Mat Ryan met Valencia dicht bij groepsfase na 3-1 tegen Monaco

EPA
Mat Ryan mag dromen van de groepsfase van de Champions League. De gewezen doelman van Club Brugge won met Valencia in een sfeervol Mestalla met 3-1 van een sterk Monaco (met Nabil Dirar, ook al ex-FCB, na ruim een uur als invaller). Goals van Rodrigo, Parejo en Feghouli bezorgden de Spanjaarden een stevige buffer, al kan het tegendoelpunt van Pasalic volgende week in het prinsdom nog een doorslaggevende rol spelen.

Mat Ryan vertrok deze zomer bij Club Brugge om zijn grote droom, schitteren in de Champions League, te realiseren. Na de heenwedstrijd in de play-offs tegen Monaco is de Australische klasbak aardig op weg naar de dansvloer op het kampioenenbal. Ryan keepte een degelijke partij en hield zijn team tegen een frivool Monaco met enkele klassesaves overeind. Zijn vingertoppen bij de pegel op de paal van Bernardo Silva waren cruciaal. Ook nadien kwam de 'Socceroo' enkele keren gepast tussenbeide.

Monaco speelde Valencia bijwijlen met technisch verzorgd voetbal van de mat, maar van verdedigen bleken de bezoekers minder kaas te hebben gegeten. Getuige het openingsdoelpunt van Rodrigo. Liefst drie thuisspelers kregen alle tijd en ruimte om hun ding te doen in het strafschopgebied, geen Monegask in de buurt. Eén-nul na amper vier minuten, maar de bezoekers waren niet van slag. Martial zag een doelpunt afgekeurd, maar kort na de pauze volgde toch loon naar werken. Ruben Vezo miste compleet zijn interventie, Pasalic liet Ryan van dichtbij geen schijn van kans.

Valencia, dat de voorbije twee jaar de vetpotten van de Champions League moest missen, zag de bui hangen en trok gezwind weer naar voren. Parejo strafte een aarzeling in de bezoekende defensie genadeloos af. In de slotfase knalde Feghouli de 3-1 tegen de netten. Voor zijn gewezen FCB-makkers wordt de groepsfase halen volgende week tegen Manchester United een heikele onderneming. Mat Ryan is er na vanavond alvast een héél stuk dichter bij.

EPA

Nog vanavond waren er zeges voor Shakhtar Donetsk (0-1 bij Rapid Wien) en Dinamo Zagreb (1-2 bij het Albanese Skënderbeu). FC Bazel en Maccabi Tel-Aviv speelden 2-2 gelijk. De gelijkmaker van de Israëliërs viel pas in de zesde minuut van de toegevoegde tijd. Ook de winnende treffer van Dinamo Zagreb, een heerlijke knal van Pivaric in de winkelhaak (zie video hieronder), kwam er diep in blessuretijd.

EPA
REUTERS