Zo zou een WK met 48 landen eruit zien: met Syrië en de Verenigde Arabische Emiraten?

Het Khalifa International Stadium, waar wedstrijden van het WK 2022 in Qatar gespeeld zullen worden.
Getty Images for Qatar 2022 Het Khalifa International Stadium, waar wedstrijden van het WK 2022 in Qatar gespeeld zullen worden.
Wordt het WK 2022 in Qatar al met 48 landen gespeeld? FIFA-voorzitter Giani Infantino liet weten dat daarover de komende maanden zal worden gedebatteerd. Op het WK in Rusland speelden 32 landenploegen, in 2026 zullen dat er 48 zijn.

Geen geweldig nieuws voor Europa, dat zijn deelnemerstotaal opgetrokken ziet worden van dertien naar zestien landen. Het aantal Afrikaanse deelnemers stijgt naar 9, Azië komt uit op 8. Noord- en Midden-Amerika en Zuid-Amerika komen beiden uit op zes deelnemende landen. Oceanië ziet zich verzekerd van één ticket. Dat zijn in totaal 46 landen. Van de twee overgebleven tickets is er ééntje voor het gastland (in dit geval Qatar). Het laatste ticket wordt bepaald aan de hand van een play-off-toernooi zonder Europese landen. Die play-offs zullen doorgaan in het land waar het WK wordt georganiseerd en zal dienen ter vervanging van de huidige Confederations Cup.

Op basis van de FIFA-ranking zouden volgende landen deelnemen aan een WK met 48:

Europa 16: Duitsland, België, Portugal, Zwitserland, Frankrijk, Polen, Spanje, Denemarken, Engeland, Nederland, Wales, Italië, Kroatië, IJsland, Zweden, Oostenrijk

Afrika 9: Tunesië, Senegal, Congo DR, Marokko, Egypte, Ghana, Nigeria, Kameroen, Burkina Faso

Azië 8: Australië, Iran, Zuid-Korea, Japan, Saudi-Arabië, Syrië, China, Verenigde Arabische Emiraten

Noord- en Midden-Amerika 6: Mexico, Costa Rica, USA, Jamaica, Panama, Honduras

Zuid-Amerika 6: Brazilië, Argentinië, Chili, Peru, Uruguay, Colombia

Oceanië 1: Nieuw-Zeeland

Gastland 1: Qatar

Het hoogst geklasseerde niet-Europese land: Paraguay
36 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Jan Dewolf

  Bij een WK met 48 landen ( 16 poules van 3 ) is het niet zo dat enkel de groepswinnaar doorgaat : de eerste 2 gaan door naar de 1/16 ° finales met knock-out fase . In een poule van 3 is het onmogelijk om de 3 landen gelijktijdig hun laatste match te laten spelen . Hét grote gevaar bestaat er in - en dat zal gebeuren - dat 2 ploegen die de laatste match spelen overgaan tot een salon-remise ( zoals Oostenrijk - W.Duitsland in 1982 ) waarbij beiden doorgaan .

 • Judith De Brandt

  Behoort Australië niet tot Oceanië?

 • Thierry Piette

  En waarom het WK niet organiseren zoals ze bij het WK ijshockey doen? Daar heb je het WK ( de grote ijshockeylanden), daarna 12 ploegen in divisie 1.. opgesplitst in 1A en 1B. Daarna 12 ploegen in Divisie 2, opgesplitst in 2A en 2B en dan heb je divisie 3 en "divisie 3 qualifying". De 2 laatste van het WK divise, zakken naar divisie 1. De 2 wereldkampioenen van de divisie 1 stijgen. En zo verder.

 • Patrick Jans

  Het aantal wedstrijden op een WK met 48 blijft hetzelfde als nu. Ze willen in 16 poules van 3 gaan spelen en alleen de winnaar naar de laatste 16. Per poule 3 (AB-BC-AC) wedstrijden = dus 48 wedstrijden. Bij 8 poules van 4, heb je 6 (AB-CD-AC-BD-AD-BC) wedstrijden per poule = ook 48 wedstrijden. Vanaf 16e finales blijft alles hetzelfde. Wie weet wordt het zelfs spannender!

 • Ralph Camberlin

  Als we nu alle landen in 1 pot gooien, ze er 1 per 1 uithalen en deze in 16 poules plaatsen. Zonder bescherming van enig land. De eerste 3 van elke poule mogen naar het WK. Zo kan je een poule hebben met Argentinië, Brazilië, België, Duitsland, Rusland, Japan, Engeland, .... Zie maar de je u plaatst dan.