Essevee zorgt voor eerste Belgische overwinning in Europa

Zulte Waregem mocht een feestje bouwen in de GelreDome.
BELGA Zulte Waregem mocht een feestje bouwen in de GelreDome.
Zulte Waregem heeft België een eerste Europese overwinning bezorgd. In een ware cupmatch zette Essevee thuisploeg Vitesse met 0-2 opzij. Beide ploegen beëindigden de wedstrijd met z'n tienen.

Zestiende keer, goede keer. Zulte Waregem heeft België een eerste Europese overwinning van het seizoen bezorgd. In een ware cupmatch zette Essevee thuisploeg Vitesse met 0-2 op zij. Beide ploegen beëindigden de wedstrijd met z'n tienen.

In een overdekte GelreDome begon Zulte Waregem vrank en vrij aan de wedstrijd. Essevee drukte Vitesse meteen achteruit en na drie minuten stond het warempel 0-1. Baudry liep zich slim vrij aan de tweede paal en na een korte carambole hing de vroege opener tegen de touwen.

Dury en de zijnen zaten op rozen. Zeker toen Kaya met een vrije trap op weg leek naar de dubbele voorsprong. De paal gooide helaas roet in het eten en zo kon Vitesse zich langzaam maar zeker herstellen. Bostyn moest zich tot tweemaal toe reppen om een snelle gelijkmaker te verhinderen.

Plots kregen we een echte cupwedstrijd in Arnhem. De Fauw ontsnapte aan een penalty, terwijl Madu even later tegen een tweede gele kaart aanliep. Vitesse rook bloed, maar een uitstekende Rashica vond tot tweemaal toe het doelhout op zijn weg. Geen geluk voor Vitesse, Zulte Waregem kon met een 0-1 voorsprong de kleedkamer in trekken.

Essevee wint met 0-2 in Arnhem.
ANP Pro Shots Essevee wint met 0-2 in Arnhem.

Na de pauze bleven beide teams de strijd niet schuwen. Matavz kwam met een eerste verwittiging, Bruns zag zijn gelijkmaker terecht afgekeurd wegens buitenspel. Op het uur volgde een nieuw kantelpunt. Büttner verkocht Coopman een zwaaiende hand in het gezicht. Douchen, oordeelde ref Aranovskiy.

Zulte Waregem hervond zijn adem. Coopman vond na een sluwe loopactie Kaya en de ex-Vitesseman haalde zijn gram met een uitgekiend schot: 0-2. Daarna eiste de scheidsrechter opnieuw een hoofdrol op. Bruns dacht de gelijkmaker binnen te duwen, maar tot ontsteltenis van heel Arnhem zag Aranovskiy een lichte duwfout.

Geen aansluitingstreffer dus voor Vitesse en die zou er uiteindelijk ook niet meer komen. De Nederlanders vonden maar geen antwoord op de Waregemse overlevingstrategieën en zo bleef de 0-2 op het bord staan. Meteen de eerste Belgische overwinning van het seizoen in Europa. 

Kaya viert na de 0-2.
Photo News Kaya viert na de 0-2.

Lazio wint en plaatst zich voor volgende ronde
Lazio Roma heeft zich dan weer geplaatst voor de zestiende finales van de Europa League. De Romeinen wonnen voor eigen publiek hun vierde groepsduel tegen Nice op de valreep met 1-0. Na een Romeinse hoekschop kreeg Maxime Le Marchand in de slotminuut het leer ongelukkig tegen het hoofd, waardoor de bal in doel stuiterde. Een belangrijke goal voor Lazio, dat zich zo al verzekerde van de volgende ronde. Jordan Lukaku startte in de basis, maar werd na 73 minuten vervangen. Lazio won voorlopig al zijn wedstrijden in groep K en zit bij de laatste 32. Nice telt 6 punten en ziet Zulte Waregem na de 0-2 overwinning in Arnhem naderen tot op twee eenheden. Ook Vitesse (1 punt) is mathematisch nog niet uitgeschakeld.

Jordan Lukaku tegen Nice.
Photo News Jordan Lukaku tegen Nice.10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • rafael deroose

  Van partijdigheid gesproken!!!

 • Michel Roman

  Eigenaardig dat er over Anderlecht zes bladzijden in de krant staan na een paar memorabele vernederingen in de CL. Een klein ploegje dat als enig Belgisch team een paar puntjes haalt verdient beter dan een kwart bladzijde op pagina 7 van het sportkatern. Er wordt overigens trouwens nog wat lacherig gedaan over Zulte Waregem in de krant. Zolang ze maar in Brussel blijven denken dat ze de grootste zijn.....

 • Suze Vanhaasdonck

  Echte cupwedstrijd? Ben ik het niet mee eens. Het niveau was dramatisch. Zeker geen reclame voor Europees cup voetbal.

 • Dirk Kindt

  Proficiat SVZW. Ook in de competitie zal men met deze ploeg nog rekening dienen te houden.

 • lucien Noreilde

  prachtige arbitrage juiste beslissingen ook vertraagd bekeken buitenspel en klein duwtje bij afgekeurde goal , nu nog hopen dat onze koeken bakkers het gezien hebben geen gedoe en discussies laat ons hopen