Onze Chef Voetbal: "PSG won aan macht op het veld, maar verloor aan sympathie onder regime van Al-Khelaïfi"

Nasser Al-Khelaïfi, voorzitter van Paris Saint-Germain.
AFP Nasser Al-Khelaïfi, voorzitter van Paris Saint-Germain.
‘Paris s’éveille.’ ­Badend in angstzweet. Na een investering van 400 miljoen euro afgelopen zomer voor Neymar en Mbappé dreigt vanavond voor PSG de uitschakeling in de achtste finale van de Champions League. Money can’t buy everything?

Voorzitter Nasser Al-Khelaïfi is het gezicht van Paris Saint-Germain. Vierenveertig jaar. Handsome & intelligent. President van Q(atar) S(ports) I(investments) – een investeringsfonds gericht op nationale en internationale promotie van Qatar in de sport- en vrijetijdsbranche – dat in 2011 eigenaar werd van ‘le PSG’.

"Nasser?", lacht een ingewijde in het internationale voetbalmilieu, die al vaker direct of indirect met Al-Khelaïfi te doen had. "Nasser is iemand die erkenning tracht af te dwingen met geld. Je hebt mensen die zich willen onderscheiden met het duurste horloge, met de mooiste wagen. Wel, Nasser doet hetzelfde met voetballers. Manchester United koopt voor 120 miljoen euro Pogba? Nasser zal voor 220 miljoen euro Neymar kopen. ‘En doe er nog maar Mbappé bij.’"

Zelfbevrediging, kortom.

Voor wie zijn geld slecht beheert, heeft ­Nasser geen genade. Zijn sportief directeur Patrick Kluivert zette hij eerder al aan de deur, straks volgt ongetwijfeld trainer Unai Emery, in geval PSG wordt uitgeschakeld door Real Madrid, dat een 3-1 bonus verdedigt. "Want dát zal het ego van Nasser niet aankunnen", lacht onze bron.

Paris Saint-Germain is in de jaren 80 en 90 de club van de gegoede (Joodse) Parijse ­middenklasse. Een abonnement in de hoofdtribune kost omgerekend 500 euro.

In maart 1993 komt Real Madrid in de kwartfinale van de Uefa Cup een... 3-1 voorsprong verdedigen in het Parc des Princes. In een van de meest memorabele voetbalwedstrijden ooit gespeeld aan de Porte d’Auteuil schakelt PSG De Koninklijke uit: 4-1, met George Weah en David Ginola in een hoofdrol.

PSG was graag gezien in Europa.

Het leedvermaak bij een eventuele uitschakeling van ‘dat arrogante PSG’ zou groot zijn. De vernedering voor voorzitter Al-Khelaïfi minstens zo erg

Stephan Keygnaert, Chef Voetbal

"De Qatari hebben met hun businessmodel van Paris Saint-Germain evenwel een andere club gemaakt", vertelt de ingewijde. "De emir van Qatar en Nasser, een vriend van de familie, kennen voetbal door de ‘namen’, de sterren. Zlatan, Cavani, Neymar, Mbappé... – eenmaal Cristiano op de markt komt, zal Nasser gewoon Cristiano kopen."

AFP

Hoofdtribune wordt viptribune

Het businessmodel draagt een navenant kostenplaatje. Al-Khelaïfi heeft bij PSG weliswaar op alle niveau’s een professionele structuur neergezet – met jaarlijks 319 miljoen euro aan commerciële inkomsten –, de ticketprijzen en hospitality-prijzen zijn vanzelfsprekend noodgedwongen exponentieel gestegen. De hoofdtribune is nu een viptribune, en dat abonnement van 500 euro is de voorbije tien jaar maal tien gestegen. Het gezinshoofd uit de Parijse middenklasse heeft zijn plaatsje moeten afstaan aan de high society en mensen uit het ­Franse variété.

PSG is ‘anders’, nu. Het échte PSG, ‘Le Kop Boulogne’, vindt haar resten in de bocht links van de hoofdtribune in ‘Tribune ­Boulogne’, waar niet toevallig ook het ­opschrift staat: ‘Ici, c’est Paris.’

Voor de wedstrijd tegen Real Madrid heeft de club uitzonderlijk toestemming gegeven aan de supportersfederatie om een deel van de Ultra’s – die jarenlang op een zwarte lijst stonden – toch weer toe te laten, rechts in ‘Tribune Porte d’Auteuil’.

PSG won onder het regime van Nasser ­­Al-Khelaïfi aan macht op het veld, maar verloor aan sympathie in de rest van Frankrijk (en Europa).

Dat gevoel is nog eens benadrukt afgelopen zomer, toen PSG zonder schroom en zonder angst voor de Financial Fair Play in totaal 400 miljoen euro neerlegde voor Neymar en Kylian Mbappé.

Photo News

Goede verleider

‘Het seigneurschap’ van Al-Khelaïfi kreeg tevens een deuk door de weinig galante ­wijze waarop PSG collega-club Barcelona te kijk zette bij de overgang van Neymar. "Nasser is een wolf in schapenvacht", aldus onze ingewijde. "Hij verleidt man en vrouw met zijn stijlrijke, klassevolle, goedlachse voorkomen in das en kostuum, maar daarachter schuilt een meedogenloze businessleider die zich van niéts iets aantrekt en het geld bovenhaalt om prijzen te winnen."

Real is zelf niet de meest sympathieke club bij de voetballiefhebber in de straat, maar veel kans dat in Frankrijk en ver daarbuiten (behalve in Catalonië) vanavond massaal de kant van De Koninklijke wordt gekozen.

Het leedvermaak bij een eventuele uitschakeling van ‘dat arrogante PSG’ zou groot zijn. De vernedering voor Al-Khelaïfi minstens zo erg – het failliet van een project.

Zonder de geblesseerde Neymar staat vanavond in het Parc des Princes de geloofwaardigheid van een ganse club op het spel.

En het ego van een 44-jarige ‘handsome & intelligent’ man.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Steven van Soom

    Laatste nieuws, gekochte ploeg? Zou eens kijken naar bv Anderlecht, is ook een gekochte ploeg, en de meeste ploegen zijn gekochte plegen. Transfers noemt men dat.

  • Kevin Noël

    Alle topploegen kopen een ploeg waarom zou psg dat dan niet mogen doen?