Ivan Leko twijfelt niet na mindere periode: “Salzburg brengt mooi voetbal, maar wij waren ook goed in Champions League”

BELGA
Club Brugge ontvangt donderdag (21u) Salzburg in de heenmatch van de zestiende finales van de Europa League. "Ik geloof 100 procent in ons verhaal", kijkt coach Ivan Leko de clash met de Oostenrijkse kampioen tegemoet. Salzburg is dit seizoen maar liefst 31 wedstrijden ongeslagen, terwijl de Bruggelingen de voorbije weken met de punten morsten.

"De resultaten zijn momenteel minder, dat klopt", aldus Leko, die op training nochtans een gretige groep ziet. "Na de stage in Qatar hebben we op training vier à vijf fantastische weken achter de rug, qua energie en intensiteit. Op het vlak van inzet en mentaliteit waren de eerste wedstrijden van dit kalenderjaar goed. Maar als de resultaten niet volgen, spreekt men van een crisis. Mijn ploeg had meer punten verdiend, gezien het geleverde spel. Nu willen we zo snel mogelijk positieve resultaten boeken. Ik ben kritisch voor mezelf. Als we niet winnen, bekijk je altijd wat er beter kan. Als de resultaten minder zijn, is het aan mij, mijn staf, de spelers en de fans om te tonen hoe sterk we geloven in ons verhaal. Wel, ik geloof er 100 procent in. Deze groep kan sterker uit deze periode komen, maar dat is niet evident."

18 op 18

In de groepsfase van de Europa League behaalde Salzburg 18 op 18, vorig seizoen strandde het pas in de halve finale. "Twee jaar op rij behaalt Salzburg fantastische resultaten in de Europa League”, zegt Leko. “Dat ze sinds medio december geen officiële wedstrijd meer speelden door de winterstop? Daardoor hebben we hen de afgelopen weken niet degelijk kunnen scouten, dat is waar. Maar met een coach als Marco Rose weet je hoe ze zullen aantreden. Ze spelen met veel lef en energie, en brengen offensief voetbal. Het is mooi om te zien. Maar wij waren ook goed in de Champions League."

BELGA

Het duel tegen Salzburg staat volgens Leko niet in de schaduw van de topper van zondag tegen Genk. "De Europa League is op dit moment het belangrijkste wat er voor mij is. Na de Champions League moeten we verder het imago van Club Brugge en het Belgisch voetbal in Europa verdedigen. Bovendien is in een topclub elke officiële wedstrijd belangrijk." 

Leko moet het nog steeds stellen zonder de aan de voet geblesseerde Arnaut Danjuma. "Zoals hij de eerste twee maanden speelde, was hij voor ons wat Neymar is voor Paris Saint-Germain en wat Salah is voor Liverpool. We hebben hem gemist, maar daarom moeten we nog niet wenen. Waarschijnlijk is hij terug binnen enkele weken."
De terugwedstrijd staat op 21 februari op het programma.

BELGA

Salzburg-coach Rose wil dat zijn team gaspedaal indrukt

“Club Brugge speelt met discipline, een goede organisatie, veel fysieke présence en drang naar voren”, verklaarde Salzburg-coach Marco Rose op de persconferentie daags voor de wedstrijd. Door de staking bij de luchtverkeersleider in België moesten de troepen van Rose landen in Rijsel. “Dit had echter geen invloed op onze voorbereiding”, stelde Rose, die de slechte grasmat niet vreest. “Je kan zien dat het hier ook een lange winter is geweest. Maar de toestand van het veld geldt voor beide teams.”

BELGA

Salzburg is dit seizoen maar liefst 31 wedstrijden ongeslagen en op weg naar een zesde opeenvolgende landstitel, terwijl Club Brugge in de competitie erg wisselvallig presteert. “In Europa speelde Brugge echter erg goed, ik verwacht dat ze morgen tegen ons hun ‘Europees gezicht’ zullen tonen”, vervolgde Rose. “Je kan zien dat Europese wedstrijden belangrijk zijn voor Brugge, ze zullen dan ook met veel energie spelen.”

“Het wordt een duel tussen twee goede teams”, aldus de Salzburg-coach. “Club Brugge speelt met discipline, een goede organisatie, veel fysieke présence en drang naar voren. Ze hebben ook spelers met individuele kwaliteiten. Vormer kan op vele plaatsen uit de voeten. En Vanaken is een intelligente speler. Ik houd er niet van om een favoriet aan te duiden. Maar goed, als ze ons tot favoriet uitroepen, dan nemen we die rol aan.”

BELGA

Die Roten Bullen speelden op 16 december hun laatste officiële wedstrijd. Mogelijk speelt de lange Oostenrijkse winterstop in het voordeel van Club Brugge. “Maar we gaan ons zeker niet inhouden, we moeten vol het gaspedaal indrukken”, stelde Rose. “We gaan voor een topprestatie.”

Ook Zlatko Junuzovic heeft er zin in na twee maanden zonder wedstrijd met inzet. “We hebben een goede voorbereiding gehad met vriendschappelijke wedstrijden”, aldus de middenvelder. “Als speler moet je zorgen dat je altijd klaar bent. Bovendien is er veel concurrentie. Iedereen wil wedstrijden als die van morgen spelen. We zullen er dan ook hard tegenaan gaan.” 

BELGA13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Luc Cleynhens

  Heb de laatste jaren nog nooit zo'n herhalende zeveraar bezig gehoord als dieje Leko, altijd zegt die hetzelfde en hij leeft constant in het verleden. Zijn succes verleden seizoen was gewoon de verdienste van MPH, nu moet hij het zelf doen en dat mislukt steeds.... maw onbekwaamheid troef.

 • dirk hosten

  Wat lees ik hier toch weer veel negatieve reacties, vooral door niet Club supporters. Denken jullie met deze commentaren Club te beïnvloeden? Het spel is bij Club, net als bij de meeste andere jupiler ploegen, minder dan anders, maar daarom moet je je ploeg niet laten vallen of de trainer? Neen, net nu moeten de supporters er staan, de echte, niet de salonsupporters als in Brussel die enkel komen als hun ploeg wint (vandaar ook groot aantal afwezigen laatste jaren daar)

 • Bruno willems

  Ze halen met moeite een punt tegen de beloften van monaco en ze kunnen van iedereen winnen die gelooft in de paashaas

 • David De Geyter

  Leko stop met zeveren vent, Clement zal je met beiden voeten volgende competitie hebben buiten geschopt!

 • Marc Statham

  Wij waren goed in de CL zegt hem lol , ja punten cadeau gekregen tegen B ploegen die al geplaatst waren, anders was het weer zero..