LASK Linz, de laatste vedetteloze hindernis voor Club die vorig seizoen sprookje beleefde

EPA
‘t Lijkt wel een sprookje van de Gebroeders Grimm. De opmars van LASK Linz, cultclubje uit Oostenrijk, straks de laatste horde van Club Brugge richting het kampioenenbal.

Dat ‘die Schwarz-Weißen’ nu al zekerheid hebben over de Europa League-poulefase, is in de industriestad in Opper-Oostenrijk al een succes van jewelste. In 2014 kwam de club uit de derde grootste Oostenrijkse stad na Wenen en Graz nog uit in de ‘Regionalliga’, straks mag ze strijden voor een historische deelname aan de Champions League. Eén landstitel in 1964-1965, verder reikt het palmares van de Linzer Athletic Sport-Klub niet - de club pendelde veelal tussen de hoogste en tweede afdeling. Bij zeven optredens in de UEFA-Cup slaagde het er niet één keer in om de derde ronde te bereiken.

18.000 plaatsen

‘t Is dankzij een knap seizoen als promovendus, waarin het na RB Salzburg tweede eindigde voor de gevestigde waarden Austria Wien, Sturm Graz en Rapid Wien, dat de 200.000 inwoners van de Donaustad na uitschakeling van FC Basel mogen dromen van het kampioenenbal. Linz verraste vorig seizoen vriend en vijand onder coach Valérien Ismaël, ex-speler van Bremen en Bayern München en eerder aan de slag als coach van Wolfsburg. Met zijn 3-4-3-systeem bestormde hij de top van de Oostenrijkse Bundesliga om finaal op negen lengtes van het oppermachtige Salzburg de voorrondes van de Champions League af te dwingen.

Daarin bleek FC Basel, dat eerder toch PSV Eindhoven uitschakelde, een maatje te klein. Linz won vorige week met 1-2 in het Stade Saint-Jacques en gaf die bonus gisteren niet meer uit handen. Bijgevolg wacht Club Brugge volgende week een tripje naar het Linger Stadium, dat met 18.000 uitzinnige LASK-fans tot de nok gevuld zal zijn. Veel vedettes of gekende namen lopen er niet rond bij Linz, waar Australisch international James Holland de stuwende kracht is. Samen met coach Ismaël hoopt de ervaren middenvelder straks spelbreker te zijn in de rijke Europese geschiedenis van Club Brugge. 

EPA
EPA
EPA7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tom Haezebrouck

  Dank zij figuren zoals Statham, Thijs en Strulens kunnen we nog eens lachen. Ben nog altijd aan het zoeken op welke zender ze de Europese wedstijd van Anderlecht uitzenden.

 • Jan Boden

  Hopelijk is Clement zo verstandig om in Linz 4-4-2 te spelen met Diatta en Openda als spitsen. Gisteren speelde Linz thuis met 3-4-3, zodus.

 • danny buyse

  Ongelooflijk dat sommigen een ploeg die PSV en Bazel uitschakelt een caféploeg noemen. Deze ploeg is volgens mij even sterk als Kiev. Lask Linz stelt niet veel voor door zijn palmares maar dat zegt niks over de ploeg van nu! Club zal goed en nog beter moeten zijn dan tegen Kiev. Misschien een voordeel door eerst te moeten spelen op verplaatsing.

 • gert conings

  Onderschat ze toch maar niet

 • jammy cappon

  Spelen ze tegen Anderlecht misschien, Marc statham?

Live Voetbal

Jouw inzet
Mogelijke uitbetaling 0,00