Vier groepsduels per dag op WK 2022 in Qatar

REUTERS
De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de kalender bekendgemaakt voor het WK 2022 in Qatar. Zoals al bekend was start het toernooi op maandag 21 november, 27 dagen later, op zondag 18 december, vindt de finale plaats. Tijdens de groepsfase worden er vier wedstrijden per dag gespeeld, waarbij de stadions niet ver van elkaar liggen zodat de voetbalfan de mogelijkheid krijgt om twee matchen per dag bij te wonen. 

Exact twee jaar na de Franse wereldtitel in Rusland, maakt FIFA het toernooischema voor het WK 2022 in Qatar bekend. De startdatum van 21 november werd bevestigd, op zondag 18 december wordt de finale betwist. Tijdens de groepsfase worden er dagelijks vier wedstrijden gespeeld. De uren tijdens de eerste twee ronden van deze groepsfase zijn 13u, 16u, 19u en 22u lokale tijd. In onze tijdszone betekent dat matchen om 11u, 14u, 17u en 20u. De matchen van de derde speelronde van de groepsfase zijn om 18u en om 22u. 

Opmerkelijk: de vier stadions die op één en dezelfde dag ingezet worden, liggen niet verder dan 65 kilometer van elkaar. Dat betekent dat de supporters op één en dezelfde dag de mogelijkheid krijgt om meerdere matchen mee te pikken. 

De groepsfase duurt twaalf dagen, tot en met vrijdag 2 december. Van zaterdag 3 december tot en met dinsdag 6 december staan de achtste finales, elke dag twee, op het menu. Na twee rustdagen zijn de kwartfinales ingepland voor vrijdag 9 en zaterdag 10 december, ook dagelijks twee duels. De halve finales volgen na opnieuw twee dagen pauze op dinsdag 13 en woensdag 14 december, gevolgd door de wedstrijd om het brons op zaterdag 17 december in het Khalifa International Stadium. Een dag later begint de finale om 18u in het Lusail Stadium, dat plaats biedt aan 80.000 toeschouwers. 

Primeur

De loting voor de kwalificatiewedstrijden is eind dit jaar. Tussen maart 2021 en november 2021 moeten de Rode Duivels zich zien te plaatsen. 

Het toernooi in Qatar vormt een primeur, want het is voor het eerst dat het WK in de winter plaatsvindt. In de zomer kunnen de temperaturen in Qatar makkelijk boven de 40 graden uitstijgen. Het is voorlopig wel de laatste editie met 32 teams. Vanaf het WK nadien, in 2026 in Canada, Mexico en de VS, nemen 48 landen deel. 

Lees ook: 

Ook VTM-analist Gilles De Bilde vindt aanblijven Martínez uitstekende zaak: “Dit kan doorslag geven om hele selectie samen te houden tot het WK”

Het Lusail Stadium, in volle opbouw.
REUTERS Het Lusail Stadium, in volle opbouw.
EPA3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • jozef van riel

    2 wedstrijden bezoeken per dag is idd gemakkelijk te doen. Heb dat gedaan tijdens Asian Cup 2011 in Qatar. En toen was er zelfs maar 3 uur verschil, 16.15 u en 19.15 u., tussen 2 wedstrijden.

  • Jos Vangeel

    Beste FIFA, hou een WK toch in een land waar de mensen van voetbal houden en niet waar ze mensen betalen om te komen kijken . Zijn er geen genoeg plaats in Europa, Zuid-Amerika of Afrika

  • Stefaan Verhaegen

    Of om 11h 14h 17h en 20h als de zomertijd tegen dan is afgeschaft.