Xavi houdt het niet droog bij speciaal eerbetoon

FC Barcelona heeft vandaag officieel afscheid genomen van Xavi. De ervaren middenvelder kan nog meespelen in de Champions League-finale tegen Juventus, maar de club organiseerde alvast een speciaal eerbetoon. Na de zomer speelt Xavi bij Al-Sadd in Qatar.

Het werd een emotionele bijeenkomst in Camp Nou. "Ik hoop dat een tijdelijke afscheid is", verklaarde hij. Xavi wil ooit terugkeren als trainer bij Barcelona, waar hij sinds zijn debuut in 1998 talrijke grote successen vierde.

Xavi (35) richtte zich tot twee inmiddels overleden coaches, die van grote invloed waren op zijn loopbaan: Luis Aragonés en Tito Vilanova. "Coach, waar u ook bent, ik zal u nooit genoeg kunnen bedanken voor alles wat u voor me heeft gedaan", sprak hij tot Aragonés, die een belangrijke pion van hem maakte bij de nationale ploeg. Xavi noemde Vilanova zijn 'voetbalvader'. De twee kenden elkaar al vanuit de jeugd. "Ik draag je voor altijd mee in mijn hart."

Andres Iniesta
Bij de woorden van ploeggenoot Andrés Iniesta hield de spelmaker het niet meer droog. Iniesta bedankte zijn collega voor alle mooie jaren. "Voor alle gesprekken, voor het mooie voetbal en al die andere mooie dingen. Dank voor je advies. Je was een voorbeeld vanwege de manier waarop je jezelf altijd ondergeschikt maakte aan het elftal", sprak Iniesta.

Veel (oud-)ploeggenoten en trainers spraken een boodschap in voor de afzwaaiende middenvelder. Onder wie ook Louis van Gaal, die Xavi liet debuteren. "Xavi, je bent niet slecht. Je bent zelfs heel erg goed! Bedankt voor je vriendschap en je spelinzicht."

AFP
AFP
AFP
AFP
AFP