Woedende Roy Keane heeft het aan de stok met mede-analist Ian Wright over 'Football Is Coming home-gedoe' nog voor ze van Kroatië gewonnen hadden

ITV
Neen, het voetbal komt niet naar huis - wat de Engelsen wekenlang toeterden in Rusland en over het Kanaal. Dat leverde op ITV, dat de halve finale tegen Kroatië in Engeland uitzond, een pittige discussie op tussen Roy Keane en Ian Wright.

In de linkerhoek: de Ier Roy Keane, gewezen middenvelder van Manchester United. Hardhitter. Immer doodserieus. Geen 'believer' in de Engelse zaak. In de rechterhoek:  de Engelsman Ian Wright, Arsenal-legende. Lolbroek, maar vooral gecharmeerd door de jeugdige en onvervaren mentaliteit van de 'Three Lions' op het veld en vooral de golf van eendracht en optimisme die de nationale ploeg teweegbracht in Londen en ver daarbuiten. Eindelijk geloofden de Engelsen nog eens in iets echt Engels waar ze fier op konden zijn - tot Mario Mandzukic de droom uit elkaar deed spatten met de 2-1 in de verlengingen. Geen finale zondag tegen Frankrijk, wel een troostingsmatch tegen onze Rode Duivels zaterdag. 

Roy Keane spuwde na afloop zijn gal. Niet aan zijn proefstuk toe - de Ier heeft het hart op de tong. Een passionele Ian Wright repliceerde, alsof ze een Man United - Arsenal uit de jaren '90 uitvochten. Hem uitlachend met zijn Iers accent ook. Gary Neville en Lee Dixon, ook respectievelijk ex-Man United en Arsenal, waren aandachtige toeschouwers. Hieronder hoe het er exact aan toeging, tot presentator Mark Pougatch tussenbeide kwam en een einde aan de discussie maakte. Uiteindelijk waren Keane en Wright het eens in hun oneens zijn.

Keane: "Je moet je op één wedstrijd concentreren, maar iedereen spreekt al over die finale... dat 'Football is coming home'-gedoe."

Wright: "We waren niet over de finale aan het praten, we waren gewoon met jou aan het lachen. Het feit is dat wij gewoon blij waren al zo ver geraakt te zijn en jij niet blij was voor ons."

Keane: "Het kan me niet schelen dat jullie blij waren of jullie lieten meeslepen door de emoties. Maar jullie waren ook al bezig dat Engeland de finale zou spelen en aan het praten over waar de parades zouden plaatsvinden."

Wright: "Neen dat hebben we niet gedaan."

Keane: "Toch wel. Daar was ik zo kwaad over. Je hebt een 'reality check' nodig."

Wright: "Waarom zouden we dit alles niet geweldig mogen vinden?"

Keane: "Je mag het geweldig vinden als je in de finale zou gezeten hebben. Dit was de halve finale."

Wright: "Maar niemand die ons voor het toernooi in de halve finale zag..."

Keane: "Doe het gewoon match per match. Jullie waren al over de finale aan het praten en dat was ridicuul. Je weet toch ook hoe moeilijk het is om in finales van de grote toernooien te geraken, laat staan in dat van de Wereldbeker."

Wright: 'Finale!'

Keane: "Je praat over de finale!"

Wright: "Finale!"
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean Emare

  Morgen op hun bakkes.. anders lagen ze er al uit tegen Japan.

 • marc van de poel

  De Engelsen hadden het al open en bloot over de finale tijdens hun groepswedstrijd tegen België. Hun antivoetbal na Chadli's pegel illustreerd hun houding. En nu is België via een heroïsche route in de troosting en zij via véél geluk en zonder glans óók. Ik vind ze een beetje de kneusjes van de laatste 12.

 • Frederik Naert

  Wij hebben nooit gezegd dat we de finale gingen spelen. De Fransen werden zeker au sérieux genomen. De 'gemakkelijke helft' heeft de Engelsen niet veel opgebracht en de hoogmoed is voor de val gekomen. Wat waren die Engelsen arrogant. Wij Belgen zijn altijd nederig gebleven.

 • Sylvio Castro

  Rationeel gezien is het allemaal quatsch, maar het leuke aan voetbal is dat het zotte emoties opwekt. Mag het alstublieft eens een keertje?

 • Elle Devee

  Feit is dat de Britten met zeer veel geluk zo ver gekomen waren. Dat er een eind aan hun geluk moest komen is de logica zelf.