Twijfels en zorgen om WK-stadion São Paulo

EPA
Eén potje is er pas gespeeld in het stadion van São Paulo, waar op 12 juni de openingswedstrijd van het WK plaatsvindt. Brazilië en Kroatië trappen het toernooi af in de Arena Corinthians, met bijna 70.000 toeschouwers op de tribunes en honderden miljoenen voetballiefhebbers voor de televisie.

Amper 2 weken voor de start van het WK vraagt iedereen zich af: is São Paulo er wel klaar voor? Vanwege grote problemen bij de bouw, die tot een half jaar vertraging hebben geleid, is het stadion namelijk nog niet fatsoenlijk getest.

"Het is niet niks om een stadion te runnen waarin 60- tot 70.000 toeschouwers zitten", zo weet Henk Markerink, de topman van de Amsterdam Arena. "Veiligheid staat voorop. Daarvoor heb je een ingespeeld team nodig, van het personeel in het stadion tot de brandweer, politie en andere veiligheidsdiensten. Alle systemen moeten werken, iedereen moet weten wat te doen bij calamiteiten. Het is essentieel om dat goed te testen."

Aan het stadion wordt echter nog steeds druk gesleuteld. Duidelijk is dat een deel van het dak, waarop eind vorig jaar een bouwkraan viel, niet tijdig klaar zal geraken voor het WK. Bij de eerste 'testwedstrijd' die onlangs werd gespeeld, mochten slechts 36.000 mensen naar binnen. Tijdens Brazilië - Kroatië zit bijna het dubbele aantal op de tribunes. De FIFA heeft niet voor niets aangedrongen op een extra test voor het stadion, dat in de volksmond bekend staat als het Itaquerão.

"Eén test kan genoeg zijn, mits er een ervaren organisatie staat die precies weet wat het moet doen", zegt Markerink. "De Brazilianen hebben een enorme voetbaltraditie. Hun houding is dan ook: waar maken jullie je druk om, elke week organiseren wij grote wedstrijden, dit komt wel goed. Maar het blijft afwachten of ze dat kunnen waarmaken. Het verbaast me eerlijk gezegd niet dat São Paulo in de problemen is gekomen. Ze zijn daar heel laat begonnen, ze hebben geprobeerd in 1,5 jaar een stadion te bouwen. Dat is niet makkelijk."

AFP
AP
EPA
AFP
EPA

Situatie in Salvador en Natal goed
Heel wat minder onzeker is de situatie in Salvador en Natal, twee WK-steden die de Amsterdam ArenA hebben ingeschakeld voor advies bij de bouw en exploitatie van de nieuwe stadions. Het Nederlands elftal speelt op 13 juni zijn eerste groepswedstrijd in de Arena Fonte Nova van Salvador tegen Spanje, met Markerink als tevreden adviseur op de tribune. "Het stadion is al ruim een jaar open, zit goed in elkaar en beschikt over een goede organisatie. De systemen zijn uitgebreid getest, iedereen weet wat hij moet doen. Over Salvador en Natal hebben we geen twijfels."