Real snakt na 12 jaar naar felbegeerde 'Décima'

AFP
Het mag gerust een obsessie worden genoemd. Real Madrid slaagt er namelijk al jaren niet in om voor de tiende keer de Champions League te winnen. In de jacht op de felbegeerde 'Décima' versleet de Spaanse topformatie zo'n tien trainers en kocht het voor meer dan 1 miljard aan spelers.

Zaterdag in Lissabon moet er een einde worden gemaakt aan 12 jaar teleurstelling, als stadgenoot Atlético in de finale de tegenstander is. "Al vanaf de eerste dag dat een speler bij de club aankomt, zegt hij dat hij is gekomen om de 'Décima' te winnen", zei voormalig Real-spits Pedrag Mijatovic eerder deze week in Marca. De Montenegrijn, technisch directeur in Madrid van 2006 tot 2009, is op dat gebied ervaringsdeskundige.

Mijatovic zorgde in de finale van 1998 in Amsterdam tegen Juventus voor het enige doelpunt en maakte zo een eind aan een voor Real-begrippen enorm lange periode van droogte. Liefst 32 jaar had de club uit de Spaanse hoofdstad moeten wachten op de zevende Champions League-titel, voorheen de Europa Cup 1.

Destijds zorgde dat voor een bevrijding, al is dat wellicht nog wat zacht uitgedrukt. Wie zaterdag in Lissabon Real aan de tiende helpt, weet dat hij zich de rest van zijn leven nergens meer zorgen over hoeft te maken. Misschien wordt dat wel Gareth Bale, de man die afgelopen zomer voor zo'n 100 miljoen werd overgenomen van Tottenham Hotspur. Met één doelpunt kan hij dat transferbedrag in één keer terugverdienen. De Welshman zal in Portugal waarschijnlijk een voorhoede vormen met Cristiano Ronaldo en Karim Benzema, als die laatste tenminste op tijd fit is. Zij werden de laatste jaren ook voor vele miljoenen binnengehaald.

AFP
AP
GETTY

"Grote motivatie"
De druk op coach Carlo Ancelotti is inmiddels groot, ook omdat Real naast de landstitel greep. De serene Italiaan is zo ongeveer de tegenpool van zijn voorganger José Mourinho, die zich steeds gekker ging gedragen naarmate succes in de Champions League uitbleef. Ancelotti erkende dat er druk op het duel staat. "Maar ik zou de 'Décima' geen obsessie willen noemen, eerder een grote motivatie. We hebben een grote kans om geschiedenis te schrijven en zijn enorm gemotiveerd."

Van de ploeg die in 2002 de negende titel won, is alleen nog doelman Iker Casillas over. "Ik weet nog dat toen we die beker wonnen, we het de volgende dag al over de tiende titel hadden. Toen was ik nog maar een jochie"', zei de inmiddels 33-jarige goalie. "Maar uiteindelijk is een Champions League geen persoonlijke prijs, maar een prijs voor heel de club. 12 jaar is veel te lang voor een club als Real."

AP
GETTY
AP