Feyenoord-hooligans slaan Piazza di Spagna kort en klein bij zware rellen in Rome

Onder meer de 'Fontana della Barcaccia' deelde in de klappen.
AP Onder meer de 'Fontana della Barcaccia' deelde in de klappen.
Vanavond staat er met AS-Roma-Feyenoord een wel heel erg mooie affiche op het programma in de 1/16de finales van de Europa League, maar helaas zit er bij het stevig supporterslegioen van 6.000 fans ook een minderheid hooligans. Bij zware rellen werd de historische en Piazza di Spagna kort en klein geslagen. Ook de wereldberoemde Barcaccia-fontein van de Bernini's (zeventiende eeuw) deelde in de klappen. Bij een ware straatguerrilla vielen zowel bij de hooligans als bij de politie gewonden. Ondertussen werd al bekend dat 23 supporters straks voor de rechter staan. In totaal werden 33 Nederlanders naar het politiebureau gebracht, maar tien daarvan zijn vrijgelaten.

De jongens van Feyenoord zijn absoluut geen zachtgekookte eitjes, zo bleek gisteren nog maar eens. De Nederlanders maakten het volgens de Italiaanse krant 'La Repubblica' behoorlijk bont op het Campo de Fiori waarna de politie hardhandig moest optreden.

Winkeliers in paniek
De heethoofden verzamelden 's middags al op het plein in het centrum van de Italiaanse hoofdstad en zouden veel te diep in het glas gekeken hebben. Ze urineerden op het plein en gooiden met flessen. De winkeliers sloten uit schrik hun zaken uit angst voor vernielingen. Vijf voertuigen van de Italiaanse ME kwamen rond half negen ter plaatse om het plein vakkundig schoon te vegen.

300 à 400 zware jongens
33 supporters zijn opgepakt, waarvan er uiteindelijk 23 gearresteerd werden. Ze zijn allen tussen de 20 en 28 jaar oud. Ze worden verdacht van het veroorzaken van schade, openbare geweldpleging en verzetpleging. Volgens 'Gazzetta dello Sport' vormen 300 à 400 supporters een risicofactor.

Snelrecht
Zestien mannen tussen de 20 en 28 jaar staan terecht voor de onrust gisteravond op het Campo de' Fiori, omgedoopt tot Feyenoordplein. Zij waren dronken en een enkeling gooide een fles bier naar de politie. Later op de avond werden nog zeven fans opgepakt die op de Via del Corso -de grote winkelstraat- aan het vechten waren. Zes agenten raakten bij de schermutselingen gewond en moesten naar de eerste hulp.

De rechter deelde via snelrecht fikse straffen uit aan de relschoppers. Drie kregen een celstraf van zestien maanden, zes anderen acht maanden cel en tien hooligans troffen schikkingen en moeten in totaal honderdduizenden euro's boete betalen.

Opnieuw rellen
Ook vandaag kwamen de fans van Feyenoord negatief in het daglicht toen ze een vuurwerkbom tussen politieagenten gooiden. De politie trad daarna, uiteraard, hardhandig op. Ook vele winkelruiten moesten eraan geloven.

epa
AP
EPA
ap
AP
ap
epa
ap
epa
ap
EPA

Dat 'De Trots van Zuid' evenwel ook op een positieve manier de lont aan het vuur kan steken in de aanloop naar vanavond bewijzen onderstaande fans dan weer: