Van een gouden randje bij de Europees kampioen tot tal van retro-looks: welk WK-tenue is uw favoriet?

Twitter
We tellen af: nog 86 dagen tot het WK in Rusland. Bij die hoogmis in het voetbal horen dan ook nieuwe truitjes. Heel wat deelnemende landen maakten enkele weken geleden al hun thuisplunjes openbaar, maar vandaag is daar nog een horde aan uitshirts aan toegevoegd. Dé grote hype: een retro-look. Ontdek hier alle truitjes die al officieel het licht zagen. Wat is uw favoriet? 

Kroatië

Weinig shirts die zó een herkenbaar patroon hebben als die van de Kroaten. “Voor een voetbalkenner is Kroatië een van de meest aantrekkelijke teams”, zegt Pete Hoppins, Senior Design Director van Nike Football Apparel. “De Kroaten zijn er ook erg trots op. Dit komt onder meer door de geruite shirts, geïnspireerd op de nationale vlag.” Als tenue voor de uitwedstrijden kiezen de Kroaten voor de kleur blauw - ook hier mét geruite shirts.

Brazilië

De Brazilianen kiezen naar goede gewoonte voor de kleuren geel en blauw. “Het levendige geel heeft -in combinatie met hun speelstijl- een impact op kijkers over de hele wereld”, luidt het bij Pete Hoppins, Senior Design Director van Nike Football Apparel. Ontwerpers stemden het geel af op dat van in Mexico 1970, toen het WK voor het eerst in kleur werd uitgezonden. 

Portugal

Cristiano Ronaldo krijgt bij thuismatchen het klassieke rode tenue om de schouders. “Maar wel afgewerkt met gouden details om de historische zege op het EK in Frankrijk in de verf te zetten", klinkt het bij kledingmerk Nike. 

Het witte uitshirt verwijst naar het opsporen van nieuw talent. “Portugal is een land van ontdekking. Deze meedogenloze jacht naar nieuw talent wordt door middel van symbolen uit de zeegeschiedenis duidelijk. Eén ding staat vast: beide kits tonen dat onze natie hongerig is naar nieuw succes.” 

Nigeria 

Het tenue waar iedereen over praat. De Nigeriaanse voetbalbond koos een even opvallend shirt als de truitjes van het WK in 1994. Voetbalfans overal ter wereld reageerden dan ook positief op het nieuwe truitje. De eigenlijke uitrusting werd onlangs voorgesteld door Nike op een evenement in Londen. De exemplaren bij uitwedstrijden zijn volledig in het donkergroen. 

Can we just give Nigeria the World Cup 🇳🇬🔥👌

Een foto die is geplaatst door null (@footballshirtcollective) op

Alex Iwobi met de nieuwe tenue van Nigeria.
Twitter Alex Iwobi met de nieuwe tenue van Nigeria.

Duitsland

Duitsland heeft gekozen voor een uitrusting die gebaseerd is op de iconische shirts van het WK in 1990. De grijze accenten van de thuistruitjes zijn een kopie van de truitjes uit dat jaar en ook de groene accenten bij de uittenues zijn een terugkeer in de tijd. Iconisch, omdat dit het laatste WK was waar Duitsland opkwam als West-Duitsland en ook de wereldbeker huiswaarts mocht nemen. 

Spelers van de Duitse nationale ploeg met hun nieuwe uitrusting.
EPA Spelers van de Duitse nationale ploeg met hun nieuwe uitrusting.
West-Duitsland op het WK in 1990.
REUTERS West-Duitsland op het WK in 1990.

België

Ons land koos voor de thuismatchen voor een tenue dat sterk lijkt op het WK-shirt uit 1984. De nieuwe uitshirts van de Rode Duivels zijn dan weer in het geel. "De kleur is geïnspireerd op het keepersoutfit uit 1984 en is een primeur, nooit eerder speelde de ploeg wedstrijden in die kleur." Lees er HIER alles over. 

Romelu Lukaku en Thorgan Hazard tegen Japan.
BELGA Romelu Lukaku en Thorgan Hazard tegen Japan.
Marc Degryse op het WK in 1984.
Photonews Marc Degryse op het WK in 1984.
Belgian Red Devils
Belgian Red Devils

Spanje

Nog een land dat teruggrijpt naar vroeger. Zij baseren zich voor de thuismatchen op shirts uit 1994. Die zorgen voor heel wat ophef, de details op de tenue bevatten immers kleuren van de vlag van de Tweede Spaanse Republiek. Die stonden erom bekend zich te keren tegen het koninkrijk Spanje. Het uitplunje is sober wit met rode accenten. 

Spelers van de Spaanse nationale ploeg in hun nieuwe tenue voor thuismatchen.
EPA Spelers van de Spaanse nationale ploeg in hun nieuwe tenue voor thuismatchen.

Colombia

Nog een ploeg die retro gaat is Colombia. Zij kiezen voor een uitrusting gebaseerd op die van het WK in 1990 met Carlos Valderrama. Geen nostalgie voor het uitplunje: James Rodríguez showt het strakke blauwe truitje met oranje details. 

