Pijnlijk record voor Anderlecht: voor de negende keer als laatste in zijn groep, waardoor Belgische coëfficiënt maar net beter is dan die van... Liechtenstein

BELGA
Ondanks de verdiende 0-1-zege van Anderlecht op bezoek bij Celtic op de slotspeeldag in groep B van de Champions League is ook de uitschakeling van de Belgische recordkampioen een feit en is er voor het eerst sinds het seizoen 2004-2005 na Nieuwjaar geen Belgische ploeg meer aan de slag op het Europese toneel. Voor Anderlecht gaat dat gepaard met een pijnlijk record.

Negen keer eindigde Anderlecht immers al als laatste in de groepsfase van de Champions League. Daarmee zijn ze nu houder van een pijnlijk record. Twee keer lukte het om hoger te eindigen. In 2014 eindigde paars-wit derde in een groep met Dortmund, Arsenal en Galatasaray. In 2000 won Anderlecht zelfs zijn groep, vóór Manchester United, PSV en Dynamo Kiev. 

BELGA

Paars-wit moest op het kampioenenbal tot de vorige speeldag tegen Bayern München (1-2) wachten op zijn eerste treffer van het seizoen en trok puntenloos naar Celtic, waar het bij zijn enige bezoek in 2003 voor de pauze weggeblazen werd door de 60.000 toeschouwers en uiteindelijk een 3-1 nederlaag aangesmeerd kreeg. Om nog kans te maken op de derde plaats in de groep en het bijhorende ticket voor de zestiende finales van de Europa League, moest Anderlecht met minstens drie doelpunten verschil winnen in Glasgow en dus stonden de Brusselaars er voor een quasi onmogelijke opdracht.

Lukasz Teodorczyk gooit zijn shirt het Anderlecht-vak in.
Photo News Lukasz Teodorczyk gooit zijn shirt het Anderlecht-vak in.

Na een uitstekende eerste en een degelijke tweede helft was de 0-1 verdiend. Anderlecht domineerde in Celtic Park. Het was de eerste keer in zijn laatste zes CL-matchen dat paars-wit op verplaatsing meer dan 50% balbezit had. Tegen PSG had Anderlecht - ondanks de 5-0-pandoering - 46% balbezit, in München - nog onder Weiler - slechts 30%. In 2014 had Anderlecht in Dortmund, Arsenal en Galatasaray telkens ronde de 40% balbezit, maar pakte het wel telkens een punt. 

Gerkent juicht om de goal van Anderlecht in Celtic Park.
BELGA Gerkent juicht om de goal van Anderlecht in Celtic Park.

Het werd zo de tweede Belgische zege dit seizoen in Europa. Begin vorige maand ging Zulte Waregem in de Europa League met 0-2 winnen op het veld van Vitesse. Het reeds uitgeschakelde Essevee sluit donderdag zijn thuiscampagne af tegen Lazio. Club Brugge, AA Gent en KV Oostende gingen er in de voorrondes uit zonder zege, goed voor een voorlopige totaalbalans van twee zeges, vijf draws en twaalf nederlagen.

AP

De belabberde prestaties van de Belgische teams in dit Europese horrorseizoen vormen op termijn mogelijk ook een bedreiging voor de positie van ons land op de ranglijst, die opgemaakt wordt op basis van de resultaten van de laatste vijf seizoenen. Met nog slechts één wedstrijd voor de boeg staat de Belgische coëfficiënt dit seizoen op 2.200, waarmee ons land niet verder komt dan de 33e plaats, maar intussen wel voetbaldwerg Liechtenstein (2.000) en voorlopig ook Nederland (2.100) is voorbijgestoken. Ter vergelijking, vorig seizoen sprokkelden de Belgische clubs uitzonderlijk 12.500 punten.

BELGA52 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Janssens paul

  De volgende 8 ploegen hebben in de CL zelfs geen 3 punten gehaald: Benfica, Feyenoord, Qarabag, Monaco, Olympiakos, Apoel en Maribor en gaan dus ook niet door. Alleen Dortmund gaat met een beter doelpuntensaldo naar de EL met 2 punten en Celtic met 3 punten... dus wat liggen jullie hier steeds te zeveren over kneusje van Europa en dergelijke meer... RSCA had met wat meeval en wat meer doelgerichtheid 7 punten kunnen sprokkelen....

 • Godfrey Vaes

  Wat een losers! Maar men zou wel terug naar max 3 buitenlanders per ploeg moeten gaan. Nu kopen de oliesjeiks en de Russische miljardairs clubs op en dus ook de beste spelers. Is eigenlijk competitievervalsing

 • frans vanisterbecq

  Pat Madou kan goed rekenen,als die goal er niet was gekomen was het 1 op 18 geweest oké?Trouwens 3 op 18 in een zware poule nog stukken beter dan de beschamende 0 op 18 van Bruhhe vorig jaar in een zwakke poule !

 • Erwin Van Roy

  Pat Madou het doet toch pijn he te moeten zien dat rsca 3 punten haalt in een poule die 50 keer sterker was dan de poule van club vorig jaar. blijkbaar zijn vele club supporters en rsca haters dat al land vergeten. ze zijn ook al vergeten dat Club dit jaar zelfs niet eens in de poule is geraakt. maar daar zwijgen ze over neen liever lachten met rsca dat verliest van bayern en psg en hopen dat niemand nog aan Baseksehir denkt.

 • Mathieu Peeters

  En dan moet je de voorzitter daar zien doen op tv, voor een doelpunt dat ze toegekend kregen, maar niet eens zelf gemaakt hebben. Dit is typerend voor wat het Belgische voetbal waard is op internationaal vlak. Nul komma nul dus, en dus gezien hun stand hebben ze zeker geen enkele reden om te juichen.