Zo belangrijk is Nainggolan voor dit Inter

smb
"Hij was goed", zei Inter-coach Spalletti over de prestatie van Radja Nainggolan tegen PSV. Een analyse van wat de Ninja bijbrengt. 
Zijn afstandsschoten zijn een onmiskenbaar wapen
smb Zijn afstandsschoten zijn een onmiskenbaar wapen

Raket

't Is een open deur intrappen, maar: Nainggolan heeft een serieus afstandsschot in zijn voeten. Na respectievelijk dertig en negentig seconden had de middenvelder al twee keer van ver op doel geknald. In totaal zou de ex-Rode Duivel maar liefst vijf keer van aan de rand van de zestienmeter schieten. Een enorm wapen in wedstrijden waarin details het verschil maken. Zijn goal is daarin het beste voorbeeld. 'Classic' Nainggolan: een botsende bal beheerst maar krachtig in de benedenhoek droppen. Raket Ninja legde mee de basis van de zege tegen PSV.

De website Whoscored zet alle passes van Nainggolan op een rij. Schoten zijn aangeduid met een pijltje. Het is duidelijk dat de middenvelder zeer hoog gepositioneerd staat, maar over heel het veld mag zwerven.
Whoscored De website Whoscored zet alle passes van Nainggolan op een rij. Schoten zijn aangeduid met een pijltje. Het is duidelijk dat de middenvelder zeer hoog gepositioneerd staat, maar over heel het veld mag zwerven.

Hoog druk zetten 

Spalletti wilde Nainggolan erbij in de zomer omdat hij weet hoe belangrijk de middenvelder kan zijn voor het soort voetbal dat hij wil brengen. Cruciaal: op de gepaste momenten hoog druk zetten. Dat kan Nainggolan als de beste. Nachtclubs of sigaretten? Het loopvermogen van de Antwerpenaar blijft indrukwekkend. Zijn tactische intelligentie was tegen PSV te zien. Door hoog bij te sluiten bij spits Icardi, kon Inter met twee spelers druk zetten op de centrale spelers van de Nederlandse verdediging. Daarom heroverde Nainggolan niet veel ballen, maar de PSV-defensie werd op die manier wel geregeld gedwongen tot lange ballen of onzorgvuldig inspelen. Nainggolan is geen traditionele nummer tien, maar maakt zich op die positie wel ongelooflijk nuttig.

Nainggolan helpt z'n maatje Icardi bij het druk zetten voorin
AFP Nainggolan helpt z'n maatje Icardi bij het druk zetten voorin

Grinta

Nainggolan gaf in de mixed zone nogmaals toe dat AS Roma verlaten niet meteen zijn eigen keuze was - Financial Fair Play, weet u wel? Maar op vlak van werkethiek op het veld kan hem alvast niets verweten worden. De grinta waarmee de middenvelder speelde, was indrukwekkend. "Ik heb mijn eergevoel. Waar ik ook ben, ik doe mijn uiterste best."

Zijn coach had hem op voorhand op scherp gezet. Dat hij "meer verwachtte" van Nainggolan. De middenvelder grijnsde: "Fysiek gaat het beter en beter. Ik ben nog niet op m'n top, maar ik doe m'n best om het team met mijn ervaring te helpen."

Inter teert op de grinta van Nainggolan
EPA Inter teert op de grinta van Nainggolan

En de Rode Duivels? 

In de mixed zone vroeg de Nederlandse pers naar zijn beoordeling van PSV ("ze missen nog wat ervaring"), de Italianen peilden naar zijn conditie ("Ik zit nog niet op m'n top, maar ik doe mijn best om het team te helpen met mijn ervaring"). Uiteraard kwam ook een vraag over de nationale ploeg ter sprake. Maar Nainggolan is dezelfde mening als de meeste voetbalfans toegedaan: de discussie mag stoppen. 

"We kunnen er niet over blijven doorgaan." Nu telt er maar één ding. "Inter." 

smb8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Roger Deprez

  Op gebied van prestatie moet hij er altijd bij zijn bij de RD, een bewijs dat Martinez ook een mens is met gebreken en voorkeuren, die op zijn mits vraagtekens oproepen.

 • françois troch

  gelukkig geen Rode duivel meer

 • Gunther Serneels

  Steengoede voetballer maar niet voor onze RD,hebben er betere op die positie.

 • kurt debock

  Hij is beter dan tielemans en die saaie krullenbol witsel.

 • peter servranckx

  Maar voor de wereldploeg België komt hij veel tekort. Hij past niet in een systeem met die andere wereldvedetten als lukaku