Dury: "Er moet nagedacht worden over ons competitieformat"

Photo News
Verplicht nummertje voor Zulte Waregem: morgen zwaait het de Europa League uit tegen Lazio Roma. “Ik blik met een goed gevoel terug”, vertelde Francky Dury, die eveneens opperde voor een analyse van het huidige competitieformat.

Voor de laatste keer dit seizoen nam Francky Dury, vergezeld door Sander Coopman, plaats achter een microfoon met Europa League-logo. De coacht blikte er vooruit op de match zonder inzet tegen Lazio. "Eigenlijk had ik die match liever niet gespeeld", vertelde hij eerlijk. "Gezien onze situatie in de competitie komen er vier belangrijkere matchen aan. Maar we gaan onze derde plaats verdedigen. Het zou leuk zijn dat we onze supporters kunnen tonen dat we iets geleerd hebben."

Ondanks de uitschakeling kijkt Dury niet met een wrang gevoel op de Europa League-campagne van Zulte Waregem terug. "Het was niet zo slecht als de rangschikking doet vermoeden. We hadden goeie momenten tegen Nice, bleven op Lazio tot de tweede helft in de match en voetbalden telkens wat kansen bij elkaar."

Budgetten

Voor het eerst in dertien jaar zal er dus geen Belgische ploeg overwinteren. Dury zag daarvoor enkele redenen. "Eerst en vooral heeft het te maken met budgetten. Vroeger speelde het nummer tien uit Spanje de finale van de Europa League. Maar nu zijn dat ploegen als AC Milan, Zenit en Lazio Roma. We zullen wel nog eens stunten, maar een plaats in de kwart- of halve finales… (zucht) De afstanden worden alsmaar groter."

Dury pleitte ook voor een evaluatie van het huidige competitieformat. "Er moet over nagedacht worden", vond de coach. "Hoeveel topmatchen zijn er al geweest, waarbij iedereen op het puntje van zijn stoel zat? Ze zijn op één hand te tellen. Er zit te veel spanning op onze competitie. We voelen allemaal dat het beter moet. Kijk, we voetballen tot 27 december, omdat we kerstvoetbal willen zoals in Engeland. Alleen zijn de budgetten daar een veelvoud. (overtuigd) Het format moet aangepakt worden. Misschien is het niet slecht dat dit ons overkomt."
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • marc germeau

  Hij moet tocheens uitleggen hoe je met méér wedstrijden benadeeld wordt door een beperkt budget. Meer wedstrijden is toch meer inkomsten? Of kan ik er echt niks van? 100% met Joeri Halen, dat doen ze al lang in Schotland

 • jintha peeters

  start met een ploeg en met die spelers moet je tot het einde doen geen wintertransfers meer en terug 18 ploegen met 4 ploegen die afzaken en 1 kampioen zonder play offs

 • Tony Dekeukelaere

  over alles zagen die dury ! om de aandacht van de prestaties van zn huurlingenploegje af te leiden (lijden ) ??

 • Joeri Haelen

  Competitie met 10 ploegen en speel 4x tegen elkaar. Elke week 'topmatchen'

 • René Van Halen

  Men kan zich afvragen of ploegen als Zulte-Waregem wel thuishoren in eerste klasse, Ik denk van niet. Er zijn daar verschillende ploegen gewoon overbodig.