Wat doet dit pijn! Rode Duivels missen nieuwe afspraak met de geschiedenis en spelen zaterdag om derde plaats

BELGA
Frankrijk
FRA
Frankrijk FRA
1
0
België BEL
BEL
België
Neen, we spelen zondag geen WK-finale. Een bijzonder sluw Frankrijk doorprikt onze droom. Want wat waren we er dicht bij. Een kopbalgoal van Umtiti zorgde voor het harde verdict: 1-0. Weg gouden roes, terug naar de harde realiteit: die leert dat we niet zondag in Moskou spelen, maar zaterdag om 17u de kleine finale opnieuw in Sint-Petersburg. Merde.
51' 1-0. Umtiti wint het luchtduel van Fellaini. Courtois zonder verhaal.
Photo News 51' 1-0. Umtiti wint het luchtduel van Fellaini. Courtois zonder verhaal.
Photo News

Breaking News: niet elke tactische beslissing die Roberto Martínez in Rusland neemt, verandert in goud. Dembélé kwam in de basis ter vervanging van de geschorste Meunier, waardoor Chadli naar de rechtse flank verhuisde en Eden -in balbezit- op links zijn ding mocht doen. Dat was lang best veel, hoor. Onze Usain Bolt, mét bal aan de voet. Haast al het gevaar kwam via onze nummer tien. Gesel voor Pavard. Een statement van Eden, op de dag dat Cristiano Ronaldo Real Madrid uitwuifde voor Juventus. Eén keer was onze kapitein er héél dicht bij: via het hoofd van Varane ging zijn schot net over de deklat. In de daaruit resulterende hoekschop, leek Alderweireld in de draai te gaan scoren. De dekselse Lloris zat er nog tussen met een geweldige reflex. Maar geleidelijk kwam een zoals verwacht erg defensief Frankrijk er steeds beter uit. Chadli had het lastig op rechts, Dembélé -hoe graag we het ook anders hadden gezien- viel vooral op met balverlies. Zo kon Mbappé al te makkelijk Pavard bedienen, die een gouden kans had. Courtois pakte uit met een geweldige redding met de voet.

Vertonghen en de ingevallen Carrasco in duel met het Franse godenkind Mbappé.
AP Vertonghen en de ingevallen Carrasco in duel met het Franse godenkind Mbappé.

Na de pauze krikten ‘les Bleus’ dat niveau nog wat op. Opvallend: over de hele match, maakten ze amper zes fouten. In de eerste helft zelfs maar eentje! Perfect in de organisatie en steeds gevaarlijker in hun uitbraken. Linke soep voor onze Duivels. Bovendien begon Mbappé steeds meer flarden van zijn onwaarschijnlijke talent te tonen. Al was het een stilstaande fase die België nekte: Fellaini verloor bij een hoekschop het kopduel aan de eerste paal van Umtiti: 1-0. Een duivels rampscenario. Meer dan dikwijls dodelijk, in zo’n toppartij tussen twee sterke ploegen die elkaar waard zijn op achterstand komen. Vraag dat maar aan Brazilië. Toen Mbappé aan het toveren ging en in een geweldige Franse actie een hakbal etaleerde, pakte Dembélé uit met zijn beste actie door Giroud nog af te blokken. 

Ontgoocheling bij Fellaini na de tegengoal.
Photo News Ontgoocheling bij Fellaini na de tegengoal.

Martínez moest reageren: Dembélé eruit voor Mertens. Die bewees meteen zijn waarde, met nu wel goeie flankvoorzetten vanop rechts. Fellaini mikte een kopbal nipt naast. Maar Umtiti en zeker Varane heersten in het luchtruim. Topduo. Ook de Uruguayaanse ref Cunha weigerde elke vorm van medewerking toen hij niet eens floot voor een duidelijke fout op Hazard net buiten de zestien. Witsel dan maar met een bom, maar weer Lloris. ’t Mocht niet zijn, vanavond. Uiteindelijk zakte Hazard ook te diep weg, was De Bruyne zeker geen top en werd Lukaku -in de Franse tang- te weinig gevonden. Ook de late inbreng van Carrasco en Batshuayi bracht geen zoden meer aan de dijk.

