Ken jij Lukaku's (verrassende) voorganger als Belgische hattrickheld?

Het was lang geleden. Meer dan acht jaar heeft het geduurd voor een Belg in Europa nog eens een hattrick maakte. Romelu Lukaku wiste gisteren in Bern een Zulte Waregemspeler van de tabellen als laatste man met drie goals in één Europese wedstrijd.

De Evertonspits scoorde tegen een zwak Young Boys de perfecte hattrick: de eerste met zijn hoofd, de tweede met zijn rechter, de derde met zijn linker. Voor de Rode Duivel was het zijn eerste hattrick voor Everton, nog maar de tweede uit zijn clubcarrière. Zijn eerste maakte hij op 19 mei 2013 met West Brom tegen Man United (5-3), de allerlaatste wedstrijd van Sir Alex Ferguson.

"Ik dank God"
Lukaku was in Zwitserland dodelijk op de tegenaanval. Everton kwam vroeg achter, maar onze landgenoot stelde met het hoofd snel gelijk. Op slag van rust duwde hij met een intikker de 1-3 in het lege doel. Na de pauze vervolledigde hij zijn hattrick. Goal nummer 6 in 9 wedstrijden in 2015. "Ik dank God voor dit moment", zei de grote held. "Ik voel me gezegend, maar ik had wel vijf keer kunnen scoren. Dit was mijn beste match van het seizoen. Ik denk dat wij deze Europa League kunnen winnen"

AFP
AFP
AFP
REUTERS
REUTERS
PHOTO_NEWS
GETTY

Het was al meer dan 8 jaar geleden dat een Belg nog een hattrick scoorde in Europa: Tim Matthys (Zulte Waregem) op 19 oktober 2006 tegen Austria Wenen. De laatste Belg in buitenlandse loondienst die het deed was Luigi Pieroni voor Auxerre tegen OFK Belgrado (5-1 op 24 augustus 2006). De enige Belg die ooit in de Champions League drie goals maakte, is nog altijd Luc Nilis. Met Anderlecht in 1993 tegen HJK Helsinki.

Photonews
Photonews
Photonews
Photonews
Photonews