Ga naar de mobiele website
^ Top

Daar is de Champions League: vier kenners over de kansen van Anderlecht, onze landgenoten en de winnaar in spe, en ook uw mening telt!

photo_news
Voetballiefhebber, het is weer zo ver. Vandaag start met onder meer de loodzware verplaatsing van Anderlecht naar de Allianz Arena een nieuw seizoen van het kampioenenbal. Hoog tijd dus voor drie pertinente vragen aan Gert Verheyen, Franky Van der Elst, Wesley Sonck en Wim De Coninck - de vier analisten die u op Proximus TV van deskundig commentaar bij alle Champions Leaguewedstrijden voorzien. Niet akkoord? Geen nood, uw mening in onze polls is minstens even belangrijk.

1. Hoe ver geraakt Anderlecht in de groepsfase?

Gert Verheyen: "Paars-wit zit in een mooie maar zeer zware groep. Bayern en Paris Saint-Germain zijn hoe dan ook buiten categorie, dus zal Anderlecht met Celtic moeten uitmaken wie die derde plek in de wacht sleept. Dat wordt niet makkelijk, want Anderlecht speelt momenteel niet op het niveau waarmee je iets kan betekenen in de Champions League. René Weiler kan met defensief en afwachtend voetbal dan wel zijn favoriete speelwijze hanteren, dan nog ontbreekt de kwaliteit aan de bal om volgens mij écht iets te kunnen verwezenlijken. De derde plaats is hoe dan ook het hoogst haalbare." 

Franky Van der Elst: "Anderlecht moet zich volop focussen op die derde plek. Het zal een hevige strijd worden met Celtic waarbij de thuiswedstrijd tegen de Schotten eind deze maand zeer cruciaal is. Die moet onze landskampioen eigenlijk winnen om Europees te overwinteren, want in eigen huis kan Celtic toch dat tikkeltje meer. Denk maar aan hun overwinning tegen Barcelona vijf jaar geleden. Iets rapen tegen Bayern en PSG? Tja... misschien kan er wel eens een bonuspuntje worden weggekaapt, maar ik reken er niet op. Anderlecht zal het vooral in de onderlinge duels tegen Celtic moeten waarmaken."

Wesley Sonck: "De Europa League bereiken zou al knap zijn. Tegen Neymar, Mbappé of Lewandowski kan je niets beginnen, maar Celtic en Anderlecht zijn volgens mij evenwaardig. De Schotten zijn vooral thuis sterk, maar buitenshuis loopt het heel wat stroever. Ik vind trouwens niet dat je conclusies mag trekken uit het niveau dat paars-wit in de competitie tentoonspreidt. Die wedstrijden staan los van elkaar, wat betekent dat Anderlecht niet automatisch ondermaats zal spelen op het kampioenenbal. 

Wim De Coninck: "Ze hebben een hele goeie campagne nodig om derde te eindigen. Bayern en PSG zijn enkele gradaties te sterk. Celtic schat ik van hun niveau en dan zal de vorm van de dag bepalen wie naar de Europa League mag. Een puntje tegen de grote twee is volgens mij enkel mogelijk als er niets meer op het spel staat. Maar gezien het speelschema - Celtic ontvangt Anderlecht op de laatste speeldag - lijkt dat onmogelijk."

Poll

Hoe ver geraakt Anderlecht in de groepsfase?

 • Eerste 7%
 • Tweede 2%
 • Derde 29%
 • Vierde 62%

René Weiler kan met defensief en afwachtend voetbal dan wel zijn favoriete speelwijze hanteren, dan nog ontbreekt de kwaliteit aan de bal om volgens mij écht iets te kunnen verwezenlijken

Gert Verheyen
photo_news

2. Welke Rode Duivel wordt de uitblinker in de Champions League?

Gert Verheyen: "Dries Mertens. Hij speelt in een fantastisch draaiend Napoli - die ik trouwens ver zie geraken dit jaar -, is daar zeer belangrijk en voelt er zich kiplekker. Hij lijkt me wel klaar voor een nieuw topjaar. Maar ik ben ook wel benieuwd naar enkele Belgen bij de Engelse ploegen - ik denk aan De Bruyne, Kompany, Hazard en Lukaku. De clubs over Het Kanaal hebben de laatste jaren steeds het onderspit moeten delven richting de eindfase van het kampioenenbal. Ik stel me de vraag of zij met onze landgenoten nu wél eens kunnen wedijveren met de absolute toppers."

Franky Van der Elst: "Pfoeh, er zijn er een heleboel waar ik naar uitkijk, kies er daar maar eens eentje uit. Laten we beginnen met het duo De Bruyne - Kompany. Enerzijds omdat ik benieuwd ben welke rol De Bruyne kan spelen bij een Manchester City dat heel wat investeringen achter de rug heeft. Anderzijds vraag ik me af wat Kompany nog kan op het allerhoogste niveau na een ongelukkig seizoen. Ook naar Lukaku ben ik nieuwsgierig. Zijn eerste jaar als basisspeler bij een topclub op het allerhoogste niveau. Maar ik kies toch voor Mertens. Vorig jaar was hij eéén van de smaakmakers van de Champions League en ik verwacht dat hij opnieuw een knaljaar zal kennen."