AP

De lichting van ’86 niet overtroffen. Bijzonder sneu, vooral omdat dit Frankrijk zeker niet de betere ploeg was. Wel de efficiëntere en meest gelukkige. Weg gouden droom. Wat zag die er nochtans mooi uit, na geweldige zeges tegen Japan en Brazilië die het land deed dansen van geluk, zingen uit pure vreugde en glimmen van trots. Wat na vanavond rest, is een grote kater. Weg onze kans op de opperste voetbalglorie. Frustraties alom. Toch bedankt voor zo'n geweldige maand, Jongens. Zingen doen we dan niet meer, trots blijven we. Dan worden we over twee jaar gewoon Europees kampioen, toch?

REUTERS

Man van de match: Eden Hazard

Onze beste man vanavond, net als tegen Brazilië top. Speelde een geweldig eerste halfuur, waarin hij dikwijls ongrijpbaar was voor de Haantjes. Alleen toeslaan lukte niet, al was hij er dichtbij met een poging voorlangs en een schot dat via het hoofd van Varane nipt over ging. Zonder twijfel een van dé sterren van dit WK. Op zijn 27ste klaar voor een grote transfer, een absolute topclub - sorry Chelsea. Bleef ook na de pauze dreigen, al stelden de Fransen zich steeds beter in op het gevaar-Eden. Frustrerend, of hadden we dit eerder als een gesteld?

Photo News
AP

De beste tweets:

De quotes:

Courtois: "Frankrijk speelt gewoon antivoetbal. Hun spits stond altijd dertig meter van de goal, dat heb ik met Chelsea zelfs nooit meegemaakt. Dan had ik toch liever tegen Brazilië verloren - een ploeg die durft te voetballen en misschien wel beter is dan ons. Frankrijk is dat niet en daarom smaakt deze nederlaag heel erg zuur."

Martínez: "De ontgoocheling is groot. We wilden het WK winnen. De kleedkamer is triest. De spelers mogen niet gefrustreerd zijn, we willen eindigen ‘on a high’."

Hazard: "Ik verkies toch om met België te verliezen, dan te winnen met dit Frankrijk. Zij speelden zoals ze al de hele tijd doen onder Deschamps: verdedigen en loeren op de counter. Maar het werkt wel, zeker met hun efficiëntie."

Courtois: "De eerste 25 minuten hebben we misschien iets te angstig gevoetbald. We hadden iets te veel respect voor de snelheid van Mbappé. In deze fase van een toernooi geven details de doorslag en die details draaiden vanavond in het voordeel van de Fransen uit."

De Bruyne: "Natuurlijk ben ik ontgoocheld, maar we hebben anderzijds ook een heel goed toernooi gespeeld. Deze match was ook goed. We verliezen wel, en dat is heel spijtig, maar we moeten gewoon trots zijn op wat we getoond hebben."

Hazard: "Het goede van dit WK mogen we niet vergeten. We hebben een fantastisch Belgisch team gezien en zijn geëlimineerd door een team dat meer solide was dan ons. Iedereen heeft zich honderd procent gegeven."

Courtois: "Misschien is het toch jammer dat we aan deze kant van de tabelhelft zaten. We speelden tegen de sterkste teams."

De beste foto's:

AP
Photo News
REUTERS
Photo News
AFP
Van l naar r: Koning Filip, FIFA-baas Infantino en de Franse president Macron.
Photo News Van l naar r: Koning Filip, FIFA-baas Infantino en de Franse president Macron.
AFP
Photo News
REUTERS
REUTERS
Photo News
AFP
EPA
Photo News
Photo News
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.384 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • rudy van hecke

  haha hoogmoed komt na de val de pot op met de nationale ploeg en zijn achterlijke supporters meer dan de helft weet niet of er een blaas in de bal zit hoe stom kan je zijn

 • Patrice Haemers

  Ik heb medelijden met al de gefrustreerde Hollanders hier maar ik kan hen goed begrijpen want hun kwakkelvoetbal staat tegenwoordig nergens meer.

 • Patrice Haemers

  Martinez had beter de Genkse Trossard meegenomen ipv Moussa Dembelé...daar hadden we méér aan gehad maarja,hij wou enkel internationale vedetten.

 • Patrice Haemers

  Vlaanderen kan de boom in met al hun zakkenvullers!

 • henk koop

  Eindelijk zijn we verlost van dat opgeklopte België-gevoel. Wat een arrogantie en dikke nekken hebben we gezien. De Belgen waren al Wereldkampioen voordat er werd gevoetbald. Eindelijk geen gezever meer over de gouden generatie. De belachelijke pruiken en plastic hoorntjes bij het grof vuil en we gaan weer verder met Belziek zijn