Wat knaagt er aan Vincent de laatste tijd? Engelse analisten vernietigend voor Kompany

AP

De Manchester City - FC Barcelona van 24 februari 2015 zal een match zijn waaraan Vincent Kompany later niet graag zal herinnerd worden. Bij de eerste tegengoal legde hij met een slechte interventie de bal panklaar voor Suarez, niet veel later stapte hij veel te driest uit om gepasseerd te worden door Rakitic, waarna hij enkele tellen later te laat kwam om Suarez van zijn tweede goal te houden. Voor Paul Scholes, gerespecteerd ex-speler van Man United en nu analist bij ITV, was die slechte partij van Kompany geen verrassing. "Hij had het niet alleen vanavond erg moeilijk, maar is al weken slap bezig", aldus Scholes op de zender. Over de 0-2: "Barcelona heeft niet liever dat verdedigers hun positie verlaten om opkomende mensen proberen af te stoppen. Kompany schoof als eerste veel te wild op om in duel te gaan. Toen hij daarna terugging, zie je dat hij er geen idee van heeft waar Suarez staat. Hij liet na de ruimte aan de eerste paal af te schermen."

Manchester Evening News

De fout van Kompany op Piqué in de absolute slotfase, die leidde tot de aanval waarop Messi een penalty afdwong na een fout van Zabaleta, was het orgelpunt van de zwarte avond voor de Rode Duivel. Voor de Manchester Evening News, dat zich afvraagt wat er de laatste tijd zo knaagt aan Kompany, is de vraag voor de return in Camp Nou niet of Man City er twee keer kan scoren, wel of we Kompany terug op zijn best zullen zien. Want alleen met zo'n Kompany kan City gevaar van MSN (Messi, Suarez en Neymar) neutraliseren. Wat een verschil met vorig jaar, toen Kompany in de terugwedstrijd in Barcelona nog outstanding was en scoorde, ook al ging City toen met 2-1 de boot in nadat het thuis 0-2 was geworden.

Vorig jaar in Camp Nou speelde Kompany wel een beresterke partij en scoorde hij ook.
REUTERS Vorig jaar in Camp Nou speelde Kompany wel een beresterke partij en scoorde hij ook.

Ook Martin Keown is in 'Daily Mail' niet mals voor Kompany, al stelt de stoere ex-verdediger van Arsenal dat onze landgenoot gisteravond niet geholpen werd door de tactiek van Pellegrini. "Zijn filosofie is om met twee spitsen te spelen, maar tegen dit Barcelona stond dit gelijk aan zelfmoord. Vooral in de eerste helft werd de verdediging aan haar lot overgelaten. David Silva en Samir Nasri zijn niet de spelers die druk kunnen zetten en spelers opjagen. Zo kon Barcelona domineren en hun favoriete spelletje spelen. Pellegrini had het met slechts één spits moeten doen en meer volk op het middenveld."

"Tegen Barcelona wil je zo weinig mogelijk weggeven, maar de 0-1 was al een complete weggever", vervolgt Keown. "Het werd Suarez te makkelijk gemaakt. Een cadeautje. Ook de 0-2 was niet goed: Fernando werd naar buiten gedreven en zonder defensieve buffer op het middenveld, kwam Kompany uitgevlogen. Dat zorgde eerst voor ruimte voor Messi en daarna kon de opgerukte Jordi Alba de juiste pass geven. Niet moeilijk als de verdedigers er bijlopen als paspoppen."

Zes spelers van Manchester City laten Luis Suarez de 0-2 binnenwerken.
kos Zes spelers van Manchester City laten Luis Suarez de 0-2 binnenwerken.

Zelf heeft Kompany het over een probleem van perceptie, nadat hij eerder dit seizoen sukkelde met een blessure waarvan hij pas sinds eind januari verlost is. "Ik voel me goed. Voor mijn blessure speelde ik heel goed. Als je dan een tijdje in de lappenmand ligt, zeggen mensen al snel dat je niet meer in vorm bent. Dat is niet het geval. Sprinten tegen Messi lukte heel goed", vertelde hij aan vtm na de match (bekijk hieronder het integrale interview).

Pellegrini moet dus hopen dat zijn kapitein louter een vormdip kent die te wijten is aan dat blessureleed en er geen ergere, achterliggende, redenen zijn om de mindere prestaties van Kompany te verklaren. In dat licht waren ook zijn commentaren voor de match ongelukkig. Kompany stelde dat Stoke City in het eigen Brittannia Stadium dikwijls moeilijker te bekampen is dan Barcelona en dat hij City zelfs niet voor Barcelona zou verlaten. Weinig waarschijnlijk dat de Catalanen in het Etihad zullen aankloppen voor deze Kompany.

Bekijk meer video's van Stadion op nieuws.vtm.be