Geëmotioneerde Vanden Stock gaat na Europese jubileumwedstrijd al dansend de fans bedanken

Photo News
Anderlecht heeft de aartsmoeilijke opdracht om met drie doelpunten verschil te winnen in Schotland niet tot een goed einde kunnen brengen. Voorzitter Roger Vanden Stock leek echter tevreden na de 0-1-zege van Anderlecht tegen Celtic. Na zijn 200ste Europese wedstrijd van Anderlecht onder zijn voorzitterschap ging de voorzitter de fans met tranen in de ogen dan ook bedanken.

"Voor vorst, voor vrijheid en voor recht", luidt het volkslied. Doe daar in het geval van Anderlecht ook maar "voor voorzitter Vanden Stock" bij. De laatste telg uit de voorzittersdynastie van Anderlecht stond vanavond op 75-jarige leeftijd voor zijn 200ste Europese wedstrijd. Bovendien zou het ook de laatste kunnen zijn met de mogelijke overname van Anderlecht in het achterhoofd. Een korte blik op de cijfers en de meest opvallende wedstrijden:

200 wedstrijden: 

- 44 keer UEFA Cup,

- 36 kwalificatiewedstrijden voor de Champions League,

- 66 wedstrijden in de Champions League,

- 54 matchen in de Europa League.

Photo News
Photo News
Photo News
Photo News

Het bilan: 

UEFA Cup: 22 overwinningen / 12 nederlagen / 10 gelijke spelen / 76 op 132 punten, goed voor winstpercentage van 57,58%.

Voorrondes Champions League: 18 overwinningen / 10 nederlagen / 8 gelijke spelen / 62 op 108 punten, goed voor winstpercentage van 57,41%.

Europa League: 27 overwinningen / 17 nederlagen / 10 gelijke spelen / 91 op 162 punten, goed voor winstpercentage van 56,17%.

Champions League: 12 overwinningen / 40 nederlagen / 14 gelijke spelen / 50 op 198 punten, goed voor winstpercentage van 24,80%.

Totaal: 79 overwinningen / 79 nederlagen / 42 gelijke spelen, 282 op 600 punten, goed voor winstpercentage van 47%

Photo News

De eerste: het debacle in Vladikavkaz

De eerste Europese partij onder Vanden Stock dateert uit het najaar van 1996. In de toenmalige UEFA Cup verslikte Anderlecht zich in het Russische Vladikavkaz. Paars-wit zette de scheve situatie daarna wel recht met een klinkende 4-0-zege in eigen huis. Het debuut in mineur uitgewist.

De mooiste: thuiswinst tegen Manchester United

Ongetwijfeld een van de mooiste herinneringen van Roger Vanden Stock. De thuiszege tegen Manchester United staat collectief in het paars-witte geheugen gegrift. De grote held blijft uiteraard Tomasz Radzinski. Hij verschalkte Barthez tweemaal in één wedstrijd.

De zuurste: penalty's tegen BATE Borisov

Dé herinnering die elke paars-wit van wanhopig uit zijn hoofd probeert te bannen. Anderlecht ging in de voorrondes van de Champions League smadelijk onderuit tegen BATE Borisov. Een gemiste penalty van Mbark Boussoufa beslechtte het pleit. 

De succesvolste: Europa League-campagne eindigt na galawedstrijd tegen United

Vorig seizoen beleefde Vanden Stock nog een schitterend Europees avontuur met 'zijn' paars-wit. Anderlecht stootte in de Europa League door tot in de kwartfinales. Na twee spannende wedstrijden tegen Manchester United viel het doek definitief. De laatste Europese hoogdagen onder Vanden Stock? Of zorgen de Anderlecht-spelers alsnog voor een mirakel?  
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Christiaan Goethals

  Tja, Eric. Van de 8 ploegen die uitgeschakeld zijn heeft er geen één meer dan 3 punten. 5 Ploegen hebben nog minder dan RSCA. Benfica heeft er 0, Karabach 2, Piräus 1, Monaco 2 en Apoël ook 2. Fanatici zijn duidelijk blind.

 • Jos Temmerman

  Toch al beter dan Brugge met hun 0 op 18 , die halen zelfs al de EL al nietmeer de sukkelaars hahaha . Als Hein een week eerder trainer was en Teo zijn kansen afmaakte thuis tegen Bayers stonden we nu op 9 punten.

 • eric debanne

  Triestig voor die voorzitter ! Gewonnen maar t'is ook al ! Slechtste ploeg van de champion's league Dit zegt genoeg !

 • Dave Hosten

  berza, ik denk bijv aan AA Gent?

 • Didier VandeVyver

  opgezet spel die pirusoverwinning zoals trouwens het ganse voetbalgebeuren