Antwerp bibbert en beeft in Plzen, maar stoot wel door naar play-offronde na verlengingen en levensbelangrijke goal Mbokani

Dieumerci Mbokani zorgde voor de belangrijke 2-1.
BELGA Dieumerci Mbokani zorgde voor de belangrijke 2-1.
Viktoria Plzen
VIK
Viktoria Plzen VIK
2
1
Antwerp ANT
ANT
Antwerp
Het had 8-1 kunnen zijn. Antwerp kreunde in Plzen en kon niks claimen, maar gaat toch door. Mbokani zorgde voor de bevrijding in de verlengingen.

Wat couleur locale om te beginnen: de dug-outs in Plzen hebben de vorm van... een bierblikje. Da’s tenminste originele sponsoring.

Op die bank zat, en dat moet toch een opluchting voor de Tsjechen geweest zijn, Dieumerci Mbokani. Dieu had tegen Charleroi een tik op de voet gekregen, Antwerp-trainer Bölöni oordeelde dat hij de strijd uitsluitend kon aangaan met honderd procent fitte jongens. Wel, het kwam misschien niet slecht uit dat Bolingi relatief snel uitviel...

Bolingi was nergens, hij liep alleen maar buitenspel en had amper geslaagde acties. Zijn eerste had Antwerp weliswaar snel een optie op de kwalificatie kunnen geven - pasje naar Rafa, die over trapte.

‘t Is erg om te zeggen, maar veel beter werd het nadien niet meer, hoor.

Neem nu Simen Juklerød. Die kerel is normaal gezien een hoogst betrouwbare linksachter. Vanavond daarentegen mocht hij tevreden zijn dat hij niet op het halfuur al rood had gekregen. Batubinsika maakte dan weer een strafschopfout die niet gezien werd.

Bijna was er een eigen doelpunt, Kayamba trapte eens, maar vooral Limberský had pech. Zijn fenomenale volley - echt waar - strandde op de lat en ging via de rug van Bolat buiten: 0-0 aan de rust.

Photo News

Bölöni stapte uit zijn bierblikje, zwaaiend met de armen, goed beseffend dat het op déze manier niet kon blijven duren. En toch ging het eenrichtingsvoetbal in de tweede helft gewoon door. Krmenčík kreeg snel de kans op 1-0, maar miste. Dat deden ook Havel - van bijna op de doellijn tegen de lat gepoeierd - en Kalvach, die van rond de penaltystip alleen mocht aanleggen en desondanks over besloot.

In minuut zeventig was het aan Kayamba: oog in oog met Bolat wipte hij de bal naast. Open mogelijkheid achtentachtig, ofzo. Crazy.

BELGA

Dieu had de Tsjechische machine zomaar in zijn eentje het zwijgen kunnen opleggen. Een lukraak schot van achteruit - aan opbouwen deden Batubinsaka en Seck niet mee - bracht hem alleen voor Hruska, maar de lokale doelman was vol risico goed uitgekomen.

Plots was het geluk op. Wel onrechtvaardig, maar goed: ooit stopt het.

De onvermijdelijke 1-0 kwam er zo: Chorý kwam in de kleine rechthoek in botsing met Bolat. Ref Massa zag er, misschien ingegeven door het ergerlijke tijdrekken van Bolat, geen fout in, waarna Krmenčík via Havel kon scoren. Protest haalde niks uit, onterecht, leek het ons.

Aan de andere kant: je kon niet zeggen dat de voorsprong gestolen was. Plzen was véle klassen beter dan R. Antwerp FC, dat wel nog een opflakkering kende. De Sart maakte de 1-1 uit nipt offside en Rodrigues uitte zijn frustratie bij zijn wissel - alles moest kapot.

BELGA

Gezien het spelbeeld en de collectieve onmacht mocht Antwerp blij zijn met de verlengingen in de Doosan Arena. Meer zat er niet in.

Daarin ging het festival der inefficiëntie aanvankelijk door. U moet erbij geweest zijn om het te geloven. Alleen hoefde Plzen nu niet zo lang geduld te oefenen: na zeven minuten 2-0, via Krmenčík.

Toen Seck meteen daarna ook nog eens dom rood pakte, kon die extra reservatie van de Heizel geschrapt, leek het. Want dan was er...

Dieu! God! Goed aan de tweede paal opgedoken bij een vrije trap: 2-1. En Antwerp ineens weer gekwalificeerd.

Voetbal is een gekke sport. En soms wat oneerlijk.

Antwerp is nog niet klaar met Europa. Wat een hold-up, zeg.

BELGA
Photo News
Photo News
Photo News
Mbokani en Haroun vieren.
Photo News Mbokani en Haroun vieren.
Photo News
BELGA
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.34 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ivan Smissen

  Mark Peeters, Viktoria Pilsen een onbekend ploegje? Ze waren de laatste 9 jaar 5 keer kampioen van Tsjechië en ze speelden in diezelfde periode 2 keer de groepsfase van de Champions League en 3 keer de groepsfase van de Europa League. Twee keer haalden ze de achtste finale van de Europa League. Het is een mooie prestatie om deze ploeg (met veel geluk) uit te schakelen.

 • marc van de poel

  Beste Mark Peeters : Als je de tegenstrever een onbenullig klein ploegske vindt, moet je toch eens kijken naar hun geschiedenis de laatste 10 jaar. Ze sloegen geen enkel jaar Europees voetbal over, inclusief 5 x Champions leage. En in totaal een 50 tal matchen Europees...

 • Leo Marien

  In Nederland krijgen de clubs die Europees doorgestoten zijn een week-end vrij van de KNVB, de wedstrijden worden met een maand verschoven!! Belgische clubs hebben het ook erg goed gedaan maar moeten dit week-end alweer aan de bak. AZ zal fris op de mat verschijnen en lachen met die vermoeide Belgen. Een beetje vooruitzien is toch moeilijk voor onze voetbalbonzen!! Waar zijn ze, wat doen ze....

 • dino goossens

  Voetbal = wie de meeste goalen maakt , die wint. De rest doet er eigenlijk niet toe

 • jozef van riel

  Neen Jan Dewolf. Ook in de vorige ronde was dit reeds het geval voor AZ. De Oekrainse ploeg speelde ook niet thuis tegen AZ maar in Odessa. Terwijl de ploeg van Mariupol is.