Goed nieuws: Europese coëfficiënt België nù al beter dan vorig jaar in heel seizoen

PHOTO_NEWS
Het 1-1 gelijkspel van Anderlecht bij Borussia Dortmund betekende ook goed nieuws voor de Europese coëfficiënt van België. Met een totaal van 6,600 punten doet ons land het nù al beter dan vorig jaar in een heel seizoen, toen België de Europese campagne afsloot met 6,400 punten.

Dat puntentotaal kan dit seizoen nog een stuk opgetrokken worden. Komende donderdag spelen Club Brugge, Standard en Lokeren hun laatste groepsduel in de Europa League. Een gelijkspel of een zege levert extra punten op. Bovendien overwinteren Anderlecht en zo goed als zeker ook Club Brugge in de Europa League, waar ze het Belgische puntentotaal nog verder kunnen opvijzelen.

Door de uitstekende resultaten van de Belgische teams in Europa wenkt op de UEFA-ranglijst intussen de negende plaats, die nu nog in het bezit is van Nederland. De kloof tussen België en Nederland qua puntentotaal in de laatste vijf seizoenen, waarmee de Europese coëfficiënt wordt berekend, bedraagt op dit moment iets minder dan 5,000 punten: 34,200 tegenover 39,146. Nederland verliest eind dit seizoen echter de 11,166 punten uit de succesrijke campagne 2010-2011. België moet heel wat minder punten prijsgeven: 4,600. Haasje-over op de Europese ranglijst tussen beide landen is dus best mogelijk. Enige randbemerking: Nederland heeft na Nieuwjaar wellicht nog drie Europese ijzers in het vuur (Feyenoord, PSV en wellicht ook Ajax), België slechts twee.