagen nog een keertje terug afreizen naar Turijn. Het koste bloed, zweet en tranen, maar de Portugese topclub wist vanavond de 2-1 voorsprong uit de heenwedstrijd met verve te verzilveren. Het werd een intense, maar toch vrij kansarme wedstrijd waarin Juventus de finaleambities te weinig kracht in kon bijzetten (0-0). De tweede gele kaart van Peréz, zo'n twintig minuten tijd, bracht verse moed voor Antonio Conte en dezijnen, maar uiteindelijk kwamen de bezoekers nooit meer in de problemen. Benfica blijft zo in de running voor vier prijzen, terwijl de 'Oude Dame' een finale in eigen huis door de neus geboord ziet. Dat zorgde in het slot nog voor heel wat tumult naast de zijlijn, waarin de pas vervangen Markovic (Benfica) en bankzitter Vucinic (Juve) nog rood zagen.

Dat er in de halve finales van de Europa League heel wat op het spel staat, staat natuurlijk buiten kijf. In de Juventus Arena speelde echter meer dan zomaar een finaleticket: de 'Oude Dame' zou zo in eigen stadion voor de cup mogen spelen, terwijl de klas van Jorge Jesus mogelijk aan het eind van dit seizoen afklokt met vier (!) bekers (kampioen, beker, ligabeker en deze Europa League). Aan strijd en intensiteit dus zoals verwacht geen gebrek, doelkansen waren waarschijnlijk wel iets te schaars naar de mening van menig voetballiefhebber. Juventus was misschien wel 70 minuten baas, maar in de zestien toonde de toekomstige kampioen van Italië zich te onmondig. En wie niet scoort, kan natuurlijk niet oogsten.

REUTERS
REUTERS

Beide ploegen hadden het centrum muurvast getimmerd, en dat was eraan te zien. Buffon moest, ondanks een stevig begin van de Portugezen, nooit aan de bak in het eerste bedrijf, terwijl Oblak - de concullega van de Italiaan aan de overzijde - enkel moest uitrukken voor wat plukwerk en pogingen van Tevez en Pirlo naast of over zijn kooi zag vliegen. Wel was het zo dat Juve al gauw het commando overnam van de Portugese opponent, en ei zo na zat het gevaar hem nog in de staart van het eerste bedrijf. Kapitein Luisao keerde een kopslag van Vidal echter van de Portugese doellijn. 0-0 dus bij de rust.

REUTERS

Het beloofde dus ook na de kampwissel een zoektocht te worden naar het sleuteltje waarmee het vijandige slot kon worden ontgrendeld. Wat wel duidelijk werd, is dat de kletsnatte grasmat (het begon gaandeweg de partij echt wel oude wijven te regen boven Turijn) die zoektocht misschien wel eens zou kunnen beïnvloeden, of zelfs vergemakkelijken. Voor Benfica het alvast zeker niet dat laatste: Peréz zag twee keer geel in een tijdspanne van zowat vijf minuten, en dan wéét je natuurlijk dat het nog even lastig wordt.

AP

De ingevallen Osvaldo kwam er eigenlijk nog het dichtste bij. Eerst werd een doelpunt van hem afgekeurd na spectaculair terugleggen van de in buitenspel lopende Pogba, wat later bracht Oblak redding. Dat waren eigenlijk de enige twee noemenswaardige wapenfeiten, op het veld dan welteverstaan: naast de zijlijn gingen de poppetjes aan het dansen. De jarige Bonucci stak het vuur aan de lont, waarna Markovic en Vucinic in het tumult rood kregen. Soit, gescoord werd er niet meer, waardoor Benfica in zijn tiende finale revanche mag nemen voor de verloren eindstrijd van vorig jaar tegen Chelsea - al is dat dan wel zonder Peréz, Markovic en Salvio.

AP
EPA
REUTERS
PHOTO_NEWS
REUTERS
REUTERS
GETTY
REUTERS
AP
AFP