Liverpool voorkomt Spaanse 'sweep', drie Belgen op 18 mei in finale Europa League

AP
Geen Spaanse 'sweep' in de Europa League. Liverpool, de ploeg van hét mirakel in deze Europese campagne, belette vanavond in een bruisend Anfield dat ook de finale van de tweede Europese beker straks volledig Spaans getint is. Een stunt à la Dortmund bleek niet nodig, de 'Reds' zetten Villarreal met 3-0 kordaat opzij. Op 18 mei verwelkomt het Zwitserse Bazel met Simon Mignolet, Christian Benteke en Divock Origi - als die laatste tijdig fit raakt - drie Belgen voor de finale. Tegenstander daarin wordt FC Sevilla, dé specialist van de Europa League.

Vliegende start op Anfield, met Villarreal binnen de eerste zes minuten twee keer brandgevaarlijk. Mignolet moest aan de bak bij een schot van de mee opgerukte Gaspar. Zestig tellen later knalde Dos Santos over. Schrikken deden de 'Reds' daar niet van. Integendeel, nóg een minuut later lag het leder aan de overzijde in de netten. Firmino bracht de bal voor doel, Sturridge trapte een gat in de lucht, maar kreeg hulp van Soriano. Own-goal, 1-0 en alles weer gelijk. Twee-nul nog voor het kwartier had gekund: Lallana kon een voorzet van Milner net niet verlengen.

AP

Stormen deed het op én naast het veld. Beide coaches, Jürgen Klopp en Marcelino, pookten het vuur in hun gekende stijl op, wat vooral enkele Villarreal-kornuiten op rare ideeën bracht. Roberto Soldado veroverde in dat opzicht de prijs van de originaliteit. Op de poep gezeten trok hij aan de enkel van Lovren, die als een kegeltje omver viel. Slapstick van de betere soort, de Hongaarse ref Kassai bluste het brandje zonder kaarten. Wat later vloog Soldado toch op de bon na driest inkomen op Coutinho. Bakambu zorgde voor het laatste gevaar in de eerste helft. Mignolet, die een rustige avond beleefde, raapte simpel op.

AFP

Sturridge, Coutinho en Milner losten de eerste salvo's in de tweede helft. Verontrusten deed het Villarreal-doelman Areola - zijn naam zorgde op sociale media voor grapjes in de borsten en billen-rubriek - niet. Toen Sturridge op het uur voor hem opdook, moest de Fransman wel de meubelen redden. Vergeefse moeite, twee minuten later mocht Sturridge het opnieuw proberen. De hiel van Areola en de binnenkant van de paal konden de 2-0 niet voorkomen. Anfield ontplofte een tweede keer, langs de zijlijn keek Jürgen Klopp grijnzend toe. De 'gele onderzeeër' stond op zinken en dat beterde er niet op toen Victor Ruiz met een tweede keer geel naar de kant moest. Lallana diende in de slotfase Villarreal het nekschot toe. In Sevilla hield de plaatselijke FC, de winnaar van de voorbije twee edities van de Europa League, de Spaanse eer hoog. Bazel kleurt op 18 mei volledig rood.

Photo News
Photo News
REUTERS
AFP

Technische fiche van de Europa League-wedstrijd tussen Liverpool en Villarreal:
Europa League - Halve finales (terug):
In Anfield in Liverpool (Eng)
Liverpool (Eng) - Villarreal (Spa) 3-0 (1-0)
Scheidsrechter: Viktor Kassai (Hon)
Toeschouwers: 43.000
Doelpunten:
Liverpool: Bruno Soriano (7. owngoal), Sturridge (63.), Lallana (81.)
Gele kaarten:
Liverpool: Clyne (35.)
Villarreal: Ruiz (30.), Soldado (40.), Suarez (90.)
Rode kaarten:
Villarreal: Ruiz (71. 2x geel)
Opstellingen:
Liverpool: Mignolet, Clyne, Toure, Lovren, Moreno, Can, Milner, Lallana, Firmino (89. Benteke), Coutinho (82. Allen), Sturridge (90. Lucas)
Coach: Jürgen Klopp (Dui)
Villarreal: Aréola, Mario, Musacchio, Ruiz, Costa, dos Santos (73. Bonera), Pina (60. Trigueros), Soriano, Suárez, Bakambu, Soldado (68. Adrian Lopez)
Coach: Marcelino García Toral (Spa