Straks loting Champions League, met nog veertien Belgen en 40% kans op Chelsea tegen Barça in tweede ronde

Een elftal met Belgen die na nieuwjaar nog Champions League spelen, met ook nog eens drie bankzitters.
Kristof Terreur Een elftal met Belgen die na nieuwjaar nog Champions League spelen, met ook nog eens drie bankzitters.
Niet minder dan 14 Belgen komen na nieuwjaar nog in actie in de Champions League. Nooit overwinterden er zo veel landgenoten in buitenlandse loondienst in de meest prestigieuze Europese competitie. Om 12u wordt er geloot voor de 1/8ste finales en dat levert sowieso vuurwerk op, want de kans is groot dat Chelsea tegen Barcelona uitkomt. 
Nooit zo veel Rode Duivels in 1/8ste finales Champions League.
Het Laatste Nieuws Nooit zo veel Rode Duivels in 1/8ste finales Champions League.

De bondscoach ziet het graag gebeuren: 14 van zijn Rode Duivels strijden na Nieuwjaar mee in de tweede ronde van de Champions League. Van zijn vaste waarden sneuvelden in extremis enkel nog Dries Mertens (Napoli) en Yannick Carrasco (Atlético). Zij spelen wel verder in de Europa League. Van die 14 zijn Nainggolan, Meunier en Vermaelen de enigen die niet in Engelse loondienst spelen.

De veertien Belgen in de 1/8e finales van de Champions League.
Datawrapper De veertien Belgen in de 1/8e finales van de Champions League.

Chelsea tegen Barcelona of PSG?

Maandag om 12u wordt er geloot voor de 1/8ste finales van de Champions League. Na de slotspeeldag lagen de twee potten vast. Topploegen als Chelsea, Bayern München, Real Madrid en Juventus eindigden tweede in hun groep en komen dus in pot 2 terecht.  Dat bekent dat we affiches als Real-PSG, Bayern-Manchester United of Juventus-Manchester City kunnen krijgen in de volgende ronde. De winnaars van de acht groepen komen in pot 1 terecht.

Pot 1 (groepswinnaar): Tottenham, Barcelona, Manchester City, Besiktas, PSG, Manchester United, AS Roma, Liverpool

Pot 2 (tweede): Real Madrid, Bayern München, Chelsea, Bazel, Juventus, Sevilla, Shakhtar Donetsk, Porto

Bij de loting voor de achtste finales mogen teams uit hetzelfde land elkaar niet tegenkomen. Ook teams die in de poulefase in dezelfde groep zaten, ontlopen elkaar. De teams uit pot 1, de groepswinnaars, mogen de terugwedstrijd thuis afwerken.

Niet minder dan 5 Engelse clubs kwalificeerden zich voor de tweede ronde. Vier daarvan waren groepswinnaar, enkel Chelsea eindigde tweede in zijn groep en zit dus in pot 2. Zij kunnen geen Engelse club treffen en ook AS Roma is geen optie, omdat die bij hen in de poule zaten. Voor Hazard en zijn maats blijven er dus maar 3 opties over: Besiktas, PSG of Barcelona. 

De Spaanse sportkrant Marca berekende alvast hoe groot de kans is op de verschillende affiches in de volgende ronde.

Chelsea kan slechts tegen 3 ploegen uitkomen. Barcelona is de meest waarschijnlijke tegenstander.
Datawrapper Chelsea kan slechts tegen 3 ploegen uitkomen. Barcelona is de meest waarschijnlijke tegenstander.
Barcelona en Chelsea troffen elkaar de laatste keer in 2012 in de halve finales en dat leverde heel wat spektakel op. Dankzij een 2-2 in Camp Nou plaatste Chelsea zich voor de finale, die ze in München wonnen tegen Bayern.
AFP Barcelona en Chelsea troffen elkaar de laatste keer in 2012 in de halve finales en dat leverde heel wat spektakel op. Dankzij een 2-2 in Camp Nou plaatste Chelsea zich voor de finale, die ze in München wonnen tegen Bayern.4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • An Serbruyns

  Jozef, dat is omdat er ook nog andere matchen geloot moeten worden en niet alles kan, er zijn in totaal een hele hoop mogelijk combinaties van wedstrijden, en in 40% van al die mogelijke combinaties (dus na aftrek van alle combinaties waar wedstrijden tussen zitten die volgens de landen/pouleregels niet mogen) is Barcelona-Chelsea een wedstrijd.

 • Jozef Van Riel

  DE kans dat Chelsea Barcelona loot is 1 op 3. Is dus 33%. Ook tegen PSG en Besiktas is het 1 op 3! Hoe komen jullie aan de percentages 30 - 30 - 40 ???

 • Christiaan Goethals

  Vermaelen is een van de betere voetballer dan vele andere sukkelaars Francois. Alleen krijgt hij de kans niet om zijn vorm terug te pakken. Zelfs buiten vorm is hij nog beter dan Ciman, J. Lukaku, De Nayer of Dedryck en hij mag nog altijd in het rijtje van Alderweireld, Vertongen en de meest begaafde onze Kompany.

 • françois troch

  vermaelen mag die meedoen in een champions leage match