Champions League maakt kennis met VAR: goal Tagliafico afgekeurd na ongelukkige tussenkomst Courtois

Rv
De Amsterdam Arena was vanavond getuige van een primeur: voor het eerst in de Champions League trad de VAR in actie. En dan nog wel in een fase met Rode Duivel Thibaut Courtois in een niet te onderschatten rol.

We schrijven minuut 37 in de heenmatch van de achtste finales tussen Ajax en Real Madrid. Thibaut Courtois, die eerder al bijgestaan werd door zijn doelpaal en bijzonder knap moest redden op een poging van Ziyech, is verrast op een kopbal van De Ligt na een hoekschop. Hij bokst de bal nogal onbeholpen weg, waarna Tagliafico er als de kippen bij is om de openingsgoal over onze landgenoot binnen te koppen. De Amsterdam Arena ontploft, maar sinds gisteren is ook de VAR aanwezig in Champions League-wedstrijden. Scheidsrechter Skomina hoort dat zijn videoref iets te zeggen heeft en gaat kijken naar het scherm aan de zijlijn. Hij ziet hoe Tadic, nipt vanuit buitenspel, Courtois hindert wanneer hij zijn foutje alsnog tracht recht te zetten. Waarna de Sloveense scheidsrechter het doelpunt, tot ongenoegen van het thuispubliek, afkeurt...

Courtois vond het een terechte beslissing, zo zei hij na de match tegenover de camera’s van Ziggo Sport. “Matthijs de Ligt kopte op doel en ik wilde de bal eigenlijk oprapen, maar op dat moment probeert Tadic naar de bal te schieten. Ik reageer, maar hij mist de bal en ik was verrast. Daardoor botste de bal op mijn arm en kon Ajax vervolgens scoren, maar Tadic stond buitenspel. Het ging de scheidsrechters erom of hij mij belemmerde denk ik en dat was het geval, want ik moest wel reageren op zijn actie. Gelukkig voor ons was de VAR daar.”

Simons: “Domper voor Ajax, het was het kantelpunt in de wedstrijd”

Ook in de studio op 2BE werd nog even nagekaart over de fase. “Ik denk dat Courtois het zelf niet goed wist dat het buitenspel was”, vertelde Timmy Simons. “Thibaut keek zeer gelaten, ik denk dat hij anders wel zou protesteren. Tja, als de UEFA nu meldt dat het doelpunt is afgekeurd voor buitenspel, dan zal dat wel zo zijn. Het was in elk geval een domper voor Ajax. Het had het kantelpunt in de wedstrijd moeten zijn. Zo’n goal afgekeurd zien voor de rust, dat is een mentale dreun.”

Tagliafico kopt raak...

VI Images
VI Images

... waarna er een Amsterdams feest losbarst...

Het feestje van de Amsterdammers ging uiteindelijk niet door.
VI Images Het feestje van de Amsterdammers ging uiteindelijk niet door.

... dat evenwel niet lang duurde...

Photo News
REUTERS
VI Images15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Maradonno 10

  Tadic wat deed die? Niets en deed zelfs niet mee aan het spel. Flater van Courtois, waar moest Tadic dan heen?

 • françois troch

  ik vraag mij af welke match sommigen hier gezien hebben

 • Johannes Lagendijk

  Wat Simons in bedekte termen eigenlijk dus zegt is dat Courtois ongelófelijk uit zijn nek stond te kletsen, om het eens plat Hollands te zeggen.

 • Erwin Van Roy

  Als Tadic buitenspel staat en naar de bal beweegt dan neemt hij deel aan het spel. Dus waarom discussiëren.

 • Marc Maes

  Stond toch buitenspel hé. Stop met zagen.