Alderweireld: “Als je zo’n film maakt, denk je: dat kan helemaal niet”

Toby Alderweireld.
AFP Toby Alderweireld.
Toby Alderweireld maakte zich rond middernacht in het Etihad Stadium na de miraculeuze ontknoping tussen Tottenham Hotspur en Manchester City (4-3) op voor een lange terugreis naar Londen. Mist boven de Britse hoofdstad gooide het vluchtschema van de Rode Duivel in de war. Daarom kon hij pas rond zonsopgang onder de lakens kruipen. Tijd zat dus om na te genieten. “We schreven een beetje geschiedenis.”

In geen geval had hij de slaap eerder kunnen vatten. Nooit raasde er meer adrenaline door zijn lijf. “Je gaat van de hel naar de hemel”, vatte de verdediger zijn emoties na het Champions League-duel tegen City samen. Hij doelde op de treffer van Raheem Sterling in blessuretijd. Dankzij de VAR werd die afgekeurd wegens buitenspel. Daardoor ging niet City maar de Spurs door naar de laatste vier. “Als je zo’n film maakt, denk je: dat kan helemaal niet.”

Alderweireld kan niet wachten op het weerzien met Ajax in de halve finales. Als schuchtere tiener meldde hij zich in 2004 op De Toekomst (de thuisbasis van Jong Ajax, red.). “Ik zat met Daley Blind in de klas”, vertelt hij. Negen jaar later vertrok onze landgenoot als een gevierd man met drie landstitels op zak naar Atlético Madrid. Via Southampton belandde hij in 2015 op White Hart Line. “Via de voordeur. Dat is heel belangrijk. De ontvangst in de Arena zal mooi zijn.”

Wetten

In de euforie breekt Alderweireld met de ijzeren wetten van het profvoetbal die voorschrijven dat spelers nooit tevreden mogen zijn. Op de ontmoeting met Ajax, zo geeft hij aan, staat weinig druk. “Voor beide ploegen is het wel oké, snap je? We kunnen vrij voetballen, hebben niets meer te verliezen. Natuurlijk zullen we teleurgesteld zijn als we de finale niet halen, net als Ajax, maar we kunnen terugkijken op een mooi parcours.”

De impact van de kraker tegen Manchester City speelt hier een belangrijke rol in. Spurs gold als underdog in het tweeluik. Net als Ajax achtereenvolgens tegen Real Madrid en Juventus. Door min of meer het onmogelijke te presteren, voelt Alderweireld zich al een gelukkig man. “We schreven een beetje geschiedenis. Elke Spurs-fan die aan deze wedstrijd terugdenkt, zal dat met een glimlach doen. De rest is alleen maar bonus.”

Gelijktijdig dringt het besef door deel uit te maken van een speciaal team waarbij alles op zijn plaats valt. De vergelijking met Ajax dringt zich als vanzelf op. “City was favoriet. Als je onze bank alleen al vergelijkt met die van. Dat is een groot verschil. Als je hard blijft werken en blijft geloven in een positief resultaat, dan kan je veel bereiken. Dat laten wij maar zeker ook Ajax zien.”

Toby Alderweireld en Hugo Lloris.
Photo News Toby Alderweireld en Hugo Lloris.
Toby Alderweireld.
REUTERS Toby Alderweireld.
Toby Alderweireld wil de bal van Raheem Sterling afsnoepen.
Photo News Toby Alderweireld wil de bal van Raheem Sterling afsnoepen.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Rudolf Jacobs

    proficiat Toby en Jan jullie hebben inderdaad history geschreven dooe werkkracht en niet door geld ,zoals jullie bedoel ajax grootste speler ooit al zei ,nog nooit won een zak vol geld de cup,jullie en gans Tottenham heb dit bewezen Johan zal fier zijn net als iik op jullie,jullie zijn mijn helden op het voetbal veld dank u