Zuid-Afrika steekt daklozen in apart kamp tijdens WK voetbal

In Zuid-Afrika zijn ze wel erg begaan met hun imago tijdens het WK voetbal. Het organiserende land is van plan duizenden daklozen, bedelaars, prostituees en straatkinderen in een speciaal kamp te huizen. Na achthonderd mensen uit Johannesburg, zijn er nu ook driehonderd uit Kaapstad reeds 'weggestopt' in een township in de buurt: Blikkiesdorp, dat die naam te danken heeft aan zijn krappe en weinig comfortabele behuizing en waar al 1.450 families samengepakt zitten in een buurt bedoeld voor 450. Menslievende instellingen staan op hun achterste poten.

Schending mensenrechten
De inwoners van Blikkiesdorp beschrijven hun wijk als dumpgebied, waar het niet veilig is en druggebruik schering en inslag is. Eens het WK voorbij is, zouden de daklozen terug naar 'buiten' mogen. Ruth Tanner, drijvende kracht achter 'War on Want': "De Zuid-Afrikaanse regering kan de woonproblematiek beter structureel aanpakken en voor betere levensomstandigheden zorgen, dan voor tijdelijke oplossingen als deze tijdens de Wereldbekter te kiezen." Ook Warren Whitfield van de 'Addiction Action Campaign' is kwaad. "Daklozen verplichten in kampen te gaan wonen, is een schending van hun mensenrechten."

Huis uitkuisen
Ook gaststad Rustenburg, waar onder andere de Engelsen op 12 juni tegen de Verenigde Staten spelen, is van plan zo'n kamp op te trekken. "Daklozen en bedelaars zijn een groot probleem in Zuid-Afrika. Als je gasten ontvangt, moet je eerst je huis uitkuisen", aldus een regeringswoordvoerder van Johannesburg. (odbs)