IJsland

Met een geweldig filmpje heeft ook IJsland haar exemplaren voorgesteld. Thuis spelen de eilandbewoners in het blauw, rood en wit zijn de kleuren van het tweede en derde tenue. Opvallend: de gekleurde spikkels op de mauwen van de WK-debutant. 

Iceland's kits for the 2018 World Cup by @erreasport 🇮🇸

Een foto die is geplaatst door null (@brfootball) op

Rusland

Gastland voor het WK 2018, Rusland, is voor haar thuistruitjes inspiratie gaan halen bij het WK 1988. De shirts voor uitwedstrijden kennen met kleine vierkantjes dan weer een opvallend patroon. 

Wedstrijd van Rusland tegen Spanje.
REUTERS Wedstrijd van Rusland tegen Spanje.

Frankrijk

Geen tierlantijntjes bij Frankrijk, wel strakke tenues in het blauw en wit. 

Argentinië

Messi en collega's blijven bij de klassieke tenue. Toch blijkt er een link te zijn met de uitrusting die gedragen werd tijdens de Coppa America van 1993. Ook het uittenue draagt een vleugje nostalgie. 

Mexico

Mexico kiest voor kleine retro-details op de nieuwe WK-truitjes. Het andere tenue is volledig wit met een horizontale Mexicaanse vlag op de borst. 

Twitter

Zweden

Zweden heeft voor zijn uitrusting element uit de jaren 80 en 90 gebruikt.

Engeland

Engeland heeft gekozen voor het witte shirt en de blauwe short voor alle thuiswedstrijden. Na de kritiek op de uitrusting van het EK in Frankrijk opteren ze dus voor een klassiekere look. Uitmatchen worden gespeeld in het rood, terwijl het derde tenue overduidelijk een retro-look in zich heeft. 

England unveil their new home, away and pre-match kits for the 2018 World Cup 🦁 (via @nikefootball)

Een foto die is geplaatst door null (@brfootball) op

Zwitserland

Een cleane en simpele look. Zo werd de thuiskit van Zwitersland enkele maanden geleden voorgesteld. Toch springt de opmerkelijke witte print op de rode achtergrond onmiddellijk in het oog. 

Japan

De Japanners daarentegen zijn voor hun uitrusting inspiratie gaan zoeken bij de samoerai. Het tenue is gebaseerd op de beschermende kledij van een samoeraikrijger. Het uittruitje is klassiek wit zonder franjes. 

Uruguay

Het dodelijk spitsenduo Cavani-Suarez pronkt in een klassiek lichtblauw thuistruitje. Auteur van de creatie: Puma. Op de onthulling van het plunje voor uitwedstrijden is het nog even wachten. 

Egypte

De fans van Egypte zijn niet echt gelukkig met hun nieuw exemplaar. "Moet Mo Salah echt in zo een saai truitje spelen?", klinkt het onder meer. Echt innovatief is het inderdaad niet, een basis rood shirt is het resultaat. 

Tunesië

Ook geen bijzonderheden bij Tunesië - een van de tegenstanders van onze Rode Duivels. Een wit met rode details in de thuiswedstrijden, het omgekeerde bij uitmatchen. 

Peru

Een wit shirt met rode diagonale band. Zo speelt Peru zijn thuismatchen op het WK in Rusland. Het laatste maaksel van Umbro trouwens voor Peru. Vanaf volgend jaar gaat het Zuid-Amerikaanse land in zee met kledingmerk Marathon. 

Servië

De omgekeerde wereld. Van Servië kennen we het uittenue, maar nog niet het thuisplunje. De verticale driekleur over de hele lengte van het truitje springt meteen in het oog. Wanneer het andere tenue onthuld wordt, is nog niet geweten.

Senegal

Tot slot weten we ook bij Senegal hoe het uittruitje er uitziet. Het basisontwerp lijkt sterk op dat van Servië, bij beiden is Puma immers de fabrikant. Het kledingmerk krijgt daarom heel wat kritiek voor hun ontwerpen, volgens tal van fans lijken de truitjes van de verschillende landen immers te sterk op elkaar. Puma wordt te weinig variatie en innovatie verweten. 

Niet elk land heeft zijn truitjes al voorgesteld. Zo zijn de tenues van onder andere Polen en Brazilië al gelekt, maar is het nog wachten op een officiële bevestiging. 
19 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • René Toeters

  Altijd een zwak gehad voor dat van Portugal!

 • Elle Devee

  Wat ze aanhebben is niet belangrijk. Als ze maar presteren. Al hadden ze een paars topje en geel strooien rokje aan. Goals moeten ze maken. Al de rest is bijzaak.

 • Joeri Haelen

  Het strakke van Engeland, en het gele vd Belgen is ook niet mis. Al vind ik het rode van de Belgen ook wel ca va.

 • jan dewolf

  WK Voetbal in 1984 en 1988 ? Waar halen jullie dat vandaar ? In die jaren werden geen WK - finales gespeeld , wel EK - finales .

 • Jos driesen

  In 84 was er geen wk, maar een EK in Frankrijk. En Italië was in 90 het wk. Man man echte voetbalkenners/liefhebbers hier goh goh

Live Voetbal

Jouw inzet
Mogelijke uitbetaling 0,00