Clattenburg moet CL- finale in goede banen leiden

Eriksson aangeduid voor finale Europa League

REUTERS
De Engelsman Mark Clattenburg mag de Champions League-finale van zaterdag 28 mei (20u45) in Milaan tussen Real en Atlético Madrid fluiten. Dat heeft de Europese Voetbalbond UEFA vandaag laten weten.

De 41-jarige Clattenburg, een voormalige electricien, is sinds 2007 internationaal scheidsrechter. Op het EK van 2012 was hij assistent, op het komende EK in Frankrijk is hij een van de achttien refs. Dit seizoen leidde hij onder meer twee duels in de Europa League en zes in de Champions League, waaronder onlangs nog de heenmatch in de halve finales tussen Atlético en Bayern München (1-0). Clattenburg wordt in San Siro bijgestaan door zijn assistenten Simon Beck en Jake Collin, de Hongaar Viktor Kassai werd aangesteld als vierde official.

De finale tussen de twee Madrileense topclubs wordt een heruitgave van de finale van twee jaar geleden. Toen won Real Madrid na verlengingen met 4-1 van Atlético. Destijds stond Thibaut Courtois in doel bij 'Los Colchoneros' en mocht Toby Alderweireld invallen, dit jaar krijgt Real in de finale af te rekenen met Yannick Carrasco. Het duel tussen de twee Madrileense clubs is de zesde CL-finale waarin teams uit hetzelfde land elkaar tegenkomen.

Eriksson fluit EL-finale

De UEFA maakte vandaag ook de scheidsrechter bekend die de finale van de Europa League mag fluiten. De Zweed Jonas Eriksson leidt op 18 mei in het St. Jakob-Park de match tussen Liverpool en FC Sevilla. De 42-jarige Eriksson is sinds 2002 een internationale ref. Hij leidde dit seizoen vijf Champions League-wedstrijden in goede banen, waaronder een groepsduel van FC Sevilla tegen Juventus (2-0 zege voor Juve). In de Europa League floot hij één wedstrijd, de heenmatch van de kwartfinale tussen Braga en Shakhtar Donetsk (1-2). Op het komende EK in Frankrijk is Eriksson, net zoals Clattenburg, een van de 18 scheidsrechters. In de Champions League-finale van vorig jaar was hij de vierde official.

In Bazel wordt Eriksson bijgestaan door zijn landgenoten Mathias Klasenius en Daniel Wärnmark. De vierde ref is de Noor Svein Moen. De Zweden Stefan Johannesson en Markus Strömbergsson zijn de 'additional assistant referees'. Het team wordt vervolledigd door reserve Mehmet Culum.

Tweevoudig titelverdediger Sevilla mag dromen van een derde Europa League-triomf op een rij. Dan moeten de Spanjaarden op 18 mei wel Liverpool kloppen. De 'Reds', met Simon Mignolet, Christian Benteke en Divock Origi (die herstelt van een enkelblessure), staan voor het eerst sinds 2007 in een Europese finale.

EPA