Agent komt om het leven in Bilbao bij rellen met veel vuurwerk tussen Spaanse en Russische hooligans

EPA
Bij rellen rond het Europa League-duel tussen Athletic Bilbao en Spartak Moskou is een politieagent omgekomen, melden Spaanse media. De Spaanse kranten zeggen dat de politieman deel uitmaakte van de vijfhonderd agenten die opgetrommeld waren om te verhinderen dat Spartak-supporters zich zouden misdragen, zoals in het verleden al meermaals gebeurde. Ook nu was er veel geweld voor de wedstrijd. 

De agent was onderdeel van de mobiele eenheid van de Ertzaintza, de regionale Baskische politie. Hij werd naar het ziekenhuis vervoerd met zware verwondingen aan zijn gezicht, kort nadat een stuk vuurwerk in zijn buurt was ontploft. In het ziekenhuis zou hij zijn overleden aan de gevolgen van een hartaanval, meldt sportkrant AS. "We kunnen het overlijden bevestigen", zegt een woordvoerder van de Ertzaintza. De informatie dat de politieagent aan een hartaanval zou overleden zijn, kon hij niet bevestigen. Het is wachten op de resultaten van de autopsie. De politie van Bilbao bracht in een bericht op Twitter condoleances over aan de nabestaanden van de overleden man. 

EPA

De rellen gebeurden toen de harde kern van Spartak aan het San Mamés-stadion in Bilbao aankwam. Sommigen ontstaken rookbommen en gooiden vuilbakken om. Bij de rellen, waarbij veel vuurwerk en ook flessen over en weer werden gegooid, zijn nog drie andere gewonden gevallen. Er zijn vijf arrestaties verricht, onder wie drie Russen. "Vijf personen werden opgepakt, we weten niet of het supporters zijn van Spartak, maar enkele van hen zijn in elk geval Russen", aldus een woordvoerder van de Ertzaintza. De politie kon niet voorkomen dat heel wat relschoppers met elkaar op de vuist gingen, maar de Ertzaintza zou erger hebben voorkomen met een snelle ingreep. 

Net als op het voorbije EK komen Russische hooligans zo opnieuw in een negatief daglicht, terwijl deze zomer het WK plaatsvindt in Rusland.

Een van de Russische amokmakers die het twee jaar geleden bont had gemaakt en waartegen een arrestatiebevel was uitgeschreven, is trouwens vandaag door de Duitse politie opgepakt op de luchthaven van München. De hooligan was een aanhanger van Spartak en op doorreis naar Bilbao. Hij had in Marseille een Engelsman zwaar toegetakeld en wacht een gevangenisstraf van 15 maanden.

EPA

Athletic Bilbao verloor de partij in San Mames met 1-2, maar had in Rusland met 1-3 gewonnen en gaat dus door naar de achtste finales. Spartak Moskou is de nieuwe ploeg van Sofiane Hanni, die Anderlecht vorige maand verliet voor een lucratief avontuur. De Algerijn startte in de basis en werd op het uur vervangen. 

Spartak-fans vieren de 0-1 van de Braziliaanse spits Luiz Adriano.
EPA Spartak-fans vieren de 0-1 van de Braziliaanse spits Luiz Adriano.
Hanni in actie in San Mames.
REUTERS Hanni in actie in San Mames.
rv
Photo News65 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karl kockx

  Voetbal, overbetaalde elementen en een groot circuit om zwart geld wit te wassen, echte voetbal zie je al lang niet meer het is gewoon gelegaliseerde stammenoorlog, door ieder van ons betaald, want niet iedereen ziet graag die onzin op TV maar ze betalen wel voor de uitzending rechten met algemeen belastinggeld.

 • Sobek Wessels

  Voetballers betalen amper 15% belastingen op hun exuberante verloningen en Voetbal Clubs krijgen grote kortingen op hun belastingen via allerlei legale constructie gemaakt door de Politiek ! Maar de Belasting Betaler mag wel alle Kosten betalen van de stadions , wegen , politie , opruimwerken ezv ..?? En nu een dode politie agent door Hooligans ?

 • dirk claeys

  Een dode voor voetbal? Beide ploegen 5 jaar uit Europese competitie!

 • Eddy van Dorst

  Schaf dat idioot voetbal af

 • marijke boulet

  Voetbal kijken in stadion zou gewoon moeten verboden worden , iedereen moet maar bij zich thuis of op café gaan . Voetbalclubs smijten met de miljoenen voor aankoop spelers en de VIP en intussen kost dat voetbal spelletje de belastingbetaler (ook de niet voetbalfanaten) handen vol belastinggeld, manuren van de politie en vandalisme rond het stadion

Live Voetbal

Jouw inzet
Mogelijke uitbetaling 0,00