Geen Kevin De Bruyne volgend jaar in de Champions League?

Kevin De Bruyne.
Photo News Kevin De Bruyne.
Zien we straks even geen Manchester City meer in de Champions League? De UEFA is van plan om streng op te treden als de club schuldig bevonden wordt aan het overtreden van de regels van de Financial Fair Play (FFP). Mogelijks volgend seizoen al hangt de club van De Bruyne en Kompany een verbanning boven het hoofd, zo schrijft de krant The Guardian.

Na het door het Duitse magazine Der Spiegel uitgebrachte nieuws, in samenwerking met de klokkenluiders van Football Leaks, heeft de UEFA een onafhankelijk onderzoek ingesteld naar de transferhandel- en wandel van de Citizens. De club wordt ervan beschuldigd de regels van de FFP te omzeilen door wel heel inventief om te springen met sponsorcontracten, waardoor de eigenaars uit Saoedi-Arabië veel meer geld in de club zouden steken dan toegelaten is. 

Tijdens een vergadering van het uitvoerend comité van de UEFA in Dublin, waar geloot werd voor de EK-kwalificatie en de Final Four in de Nations League, had voorzitter Aleksander Ceferin het over “een concrete zaak waarin snel een beslissing zal vallen”. Volgens de UEFA zou City door het overtreden van een cruciale regel de integriteit van Europa’s hoofdinstantie in het voetbal aantasten - in het geval ze schuldig worden bevonden.

Aleksander Ceferin in Dublin.
AFP Aleksander Ceferin in Dublin.

In 2014 kreeg Manchester City al eens een boete opgelegd van 55 miljoen euro wegens inbreuk op de FFP-regels. Omdat City zich toen schikte, werd de boete verminderd tot 20 miljoen euro en kon het ook Champions League-voetbal blijven spelen, net zoals een transferverbod werd verijdeld. Maar na de recente berichten van Football Leaks, zou er toch op grotere en diepere schaal valsgespeeld worden dan aanvankelijk vermoed.

Gesjoemel met portretrechten

Zo blijkt uit communicatie van Jorge Chumillas, de CFO van Man City, dat de club een sponsordeal met Etihad Airlines van 76 miljoen euro vooral direct betaald zag door de eigenaars van de club, de Abu Dhabi United Group (ADUG). Van die 67,5 miljoen pond zou er slechts 8 miljoen rechtstreeks van Etihad komen, de overige 59,5 van ADUG. Volgens Der Spiegel  verkocht City de portretrechten van de spelers ook aan een een derde partij, een dubieuze firma, gefinancierd door ADUG. Een operatie die intern bekend stond als ‘Project Longbow’, wat City toeliet jaarlijks meer dan 12 miljoen euro te cashen. City blijft bij zijn eerdere statement dat het geen commentaar geeft op insinuaties die uit de context zijn gerukt en die zijn gebaseerd op gehackte of gestolen gegevens. “Het is duidelijk dat dit louter een georganiseerde poging is om de reputatie van de club te beschadigen.” In dat geval houdt de zaak van UEFA geen stand, tenzij tijdens hun onderzoek aanvullend materiaal is gevonden.

Als het gestraft wordt, zal City via slepende procedures zo goed als zeker de legaliteit van Financial Fair Play bij een rechtbank onderuit willen halen. Eerder werden Bursaspor, Galatasaray en Besiktas voor wanpraktijken uitgesloten van deelname aan Europese toernooien. AC Milan ontsnapte hieraan na succesvol in beroep te zijn gegaan.

Photo News11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Robert De Meulder

  Dat spelleke is al veel langer bezig.Ik herinner mij uit de krant dat in het jaar dat Real Madrid 400.000 miljoen schuld had en Ronaldo kocht voor 100 miljoen euro..Als ik met mijn bankkaart geld uit de muur wil halen en er staat maar 20 euro op en ik vraag er 40 euro komt er een tekst die zegt "met alle chinezen maar niet met ons"

 • Sonja Pieters

  en wij onze Belgische ploegen maar afkraken als ze het Europees laten afweten,actie propere handen is klein bier in vergelijking met wat er allemaal gebeurt bij de Europese topploegen.

 • Ludo Dierckx

  Zou het kunnen dat het voetbal in het algemeen in verkeerde handen terecht is gekomen..eigenaars die totaal geen band hebben met een club, bestuurders die zelfs het spel op zijn niet kennen, overbetaalde spelers, clubs staats-gesubsidieerd door verminderde taxaties in allerlei vormen, makelaars die het kapitaal afromen en uit het voetbal trekken, enorme ego's die de sport gebruiken als uithangbord,...eigenlijk al hetgeen dat een succes doet imploderen...en ik hou van het spelletje

 • David Van Laer

  Één land ontspringt de dans, Duitsland waar de ploegen wettelijk in Duitse handen moeten zijn. En waar er jaarlijks een door dreven audit door de FOD economie plaats vindt.

 • Nico Dakman

  Gaat nooit gebeuren, met geld ik letterlijk alles te koop.

Live Voetbal

Jouw inzet
Mogelijke uitbetaling 0,00