Club kon Europees nog nooit winnen in Griekenland (maar dat hoeft ook niet per se vanavond)

belga
Club Brugge staat vanavond voor een wel heel belangrijke opdracht in Athene. Om zich te kwalificeren voor de Europa League moeten de Bruggelingen evenveel doelpunten scoren als hun tegenstanders. Winnen of gelijkspelen is dus de boodschap, al liep dat in het verleden niet altijd van een leien dakje. Een overzicht van Club's Europese palmares op Griekse bodem.

1977-1978: TERUGWEDSTRIJD 1/8STE FINALE EUROPACUP I: 1-0 verlies tegen Panathinaikos

In het memorabele seizoen van de Europese finale tegen Liverpool op Wembley kruipt Club op bezoek bij Panathinaikos door het oog van de naald. Raoul Lambert en co. slikken na een 2-0-thuiszege pas in de 82ste minuut een tegendoelpunt en overleven zo een eerste keer de Griekse hel.

Later stunt het blauw-zwart van Happel op weg naar de finale tegen Atlético en Juventus.

1987-1988: HEENWEDSTRIJD KWARTFINALE UEFA CUP: 2-2 gelijkspel tegen Panathinaikos

In het Olympisch Stadion, waar Club morgen speelt, sleept Degryse in de slotfase van een spectaculaire wedstrijd nog een punt uit de brand (2-2). Voor eigen volk wint een zakelijk Club in de terugwedstrijd met 1-0 na een doelpunt van Brylle.

In de halve finales is het Spaanse Espanyol één ronde later te sterk voor de Bruggelingen.

1994-1995: TERUGWEDSTRIJD 1/8STE FINALE EUROPACUP II: 0-0 gelijkspel tegen Panathinaikos

Het Club Brugge van onder anderen Borkelmans, Van der Elst en Dany Verlinden weet na de 1-0-zege in eigen huis maar net overeind te blijven in de return op Griekse bodem. In een wedstrijd die moet worden stilgelegd moet Verlinden temidden een vuurzee tal van vuurpijlen ontwijken.

Club sneuvelt één ronde later in de kwartfinales tegen Chelsea.

belga

2010-2011: POULEFASE EUROPA LEAGUE: 1-1 gelijkspel tegen PAOK Saloniki

Onder Adrie Koster sleept Club in de hel van PAOK in extremis een punt uit de brand. Miskoop Scepovic zorgt in de 89ste minuut voor de 1-1, maar blauw-zwart sneuvelt later in een poule met ook Villarreal en Dinamo Zagreb.

Diverse spelers van het toenmalige Club zien de beklijvende sfeer in Saloniki nog steeds als een hoogtepunt in hun Europese carrière.

belga

2015-2016: 3DE VOORRONDE CHAMPIONS LEAGUE HEEN: 2-1 verlies tegen Panathinaikos

Diaby lokt op slag van rusten een rode kaart uit en wordt vervolgens de ganse tweede helft uitgefloten. De Sutter moet na de wedstrijd met een gehavend gebit naar het ziekenhuis in Athene, maar weet meteen na de wedstrijd nauwelijks het stadion te ontkomen door de uitzinnige fans.

Club geeft een mooie voorsprong na een doelpunt van Bolingoli tegen tien man uit handen, maar zet in de terugwedstrijd orde op zaken (3-0).

belga