Twee jaar geleden zat hij nog bij Zulte Waregem, intussen maakte hij transfer van 30 miljoen euro en is hij basispion in Champions League

EPA
Abdou Diallo (22). Twee jaar geleden anoniem bij Zulte Waregem, nu basispion bij Dortmund. "Fysiek is hij uitzonderlijk goed", zegt ex-ploegmaat Mbaye Leye.

Zulte Waregem wilde hem in 2016 graag houden. Essevee huurde Abdou Diallo toen van Monaco, zonder aankoopoptie, en wilde die samenwerking verlengen. Alleen bleek dat onrealistisch: de Franse jeugdinternational begon de voorbereiding bij de A-kern van AS Monaco, versierde er een transfer naar Mainz, waar Dortmund hem afgelopen zomer voor... 30 miljoen euro haalde.

Peter Steffen/dpa

"Zijn ontwikkeling heeft me niet verrast", zegt Moeskroen-spits Mbaye Leye, in 2015-2016 ploegmaat van Diallo aan de Gaverbeek en vanavond Champions League-analist bij RTL. "Ik zag meteen zijn potentieel. Fysiek was hij toen al uitzonderlijk goed, met zijn explosiviteit als pluspunt. Ook een troef was zijn linkervoet, maar soms maakte hij een foutje. Ach, hij was jong, hé."

Duels met Wesley

Inmiddels zijn die concentratieproblemen grotendeels verdwenen, zo verzekeren Duitse collega's ons. En dus wacht een leuke match in de match tussen Diallo en Club Brugge-spits Wesley. "Abdou kan de fysieke strijd zonder twijfel aangaan", meent Leye. "Hij heeft een sterk lichaam en is goed met het hoofd, dus dat moet lukken. En hij is intelligent. Hij kan omgaan met de druk."

Bernd Thissen/dpa5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • dretie munkies

  Mbaye Leye had het dus bij het rechte eind. Hij is trouwens een heel goede analist bij Club RTL : zijn analyse van Club - Dortmund was weer uitstekend. Samen met Philippe Vandewalle vormen zij een goed duo dat het de moeite maakt om voetbalwedstrijden op Club RTL te volgen en niet op een Vlaamse tegenhanger !

 • Patrick Brusseel

  De inhoud van het artikel klopt niet. Ten eerste is het drie jaar geleden dat hij bij mijn ploeg speelde, ten tweede was dat helemaal niet anoniem voor de mensen die ZW volgden en ten derde was hij op dat moment amper 19, gehuurd maar onbetaalbaar - toen al - voor onze competitie. De eerdere reacties hier zijn voor mij eerder een bewijs van commentaar geven om de commentaar.

 • etienne vijverman

  hier gaat het ieder jaar een beetje bergaf het is in de eerste plaats een uitstalraam voor makelaars en ten twee voor in het buitenland mislukten komen dan terug naar hier ....... vele met hangende pootjes met dank aan een of andere makelaar maar brengt over het algemeen geen meerwaarde

 • Maria de swert

  Dit zegt alles over het voetbal hier en het inzicht van clubs over spelers en het niveau zakt nog meer en meer , hoe je het volhoudt om te gaan zien , ik begrijp het niet ?

 • Didier BRIGLIA

  Zo zie je maar in Engeland,duistland of Frankrijk leer je véél méér bij dan hier in die provinciale JPL.Het niveau is hier héél laag en je hebt géén deftige medespelers die sterk zijn en waar je je kan aan optrekken.

Live Voetbal

Jouw inzet
Mogelijke uitbetaling 0,00