Wesley Sonck: "Je kan niet anders dan hier Dries Mertens zeggen. Vorig jaar de absolute uitblinker en in de voorrondes dit jaar tegen Nice opnieuw zéér sterk. Ik veronderstel dat hij zijn niveau gaat aanhouden en misschien zelfs nog opkrikken. Ook naar Kompany kijk ik uit. Na een rotseizoen kan hij een nieuwe start maken. En Meunier vermeld ik ook graag, de manier waarop hij is gegroeid van een aanvaller in de lagere regionen naar een basisplaats in de verdediging bij dit PSG, geweldig. Maar nog veel belangrijker is dat we rotverwend zijn met het aantal landgenoten. We kijken naar een topwedstrijd in de Champions League en er speelt een Belg mee. Dat is toch fantastisch?"

Wim De Coninck: "In eerste instantie Yannick Carrasco. Hij heeft me vorig jaar - vooral voor nieuwjaar - bekoord en ook nu kijk ik uit naar zijn prestaties. Maar natuurlijk ook Dries Mertens, die vorig jaar iedereen met verstomming sloeg. En dan zag ik zonet nog een fantastische eindpass van De Bruyne op Agüero in de competitiematch tegen Liverpool van afgelopen weekend. Dan ben je het ook wel waard om gevolgd te worden. Ja... we hebben wel wat kanjers rondlopen."

Poll

Welke Rode Duivel wordt de uitblinker in de Champions League?

 • Toby Alderweireld 0%
 • Yannick Carrasco 1%
 • Thibaut Courtois 2%
 • Kevin De Bruyne 36%
 • Mousa Dembélé 0%
 • Eden Hazard 9%
 • Marouane Fellaini 2%
 • Vincent Kompany 0%
 • Romelu Lukaku 25%
 • Dries Mertens 15%
 • Thomas Meunier 3%
 • Simon Mignolet 0%
 • Radja Nainggolan 3%
 • Youri Tielemans 1%
 • Thomas Vermaelen 1%
 • Jan Vertonghen 2%

We zijn rotverwend met het aantal landgenoten. We kijken naar een topwedstrijd in de Champions League en er speelt een Belg mee. Dat is toch fantastisch?

Wesley Sonck
photo_news

3. Wie is jouw favoriet om de Champions League te winnen?

Gert Verheyen: "Bij de laatste vier gaan er drie bij zijn waarvan je denkt: ja lap, het zijn opnieuw dezelfde. Barcelona, Bayern München, Real Madrid en doe ook maar PSG, zij hebben echt ingekocht om de Champions League te winnen. Het systeem is zodanig gemaakt dat die groten elkaar op het einde van de rit ontmoeten, maar toch hoop ik dat er toch ook een verrassing tussenzit - denk maar aan Monaco vorig jaar - om het allemaal wat spannender en amusanter te maken. Napoli mag van mij dit jaar die rol invullen. Toch een winnaar kiezen? Dat lijkt me onmogelijk op dit moment."

Franky Van der Elst: "PSG of Real Madrid. De Fransen hebben ongelofelijk ingekocht. Als je ziet welke kwaliteit daar nu allemaal op de mat staat, echt waanzin. De Koninklijke daarentegen was dan weer indrukwekkend in de Supercopa tegen Barcelona. Bovendien heeft het jaren geduurd voor iemand zichzelf kon opvolgen als winnaar. Hoe formidabel maar ook uitzonderlijk zou het zijn mochten ze drie keer na mekaar de eindoverwinning grijpen? Neen, ik kan echt niet kiezen. De Parijzenaars of de Madrilenen." 

Wesley Sonck: "We komen altijd bij hetzelfde kransje ploegen terecht: Real Madrid, Barcelona, PSG en Bayern München. Eén van deze vier, dus. Maar de vraag die ik mij vooral stel, is of de Engelse ploegen eindelijk eens een rol van betekenis gaan spelen. Heel veel mensen hebben de indruk dat de Premier League de beste competitie ter wereld is, maar het is toch frappant dat zij telkens te weinig kwaliteit hebben op de momenten dat het er echt toe doet? Als je ziet hoe Manchester United op de Europese Supercup werd weggespeeld door Real, nota bene zonder Cristiano Ronaldo... Zoveel financiële middelen maar zo weinig resultaat: heel bizar. Laat dat het grote vraagteken zijn dit jaar."

Wim De Coninck: "Doe toch maar opnieuw Real Madrid. In een finale met PSG. Ik denk dat de Franse club met hun miljoenenaankopen nu echt wel zal aansluiten bij de absolute top. En Real Madrid, daar moet ik geen tekeningetje meer bij maken. Zij hebben een indrukwekkend team."

Poll

Wie is jouw favoriet om de Champions League te winnen?

 • Barcelona 13%
 • Bayern München 6%
 • Chelsea 4%
 • Juventus 5%
 • Manchester City 13%
 • Manchester United 7%
 • Paris Saint-Germain 25%
 • Real Madrid 27%

Hoe formidabel maar ook uitzonderlijk zou het zijn mocht Real Madrid drie keer na mekaar de eindoverwinning grijpen?

Franky Van der Elst
photo_news
Meer overReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Gesponsord

Meld een bug