Zes matchen, zes keer een andere rol: De Bruyne als pion van Guardiola

Photo News
Van voor, naar achter, van links naar rechts. Een vaste positie heeft Kevin De Bruyne (25) niet meer bij Manchester City. De Rode Duivel is de pingpongbal van Pep Guardiola. Zijn man die alle aanvallende rollen aan kan, maar het efficiëntst is als vrijbuiter. Tegen Barcelona zette De Bruyne daar nog eens een dikke streep onder.

Volgende week, wanneer de Rode Duivels verzamelen voor de oefenmatch tegen Nederland en de kwalificatie-interland tegen Estland, zal er ongetwijfeld weer over worden gediscussieerd: 'Waar moet De Bruyne spelen?' In de 3-4-3, naast Eden Hazard in steun van de spits? Een rijtje lager als box-to-box? Alleen als nummer tien? Of toch op de rechterflank? Een makkelijk te ontwaren knoop is het niet.

De Bruyne is zonder twijfel op zijn sterkst in een centrale rol, als hij het overzicht over het hele veld, maar zelfs zijn trainer, Pep Guardiola, zoekt sinds half september naar de beste positie voor zijn energieke middenvelder. Die schippert en experimenteert. Op Swansea trok hij De Bruyne voor het eerst sinds speeldag één weg uit het centrum op Man United had hij wel een half uur als valse '9' gespeeld. Tussenin werd De Bruyne geplaagd door eerst een hamstring, vervolgens een kuitblessure, maar sinds dat probeersel in Wales speelde hij geen twee wedstrijden na mekaar meer op dezelfde positie. Zes matchen, zes keer een andere rol. Pep's pingpongbal.

Tegen Everton stond hij in een 3-4-3, samen met Silva, in steun van spits Kelechi. Op Barcelona begon hij als spits, maar zakte hij tijdens de match eerst in naar het centrum, ging hij zwerven op rechts en eindigde, na de rode kaart van Bravo en vervanging van Nolito, uiteindelijk op de linkerflank - een faliekant experiment van zijn coach. Tegen Southampton was hij tot voor zijn blessure weer een van de twee nummer tiens. Zaterdag viel hij op West Brom in op links en dinsdag, tegen Barça, switchte Guardiola hem na de gelijkmaker van Ilkay Gündogan van de flank naar het centrum. Pas daar kwam De Bruyne, die 30 minuten nauwelijks een bal raakte, helemaal tot zijn recht. Met alle gevolgen van dien. "Het was de trainer die mij de opdracht gaf om centraal te gaan spelen", zei hij dinsdag. "Maar ja, hij verandert zoveel. Ik heb al overal gespeeld. (lacht) Maar dat zijn we ondertussen gewoon. Maakt niet uit voor mij."

Dat Guardiola nét in september ging schuiven met een van zijn meest invloedrijke spelers op het veld, had een gegronde reden en die leest u nu in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu 4 weken voor maar 2 euro!Live Voetbal

Jouw inzet
Mogelijke uitbetaling 0,00