Zelfbewuste Kompany ligt niet wakker van loting: "We gaan uit van eigen sterkte"

Action Images via Reuters
Hij had er niet eens bij stilgestaan dat de WK-loting vandaag plaatsvindt. De voetballersbubbel waarin ook Vincent Kompany (31) wel eens vertoeft. Rusland wordt zijn laatste kunstje in het Duivelsshirt, maar het enthousiasme is er nog niet. Het zelfbewustzijn echter wel: “’t Maakt weinig uit tegen wie we spelen.”

Iets speciaal heeft hij niet gepland. Als hij op het moment van de loting niet op een oefenveld staat, is het niet eens zeker of Kompany voor zijn televisie gaat zitten. Misschien eens op de smartphone scrollen, dat wel. Er zijn er een aantal die er enthousiast naar uitkijken, maar niet voor iedere Rode Duivel is de draw op dit moment de eerste van zijn bekommernissen. De meeste spelers in Engelse loondienst zitten volop in clubmodus: gefocust op de dolle maand december met 10 wedstrijden in 31 dagen. Dat bleek ook woensdagnacht in de catacomben van het Etihadstadion. Toen we hem na afloop van Manchester City-Southampton aanspraken over welke tegenstanders hij vrijdagmiddag graag uit de trommel zou zien rollen, werd het even stil aan de overkant. Er viel er eentje uit de lucht. “Eerlijk: ik had niet eens door dat de loting deze week was”, verontschuldigde Kompany zich. Een diepe zucht volgde. “Weet je, er is nog zoveel te doen eer het begin juni is. Ik wil er absoluut bij zijn in Rusland, maar de beste manier om je voor te bereiden is door je te focussen op je eigen seizoen. Later zien we wel.” 

Action Images via Reuters

De voetballer Kompany anno 2017 is er een die liever niet te ver vooruitkijkt of zich aan boude voorspellingen waagt. Carpe diem. Het gevolg van het ouder worden, maar ook van de tientallen blessures die spieren en pezen de voorbije jaren hebben geterroriseerd. Zonder grote doelstellingen kunnen er geen dromen meer aan diggelen worden geslagen. Zoals het EK in Frankrijk dat hij miste, nadat hij in mei de quadriceps volledig afscheurde. “Op het moment dat de loting bezig is, zal ik wel eens kijken. En eens horen of ik mogelijk tegen een aantal ploegmaats zal spelen. Vooral dat. Voor de rest ga ik gewoon uit van eigen sterkte. ’t Maakt mij eigenlijk weinig uit tegen wie we spelen.” Dat is zijn attitude, en met hem van nog een aantal andere Belgen. Geen valse bescheidenheid meer of ambities met een handrem op. De Duivels gaan straks voor het hoogst haalbare. Zoals hij eerder al zei is het voor Kompany op zijn eenendertigste nu of nooit. Met de glimlach gaat de schaduwkapitein de komende maanden door de pijngrens heen als het moet: Rusland is zijn laatste doel als Rode Duivel. Nadien zwaait hij zo goed als zeker af als international: “We gaan er het maximale proberen uit te halen.” Lees: met of zonder wereldtitel.

Photo News

Na tweeënhalve maand afwezigheid voelt Kompany zich prima in zijn vel. Woensdag overleefde hij voor het eerst sinds eind augustus twee matchen in vier dagen. Een opsteker. Zijn snelheid is wat afgebot, maar het lef, spelzicht en de uitstraling is hij niet kwijt. “Ik voel me goed”, lacht hij. “Zoals altijd en zoals jullie weten: ik keer terug en doe gewoon mijn job. That’s it.” Nu nog hopen dat het lichaam het houdt. Er ligt nog zoveel in het verschiet: een derde titel met Manchester City, een stunt in de Champions League, een derde League Cup, een tweede FA Cup, een tweede WK. “Maar zover kijken we niet. Eerst West Ham zondag.” 

Photo News

"Mentaal ben ik sterker dan eender wie. Wat mijn fysieke gezondheid betreft, kan ik niets beloven. Dat kan niemand," verklaarde de City-speler. "Het is frustrerend om aan de kant te staan, maar het heeft mij progressie doen maken. Terwijl ik vanuit de tribune de matchen volgde, beeldde ik me in hoe ik bepaalde aanvallers moest afstoppen en welke passes ik moest geven. Ik besef dat je ook vooruitgang kan maken zonder te trainen."

Ondanks zijn langdurige afwezigheid, mocht Kompany meteen terug deel uitmaken van de basiself bij Manchester City, dat dit seizoen op volle toeren draait. De club is met dertien overwinningen en een gelijkspel de ongeslagen leider van de Premier League. "Het is nog te vroeg om te denken aan een ongeslagen seizoen. Records hebben geen waarde als we de titel niet winnen. Op dit moment mogen we enkel aan de volgende wedstrijd denken."

De Citizens hebben hun droomstart voor een groot deel te danken aan trainer Pep Guardiola, die er voor het tweede seizoen op rij aan het roer staat. "Guardiola is een professor. Beter kan ik hem niet beschrijven," vertelde Kompany. "Soms moet je kunnen teruggaan naar de fundamenten. Dat heeft ervoor gezorgd dat we een stap vooruit hebben kunnen zetten."

REUTERS12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • percy colman

  Als het dan naar u sterkte is kan het zijn dat we geen spelers hebben omdat ze gekwetst zijn.Eerlijk is kwartfinale hoogst haalbare met deze ploeg,verdedigend gewoon te zwak.

 • Steven Van Nieuwenberg

  Dit is de man die samen met Wilmots er heeft voor gezorgd dat er nog geen enkele prijs in de kast van de Duivels staat.

 • Tony Dekeukelaere

  eigen sterkte ?? bij de kine zeker ??

 • Lawrence Van Damme

  Hij heeft makkelijk spreken, hij komt 9/10 niet op het veld.

 • rusty123 vandierendonck

  Staat nooit niet lager dan 45 min op het veld maar krijgt toch zijn centjes toch maar stoppen en iemand anders ook iets laten verdienen !!!