Mertens helpt Napoli met penaltygoal aan zege tegen titelverdediger Liverpool

REUTERS
Napoli
NAP
Napoli NAP
2
0
Liverpool LIV
LIV
Liverpool
Een verhaal van vingertoppen en handjes achter de oren. Napels scandeerde voor de zoveelste keer de naam van Dries Mertens. Vier op vier en de scalp van Champions Leaguewinnaar Liverpool. Zijn kopje licht op.

Met zijn platina blond kapsel valt hij nog harder op. Dries Mertens, combinatie van sluwheid, energie en explosiviteit. Voelde zich duidelijk in zijn sas tegen Liverpool, de beste danser op het kampioenenbal in de vorige campagne. Gezien hoe hij na de pauze als diepste aanvaller die bal diep op eigen helft kwam wegsnoepen van een tegenstander nadat zijn team die had kwijtgespeeld? Grinta.

De honger is groot. Op zijn tweeëndertigste heeft Mertens nog altijd dromen en forse ambities. Dat Napolitaans record staat zonder ongelukken voor nieuwjaar op zijn naam – Ciro Mertens, Napoli’s topschutter aller tijden. De Rode Duivel ziet het groter. Op het dilemma ‘Scudetto’, de Italiaanse titel, of de ‘Champions League’ antwoordde hij zonder verpinken: “En waarom niet beiden? De Champions League is de ultieme droom. Een die enkel realiteit kan worden als je erin gelooft. Het begint bij Liverpool dinsdag. Laten we die match proberen winnen.” Acht minuten voor tijd trapte Mertens vanop de stip Napoli richting glorie – een lichte strafschop doch. Hij zette de handjes achter de oren terwijl zijn naam werd gescandeerd. De decibelmeter met een impuls nog een piekje hoger. Zijn vierde in evenveel wedstrijden. Kanonstart. De beste scorende Belg in Europa.

AP

Hoeveel zou het hebben gescheeld? Een paar vingertoppen. De beste getrapte penalty was het niet. Adrian, de stand-in van Alisson Becker bij ‘The Reds’, zat er nog met een handje aan, maar hij kon die er niet voldoende achter zetten. Laten we het gemakshalve een goedmakertje noemen. Het ongeloof was groot na die ene fase, net na de rust. Mertens staarde achteruit. Driesje hield de handen naast het hoofd. Verbaasde blik. Nog een keer keek hij achterom. Hij sloeg de handen voor de ogen. Hoe in godsnaam hield Adrian die poging van dichtbij alsnog uit doel? In een reflex stak die de arm omhoog. Lekkere redding. De elfde in de Champions League voor Mertens, nog altijd met voorsprong de best scorende landgenoot in de Europese elitecompetitie, moest nog even wachten. Zijn juichmoment kwam er met uitstel. Het was de beste kans tot dan toe. Slim was Mertens in de rug van Virgil van Dijk geslopen, even onder de radar van Liverpools verkeersleider gedoken. De Nederlander feliciteerde zijn keeper. Terecht. Even later vergat Mané aan de overkant bij een counter Mo Salah goed aan te spelen. Een fase waar ze hun hoofd nog eens over zullen breken bij Liverpoo, nochtans redelijk comfortabel controlerend. Napoli, Koulibaly voorop, verdedigde immers sterk.

Schaarse kansen in een evenwichtige partij op het hoogste niveau moet je grijpen. Zie in het slot nog een tweede keer. Dries Mertens verloor de bal met een onnodig hakje, maar ging meteen terug druk zetten. Een verloren bal kwam in de rug van de Liverpooldefensie terecht en Llorente strafte het gestuntel achterin van Van Dijk af.

Een energiek blond kopje triomfeerde.

AP
Action Images via Reuters
AFP
AFP4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Brent Van Tongerloo

  Proficiat Dries, hadden Wilmots en Martinez jouw kaart getrokken en de ploeg in functie van jou laten spelen ipv in functie van de lemen reus met klompen dan hadden we nu 2 bekers in de kast staan, die van het EK en het WK.

 • Richard Sznurowski

  Wanneer gaat Uefa beseffen om Brych geen wedstrijd te laten fluiten van Klopp die man heeft een persoonlijke wrok tegen hem. Een mach van Klopp gefloten door Brych weet ik al op voorhand wat ergebeurt

 • Ludwig Janssens

  Driesje is reeds enkele jaren de beste rode duivel.Onder martinez steeds als spupersub gebruikt.Is beter en werkt meer dan ene lukaku. Bij Napoli wordt hij wel naar waarde geschat en zie maar de resultaten. Wordt zelfs nog in belgie fel onderschat,daar waar anderen (o a debruyne ) serieus worden overschat. Proficiat dries en trek U van die belgen NIKS aan.

 • Jacques Hillaert

  Congrats Driesje