Vanaken zó bepalend dat UEFA het verdacht vond: “Ik was wel goed, ja”

 Hans Vanaken.
Photo News Hans Vanaken.
Hij was zó goed gisteren dat de UEFA het verdacht vond. Net na de ontlading en vóór de dopingcontrole, het relaas van Hans Vanaken. Met zowaar een droom. “Doe nu maar eens Barça.”

Beslissend thuis tegen Dinamo Kiev.

Beslissend in Linz.

Beslissend thuis tegen LASK Linz.

Zelfs zijn statistieken bewijzen het: Hans Vanaken was in ‘the road to the Champions League’ van levensbelang. Twee keer ijzig kalm vanop elfmeter, gisteravond even koelbloedig op een hoekschop van Vormer. Mister 50 procent, klinkt het dan al gauw. De Rode Duivel nam de voorbije weken de helft van de Brugse kwalificatiegoals voor zijn rekening. 

“Het is fijn om beslissend te zijn en een match te kunnen openbreken. De laatste jaren zijn mijn statistieken heel goed. Wel, ik probeer dat gewoon verder te zetten. Ik zit intussen aan drie goals in Europa en drie in de competitie. Alleen die assists moeten er nog bijkomen”, klonk het koeltjes.

Photo News

Geen tafelspringer

Vanaken is nooit een euforische tafelspringer geweest. Zal-ie ook nooit worden. Zijn stem is telkens weer monotoon. Of het nu na een gelijkspel tegen Eupen is of na een avond voor de geschiedenisboeken. “Maar dit zorgt natuurlijk voor een fantastisch gevoel”, maakte hij duidelijk. “We zijn er als eerste niet-kampioen in België in geslaagd om dit traject af te leggen. We hebben straks twee ploegen in de groepsfase van de Champions League - da’s mooi voor ons land.”

Nóg mooier voor Vanaken en Club: het wordt de derde campagne in amper vier jaar. De eerste vergeet hij liever - zo’n 0 op 18 vermeld je later liefst niet in je biografie. Die van vorig jaar wel. Eén zege, drie gelijke spelen, plus overwinteren in de Europa League. Wat brengt nummer drie de komende maanden? “We weten wat er ons te wachten staat, hé. Hopelijk wordt het even goede of zelfs betere campagne dan een jaar geleden. Maar daarvoor moeten we wachten op de loting.”

In mijn top 5 van beste prestaties? In mijn top 6 misschien

Hans Vanaken

De obligate vraag bleef niet uit. Vanaken weifelde wat. Om vervolgens toch zijn wens publiekelijk te maken. “Doe nu maar eens Barcelona. Voor Messi? Onder andere, ja. Maar ook omdat Barça zo’n mooi voetbal brengt. Het zou leuk zijn om eens tegen hen te mogen spelen. En heel zwaar natuurlijk ook”, lachte hij - twee flesjes plat water in zijn handen.

Wéér dopingcontrole

In de achtergrond hield een UEFA-afgevaardigde hem nauwlettend in de gaten. “Of ik het graag doe, zo’n dopingcontrole? Niet als het de derde keer in drie weken is. Man man man.” 

Komt ervan zeker, als je outstanding bent? Vanaken dartelde over de grasmat in Jan Breydel. Naar hartenlust wegdraaiend van zijn belager, strooiend met passes - zijn preassist voor de 2-1 van Dennis was héérlijk - en scorend. Eentje voor in zijn top 5 van beste individuele prestaties? “Euhmmm... Ik was goed, ja. Ik heb geprobeerd om rust in de ploeg te brengen en de bal wat bij te houden, want het was soms vechtvoetbal. Als je dan ook nog een beslissend kan zijn... Maar in mijn top 5... (denkt na) In mijn top 6 misschien”, grijnsde-ie.

Alleen de UEFA-afgevaardigde begreep zijn (droge) humor niet.

Peter De Voecht / Photonews
Photo News41 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • marion vermoet

  Tom Bogaerts,jij noemt spelen in het buitenland slim,als je de helft van de competitie op de bank moet zitten,kan er zo tien opnoemen die nauwelijks aan spelen toekomen,dan vind ik Vanaken een speler met verstand,iedere week 90 min volmaken en toch op het einde van de rit binnen zijn!

 • Polutnik Ronald

  Martinez gebruikt alleen maar gatlikkertjes en dure spelers zoals Lukaku bv. maar kunnen ze het wel waar maken omdat ze duur zijn en veel geld binnen rijven

 • Tom Bogaerts

  Lol, zo goed dat hij op zijn 27e nog in België zal voetballen, geen wk of ek gespeeld heeft en zelfs nu geen enkele deftige buitenlandse club hem wil .. dat terwijl vele anderen op jongere leeftijd hier constant de pers op hun dak kregen maar nu wel in de beste competities spelen (Lukaku, Tielemans, Dendoncker, Praet, ...) Echte toppers spelen na hun 23e niet meer in België geloof me

 • jammy cappon

  Nogmaals, de eerste keer dat Urdi de vos, Gaston Foubert, Carine stulens en nog wel enkele anderen iets positiefs over club Brugge weten te zeggen vallen Pasen en Pinksteren op dezelfde dag.

 • kamiel fremault

  Jaloezie is geen eigenschap. De kwaliteit van Vanaken is dat hij zij ploegmaats beter doet voetballen. En dat is, als je het nu wil of jaloers bent op club, topklasse. De balvastheid, zijn Vista op het spel én positionering maken van hem een speler waar club problemen mee zal hebben hem te behouden. Dit is de Caje van heden bij Club. Ik hoop dat hij blijft.