Spaanse pers óók onder de indruk: "Ze kwamen van links, van rechts. Van overal"

"AA Gent zal deze avond nooit meer vergeten. Een historisch moment. Hun eerste zege in de Champions League"
PHOTO_NEWS "AA Gent zal deze avond nooit meer vergeten. Een historisch moment. Hun eerste zege in de Champions League"
Een Belgische club heeft de Spaanse topper Valencia van het kastje naar de muur gespeeld. Magie in Gent. Vrolijk werd uw krant ervan. In de Spaanse pers stond de wanprestatie van Valencia centraal, maar kreeg de fántastische prestatie van de Buffalo's evenzeer wat weerklank. Hieronder een paar quotes van de vier grootste Spaanse sportkranten AS, Sport, Marca en El Mundo Deportivo.

Over AA Gent

AS: "De Gentenaars deden hun logo en bijnaam (Buffalo, red.) alle eer aan. Als ziedende indianen stormden ze over het veld in het begin. Ze kwamen van links, van rechts en door het centrum. Ze waren werkelijk overal.

AS: "Gent zal deze avond nooit meer vergeten. Een historisch moment: hun eerste zege in de Champions League."

AS: "Gent dicteerde de wet: ze waren voetballend beter en legden meer intensiteit aan boord. Het eerste te wijten aan de trainer (Nuno, red.); het tweede aan de spelers."

Sport: "De mannen van Vanhaezebrouck, die ook al domineerden in Mestalla, bleven trouw aan hun filosofie. Ze ontmantelden Valencia dat handen en voeten tekortkwam op het middenveld en de flanken."

El Mundo Deportivo: "AA Gent ontwikkelde héél wat druk. Daardoor konden ze snel de bal recupereren en Valencia in de problemen brengen. Elke Gentse aanval was gevaarlijk. Doelman Domenech kwam handen tekort."

Marca: Kums was de man van de match en scoorde. De 1-0 was verdiend voor Gent. Valencia kreeg de opdoffer waar het al een hele match naar zocht."

Marca: "De ambitie van Gent was niet te blussen. Die voortdurende druk en drang naar voren, hield ook aan na de rust.

Hein Vanhaezebrouck zette zijn pionnen nog maar eens perfect neer
PHOTO_NEWS Hein Vanhaezebrouck zette zijn pionnen nog maar eens perfect neer

Over Sven Kums

Sven Kums kreeg in ons rapport 9/10. "Magistraal. In balbezit en in balverlies. Heerste op het middenveld en bekroonde dat met zijn eerste doelpunt in de Champions League. Straks een toptransfer?"

Een transfer, het woord is er uit. Ook in Spanje kijken ze met de nodige belangstelling uit naar wat er de komende maanden met de draaischijf staat te gebeuren. Hij maakte ook op hen indruk. "Kums was de allerbeste op het veld. Een speler die als hij vijf jaar jonger zou zijn zéker op een ander niveau (lees: in een hoger aangeschreven competitie) zou spelen", schreef AS.

"Kums was de allerbeste op het veld. Een speler die als hij vijf jaar jonger zou zijn zéker op een ander niveau zou spelen", schreef AS.
BELGA "Kums was de allerbeste op het veld. Een speler die als hij vijf jaar jonger zou zijn zéker op een ander niveau zou spelen", schreef AS.

Over Valencia en diens coach Nuno

"Dit is zeer slecht voor ons imago", zuchtte Nuno Espirito Santo na de nederlaag. "Valencia moet altijd meer laten zien dan wat we hier hebben getoond. Ik heb er geen woorden voor. Het was een zeer slechte match van ons, zeker in de eerste helft." Het zit scheef bij Valencia. Het middenveld trapte op de adem. Aanvaller Alcacer werd nooit bereikt. Steraankoop Alvaro Negredo keek alweer toe vanop de tribune. De fans schreeuwden om het ontslag van de trainer. En ga zo maar door. De lokale kranten hebben munitie genoeg om de ploeg en de trainer neer te schieten:

El Mundo Deportivo: "De superioriteit van de Belgen tegen een onmachtig Valencia was frappant. Valencia kon geen drie passes na elkaar geven. Ze waren onbestaande in de aanval en de defensie gaf de ene na de andere grote kans weg."

Marca: "De problemen bij Valencia groeien. Er zat geen voetbal in. Ze verdedigden slecht. En dat met Negredo op de tribunes. Nuno slaagde er niet in om de sleutel te vinden. Valencia is nog een schim van de solide ploeg die het vorig seizoen was."

AS: "Het Valencia van de Ghelamco Arena was een suffe ploeg zonder ideeën, zonder passie."

Valencia-coach Nuno Espirito Santo vond geen tegenzet tegen een oppermachtig AA Gent
BELGA Valencia-coach Nuno Espirito Santo vond geen tegenzet tegen een oppermachtig AA Gent

En wat Twitterden enkele ronkende namen?