Drama in Amsterdam: Ajax ligt uit de Champions League na ellendige avond

ANP
Chelsea
CHE
Chelsea CHE
2
1
Lille OSC LIL
LIL
Lille OSC
Drama in Amsterdam. Ajax, de halvefinalist van vorig seizoen, ligt uit de Champions League. Onze noorderburen gingen in de eigen Johan Cruijff ArenA onderuit tegen Valencia, terwijl Chelsea een 2-1-zege boekte tegen Lille. Daardoor tuimelt Ajax van de koppositie naar de derde stek en is het veroordeeld tot de Europa League. Een avond om snel te vergeten. 

Stampvoetend meldt Andre Onana zich na 24 minuten tussen zijn medespelers. Hij schreeuwt het uit en klapt zijn handen hard tegen elkaar. Vol ongenoegen moest de Kameroener enkele tellen eerder toezien hoe Rodrigo plotseling helemaal vrij voor hem opdook en de bal genadeloos binnen schoot. Sommige Ajacieden denken nog aan buitenspel, maar Joël Veltman staat in niemandsland en heft dat eigenhandig op. Het is een symbolisch slotstuk van een openingsfase als een flipperkast. En het begin van een Amsterdamse avond vol chagrijn en teleurstelling.

AP

Een kolkende Johan Cruijff Arena, met daarnaast een stampvolle Ziggo Dome, waar de wedstrijd op groot scherm werd uitgezonden. Alles was aanwezig voor opnieuw een Champions League-avond, waar een deken van euforie over Amsterdam zou vallen. Maar het liep helemaal anders. Vanaf het eerste fluitsignaal is Ajax aan het jagen. Op de bal, de tegenstander, maar vooral op zichzelf. Onnodig wordt vaak voor de allerhoogste versnelling gekozen, met foute keuzes en onzorgvuldigheid in de passing tot gevolg.

Hangen en wurgen

Valencia liet Ajax razen, trok een muur op en beperkte zich tot het hard naar voren schieten van de bal om vanuit daar de snelle aanvallers aan het werk te zetten. Nog voor rust had Valencia de voorsprong kunnen verdubbelen, toen Rodrigo in het strafschopgebied Daley Blind uitkapte. Onana redde ternauwernood. Na rust ging de zoektocht van Ajax naar die bevrijdende gelijkmaker verder, maar de frustraties namen met de seconde toe. Ergernissen om de lepe en tijdrekkende Spanjaarden, de Franse scheidsrechter Clément Turpin, maar evenzeer om het eigen spel. De Amsterdammers baanden zich met hangen en wurgen een weg richting het vijandelijke doel, maar een mix van kwaliteit, scherpte en fortuin in de afwerking brak de ploeg op.

ANP Sport

De Champions League, die Ajax in de afgelopen anderhalf jaar zo veel plezier en euforie had gegeven, zorgde zo voor een Amsterdamse nachtmerrie. De gedachten gingen onherroepelijk terug naar mei, waarin Tottenham Hotspur en Lucas Moura voor een sportieve ramp zorgde. Ook vandaag volstond een gelijkspel, maar dat bleek te veel gevraagd. De twijfel regeerde al enkele dagen in de hoofdstad en bleek, zoals zo vaak, een slechte raadgever. Ten Hag moest vooraf al flink improviseren. Drie vleugelaanvallers (David Neres, Zakaria Labyad en Quincy Promes) zaten in de lappenmand, waardoor de jonge Noa Lang in de basis startte.

ANP

Het talent imponeerde onlangs op bezoek bij FC Twente, maar merkte dat de Champions League andere maatstaven hanteert. Hij leek lange tijd bevangen door de spanning en grossierde in balverlies. Keuzes voor een andere flankspeler waren er simpelweg niet, waarmee de zwakte van de brede selectie aan het oppervlak kwam. Aangezien niet alleen Lang, maar vrijwel elke Ajacied niet zijn gewenste niveau haalde, bleef Ajax ondermaats en was het allemaal net niet voor de Amsterdammers.

Na het laatste fluitsignaal was de ontgoocheling dan ook groot. Spelers vielen in het gras, keken in het oneindige. Ze weten dat de schijnwerpers van de Champions League, daar waar ze in 2019 zo vaak schitterden, in 2020 niet meer op hen staan gericht. Tien punten, spectaculaire duels, veel doelpunten. Indrukken voor in de eeuwigheid, maar de derde plek in groep H is het enige dat echt telt. Ajax doet niet langer meer mee in de Champions League. 

AFP

Chelsea wel door

Chelsea heeft zich in dezelfde group wel verzekerd van een vervolg in de Champions League. De Engelse ploeg van manager Frank Lampard versloeg het al uitgeschakelde Lille op Stamford Bridge met 2-1. Chelsea plaatste zich zo voor de achtste finales van het belangrijkste Europese bekertoernooi. Lille kreeg in de slotfase nog wel een grote kans op de gelijkmaker, waardoor niet Chelsea, maar Ajax verder zou zijn gegaan. Loïc Rémy liet de kans op de 2-2 echter liggen. Michy Batshuayi viel twintig minuten voor tijd in. 

ANP Sport
ANP Sport
AP
ANP Sport6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Dalisz Fara

  Ach ach. Hoeveel punten scoorden Genk en Brugge in de CL ook alweer bij elkaar? Juist, ik geloof samen de helft van het totaal van Ajax. Jaloezie is toch een verwoestende eigenschap.

 • Peet V gilst

  dat is geen drama hoor...in dat gebied willen ze jouw laten geloven dat t drama is maar de rest van nederland...lacht , heel erg hard zelfs.

 • Jacques Deceuninck

  Hollandse hoogmoed afgestraft????

 • Adri Rietveld

  Veltman.... Waarom is die eigenlijk nog altijd bij ajax?

 • marion vermoet

  Hoop dat Gent of Brugge tegen Ajax uitkomt dan nog eens kijken of het leven nog mooi is!!!