Lotingen voor Europese lente op 15 december in Nyon

UEFA-secretaris Gianni Infantino houdt een oogje in het zeil tijdens de loting voor de Champions en Europa League.
AFP UEFA-secretaris Gianni Infantino houdt een oogje in het zeil tijdens de loting voor de Champions en Europa League.
De lotingen voor de achtste finales in de Champions League en de zestiende finales in de Europa League zullen op 15 december rond de middag plaatsvinden op de hoofdzetel van de Europese voetbalfederatie UEFA in het Zwitserse Nyon.

De Champions League-loting wordt uitgevoerd om 12u00. Om 13u00 is het de beurt aan de Europa League, met onder meer RSC Anderlecht en (waarschijnlijk) Club Brugge in de pot. De loting wordt uitgevoerd onder het toeziend oog van UEFA-secretaris Generaal Gianni Infantino en competitiedirecteur Giorgio Marchetti. Karl-Heinz Riedle, ambassadeur van de UCL-finale in Berlijn, en oud-doelman Jerzy Dudek, ambassadeur van de EL-finale in Warschau, zullen ook van de partij zijn.

Groepswinnaars in het voordeel
Bij elke loting zijn bepaalde regels van kracht. Zo kunnen in de achtste finales van de Champions League geen ploegen uit hetzelfde land, of uit dezelfde poule bij mekaar belanden. De eersten van elke groep vormen een pot, net als de nummers twee. De groepswinnaars krijgen ook het voordeel om de terugwedstrijd thuis te mogen spelen. Om politieke redenen wordt er ook voor geopteerd om Russische ploegen niet te laten uitkomen tegen Oekraïense. De regels gelden ook voor de Europa League-loting.