10 op 18 en tóch sneuvelen in Europa: Lokeren weet hoe Standard zich voelt

Photo News
10 op 18. Geen slecht rapport, toch is Standard uitgeschakeld in de Europa League. Het is daarmee de zevende club die met tien stuks sneuvelt in de groepsfase. Lokeren weet hoe het voelt, zij moesten eerder na een 10 op 18 hun valiezen nemen in Europa.

Voor de partij in Turkije voelde coach Michel Preud’homme al nattigheid. “We hebben thuis negen op negen. Normaal ben je dan minimum tweede en heb je alles in eigen handen. Dat is nu niet het geval.” Een prangende situatie, en het muntje viel dit keer niet langs de kant van Standard. Zelf konden de Rouches in hun laatste groepswedstrijd niet scoren én klopte Sevilla het Russische Krasnodar met ‘slechts’ 3-0. Standard eindigt zo met 10 op 18 op een derde stek, de eerdere stuntzege tegen de Spanjaarden ten spijt. Krasnodar juicht, ook zij hebben 10 stuks maar stoten wél door. 

Dat heeft natuurlijk alles te maken met de UEFA-regels bij gelijk aantal punten. Eerst wordt er gekeken naar de onderlinge duels en ook daar hangen de bordjes gelijk als we naar de resultaten van Krasnodar en Standard kijken. Thuis wonnen de Rouches met 2-1 en ook op verplaatsing werd het 2-1, maar dan in het voordeel van Krasnodar. Dan maar het doelsaldo van alle groepswedstrijden: Krasnodar klokt af op +0, Standard op -2. Zuur, maar voor de Rouches is het Europees verhaal teneinde. 

Photo News

Geen unicum, want zes clubs bleven in het verleden met een 10 op 18 als wenende derde achter. Waaronder Lokeren. In het seizoen 2014-2015 haalde Peter Maes met toenmalig bekerwinnaar Lokeren verrassend tien punten in een groep met Legia Warschau (Polen), Trabzonspor (Turkije) en Metalist Kharkiv (Oekraïne). Toch bleken twee zeges tegen Metalist, een thuiszege tegen Legia Warschau en een puntendeling met Trabzonspor niet voldoende om ook Europees te overwinteren. Die eer was weggelegd voor Legia Warschau (15 punten) en Trabzonspor (10 punten) omdat de Turken thuis met 2-0 wonnen van Lokeren.

Ook het avontuur van Tottenham, Paris Saint-Germain, Birmingham City, Young Boys Bern en Sparta Praag eindigde in de Europa League ondanks het verzamelen van tien punten. 

Hans Vanaken pakte in het seizoen 2014-2015 wel tien punten met Lokeren in de Europa League, maar stootte niet door.
BELGA Hans Vanaken pakte in het seizoen 2014-2015 wel tien punten met Lokeren in de Europa League, maar stootte niet door.14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Paul Lanckman

  Sevilla mocht nog met 500-0 gewonnen hebben, dan nog was Standard uitgeschakeld. Krasnodar heeft nl. 12 punten en Standard 10...

 • Tim Van Goubergen

  Krasnodar heeft toch 12 punten?

 • Glenn Vereecken

  Volgens mij heeft krasnoder 12/18 ?

 • danny buyse

  Standard speelt veel te wisselvallig en hebben geen goede mentaliteit. Tegen sterke tegenstanders alles geven maar tegen de kleintjes de motivatie niet vinden.

 • Maxime Beels

  10 punten pakken met maar 4 goals gescoord en 4 tegen. Straf.