Artiest en vliegenier: hoe Divock Origi zichzelf de legende in trapte bij Liverpool in CL finale van 2019

Photo News
Normaal gezien werd dezer dagen de eindfase van de Champions League betwist, maar zoals geweten gooide het coronavirus heel wat roet in het eten. Nu u het beste voetbal van de planeet moet missen, doken wij in het archief. De beelden van de 27 Champions Leaguefinales kan u herbekijken op HLN.be, met telkens het verhaal achter de finale hieronder. Vandaag de laatste episode: de triomf van Liverpool in 2019. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Binnen Liverpool staat Divock Origi bekend als een soort Panamarenko. Artiest en vliegenier. Speler die vaak rond zijn eigen wereldje cirkelt, nederig en afwezig. Talent dat veel lanceringen nodig heeft om buitenaards te wezen. In Madrid knalde hij zichzelf vorig jaar in de hoogste baan. Legende van Liverpool.

Hij was op zoek naar een quote over Sander Berge. Een Noors reporter begon voor de Champions Leagueconfrontatie tussen Liverpool en KRC Genk, in november, aan een opsomming aan topspelers die ooit in het blauwe shirt hebben gespeeld: Kevin De Bruyne, Khalidou Koulibaly, Wilfred Ndidi, veel spelers…”

Dat was echter zonder Jurgen Klopp gerekend. Die onderbrak hem, nog voor hij zijn punt kon maken: “Divock Origi. Vergeet hem vooral niet. (grijns) Liverpool legend, by the way. Heel beroemd hier.”

Een staccato omschrijving van hoe ze in Liverpool over de Rode Duivel denken. Instant held sinds de Champions Leaguecampagne 2018-19. 

Hij zorgde voor de opener en het slotakkoord in die waanzinnige ‘Redmontada’ in de halve finale tegen FC Barcelona.

In Madrid, in de finale, maakt hij zich als invaller onsterfelijk met de verlossende tweede. Toby Alderweireld en Jan Vertonghen liggen in de touwen. Liverpools zesde ‘Beker met de Grote Oren’ zal altijd de gravure van Origi dragen. 

‘Big Div’. Man van grote momenten in Premier en Champions League, niet van rechte lijnen.

AP

Tijdens de ereronde vliegt mama Linda haar zoon aan de zijlijn enthousiast om de nek. Zussen Natasha en Deneen en nichtje Maliya schuiven mee aan om te poseren met de trofee.

Vanop een afstand kijkt vader Mike, eveneens in rood shirt met naam en rugnummer 27 van zijn zoon, het innige tafereel aan. Doorgedrongen is het nog niet helemaal, maar God is great.

Het lichtende pad dat Die voor hem heeft uitgestippeld is over berg en dal gegaan, maar die heldenrol nemen ze hem nooit meer af. Zijn legendestatus evenmin. Hij is de eerste Rode Duivel van de Gouden Generatie die er op het veld in slaat de grootste Europese prijs te veroveren.

Terugkijken doet Origi op dat moment allang niet meer. In de herfst van 2018 heeft hij op sociale media de spons geveegd over het verleden dat hem achtervolgt. De eerste foto op zijn Instagram-account is niet toevallig een van hem in een Noors berglandschap.

De trip met neef Arnold, als profvoetballer actief in Noorwegen, is mede de aanzet tot een nieuwe start. Het moment dat hij zich bij Liverpool, waar hij bijna was uitgerangeerd, opnieuw op de rails heeft gezet.

EPA

Origi: “Uiteindelijk moet je van elke minuut die je krijgt het beste maken. Je weet nooit wat er morgen komt. Vanuit dat standpunt heb ik proberen op te bouwen. Ik weet dat mensen gaan praten. Dat ze ongetwijfeld veel van mij verwachten omdat er in mijn jonge carrière al veel is gebeurd. Maar ik moet me daar van afsluiten.”

Vijf jaar nadat hij op het WK in Brazilië haast uit het niets kwam piepen, gaat zijn naam na Madrid weer viraal. Pop-upvoetballer. Zo snel hij komt piepen, zo snel hij tot een hype wordt gekatapulteerd, zo snel verdwijnt hij doorgaans ook. En omgekeerd.

In de kleedkamer van ‘The Reds’ lachen ze wel eens met zijn zorgeloze karakter. James Milner noemt hem vlakaf de ‘Space Cadet’, een aspirant-astronaut. Een speler die uitstekend in de groep ligt, maar zijn specifieke interesses heeft (lees hier meer).

Een met artistieke trekjes. Een creatief brein dat af en toe rondjes draait in zijn eigen bubbel. Zijn Panamarenko. Een talent dat alles heeft om buitenaards te wezen, maar soms een duwtje nodig heeft.

In Madrid boetseerde een breekbare kunstenaar zijn meesterwerk.

Jurgen Klopp: “A Liverpool legend, by the way. Heel beroemd hier.” 

Held voor altijd.

Lees ook: Geen twee zonder drie CL-zeges voor Real, maar de afterparty was een afknapper van jewelste 

Photo News
EPA1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Mats Dendonder

    Divock en Lukaku zouden een mooi koppel kunnen zijn in de spiten. Ééntje is voetballer, de andere is een killer á la inzaghi. Dat moet toch vuurwerk kunnen geven?