Beter dan Courtois? De sensationele statistiek van de keeper van Atlético die het voor Club vanavond nog wat moeilijker maakt

REUTERS
Wanneer Club Brugge vanavond de fans van Atlético 'Jump Jump' hoort roepen, weten ze dat het helemaal moeilijk gaat worden. 

"De Mount Everest van het internationale voetbal ligt in Madrid - Atléti: Europees Supercupkampioen", schrijft onze chef voetbal in zijn voorbeschouwing op de wedstrijd vanavond in het Wanda Metropolitano. Als Club vanavond al het leeuwendeel van de weg richting top heeft afgelegd en voorbij de thuisverdediging is, wacht blauw-zwart nog een ultieme en zware hindernis. Dan moeten ze ook nog eens voorbij 'Jump Jump', zoals de bijnaam van Jan Oblak luidt. Omdat de 1m88 grote Sloveen hoog kan springen als geen ander. Wanneer hij een bal uit het luchtruim plukt of een spectaculaire save maakt, hoor je de fans van 'Los Colchoneros' roepen: 'Jump Jump'. 

REUTERS

Een fenomeen, Jan Oblak (25). Niet in het minst om volgende statistiek. Nadat hij afgelopen zaterdag in de derby tegen Real Madrid Bale en co kon verhinderen te scoren, laat de keeper sinds het seizoen 2014/2015 -toen hij bij Atlético de naar Chelsea vertrokken Thibaut Courtois verving- 72 clean sheets optekenen. Dat zijn er zowaar méér dan het aantal goals dat hij geïncasseerd heeft als doelman van de 'rojiblancos': 71. Ook dit seizoen zit hij alweer aan vier clean sheets. Zijn hoogste aantal liet hij optekenen in het seizoen 2015/2016: 24 clean sheets, 18 tegengoals. Goed voor de Ricardo Zamora-trofee, die de keeper met de minste tegengoals in La Liga lauwert. Een award die hij ook de volgende twee jaren pakte. Ook Thibaut Courtois won de Zamora twee keer op rij, met dezelfde defensie voor hem. In 154 matchen verzamelde onze landgenoot bij Atlético 76 clean-sheets. In een wedstrijd op twee. Oblak had na 154 wedstrijden bij Atlético 13 clean sheets meer dan Courtois, maar was ook drie jaar ouder op dat punt in hun loopbaan. 

Vorig seizoen, toen Atlético de Europa League won: 22 clean sheets, 22 tegengoals. Het helpt Oblak natuurlijk dat de verdediging voor hem, geleid door de onwrikbare Uruguayaan Diego Godin, staat als een huis en Simeone niet anders kent dan een ultra-georganiseerde aanpak, het maakt de verdiensten van Oblak er niet minder om.

Photo News

Het deed de fans van Atlético en trainer Diego Simeone in het bijzonder dan ook vreemd opkijken, toen de FIFA recent de top drie bekendmaakte van beste doelmannen: Hugo Lloris, Kasper Schmeichel en Thibaut Courtois. Die laatste trok aan het langste eind en in de beste ploeg gekozen door de spelers, stond David De Gea tussen de palen. Geen spoor van Oblak, op die prestigieuze avond in Londen. Simeone kon het niet laten te sneren richting FIFA: "Dat hij niet eens in de top drie weerhouden is, geeft die FIFA Awards weinig credibiliteit. In het milieu wordt er over Oblak gesproken als de allerbeste. Bij ons zou Thibaut Courtois niet in de goal staan." Overigens wilde Simeone Courtois vorige zomer wel terug in het geval Oblak zou vertrekken. Uiteindelijk legde niemand 100 miljoen op tafel voor de Sloveen. 

AFP3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • eric debanne

    Courtois is en blijft momenteel de beste ...

  • René Van Halen

    Veel clean sheets betekent dat Atletico verdedigend speelt en niet dat Oblak een goede keeper zou zijn.

  • jacques hillaert

    Waarom altijd vergelijken ,dat deed men met Henin en Clysters ook, er zijn veel goede keepers maar Courtois is voor mij de beste !